Вт, 2024-03-19, 04:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:28
Кравчук натякає, що разом з Януковичем захищає українську мову
Інші останні Політичні новини

Екс-президент Леонід Кравчук звертався до Віктора Януковича з закритим листом щодо надання російській мові статусу другої державної. Про це він заявив у вівторок у рамках дискусійного медіа-клубу "Чесно про вибори".

Дивитись ВІДЕО акції в день схвалення мовного закону

Він нагадав, що півроку тому було винесено проект закону про надання російській статусу другої державної, передає "Украинская Правда".

"Я прочитав цей проект, послухав заяви опозиції. Я звернувся з закритим листом до президента Януковича і написав те, що думав. Крім того я подав пропозиції, які потрібно на мою думку застосувати", - сказав Кравчук.

"Він прочитав і ми зустрілися за його ініціативою", - додав екс-президент.

За його словами Янукович йому сказав: "Я вас почув. Давайте подумаємо, як краще зробити".

"Я міг би не писати листа до Януковича, а міг би взяти прапор і прийти з групою людей під Адміністрацію президента. Це фото облетіло б увесь світ, але Україна б тоді втратила мову і закон би прийняли", - додав він.

Українська влада наразі не наполягає на запровадженні другої державної мови. Такий висновок можна зробити із заяв прем'єра Миколи Азарова.

А схвалення нового мовного закону є реакцією на утиск російської колишньою владою України, каже український прем'єр. "Перш за все, ухвалення цього закону - це реакція на те, що та влада, яка управляла Україною протягом попередніх п'яти років, займалася витісненням російської мови з усіх сфер спілкування. І займалася цією політикою досить активно. Якби наші попередники не проводили такої політики, то це питання не було б таким гострим", - зазначив він.

Нагадаємо, 5 червня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону "Про засади державної мовної політики" (№9073), внесений "регіоналами" Вадимом Колесніченком та Сергієм Ківаловим, який узгоджується з Європейською хартією регіональних мов і мов меншин.

Опозиціонери, низка експертів та громадських активістів переконані, що цей законопроект розширює сферу офіційного застосування російської мови, ледь не надаючи їй статус другої державної.

У ПР обіцяють у разі неухвалення закону про мовну політику домагатися прийняття двомовності в Конституції. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає надання російській мові статусу державної утопією. А в Кабміні впевнені, що влада України не піде на двомовність.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1134 | Додав: admin | Теги: українська мова, янукович, кравчук | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]