Вт, 2024-03-19, 05:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:06
Для кредитування іпотеки у банків грошей під зав’язку - НБУ
Інші останні Економічні новини

Банківська система володіє достатнім обсягом ресурсів, щоб активно видавати іпотечні кредити, в т.ч. – в рамках 3%-вої держпрограми. Таку заяву зробив директор Департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст.

Про це він сказав під час круглого столу "Доступне та комфортне житло: як працюють механізми зниження ставок за кредитами на придбання та ремонт житла?", який 14 червня провела Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID "Розвиток фінансового сектору" FINREP та тижневика "Дзеркало тижня. Україна".

"Якщо банки купують держоблігації під 13-14%, значить ресурс є. Подивіться на їх на залишки на їх рахунках, скільки грошей у них в касі, скільки на рахунках за кордоном - це мільярди доларів, які просто лежать і чекають куди ж їх розмістять", - зауважив представник Національного банку.

За словами Дубихвоста, за цих умов потреби надання банкам цільового рефінансування від регулятора немає.

"Ось, наприклад, Нацбанк дасть під 3% цей ресурс. Що зміниться? Для фізичної особи це як було 3%, так і залишиться 3%. Цей механізм (компенсація частини відсоткової ставки за держрахунок, - ред.) без емісії дозволяє все це зробити і зробити на ринкових умовах. Плюс ще в тому, що банки вибирають позичальника. Вони дивляться, потягне людина чи не потягне цей кредит. Якщо людина не зможе його обслуговувати, значить не можна видавати його зараз, не треба заганяти людей в боргову яму", - вваж

Раніше повідомлялось, що одна з головних проблем, що гальмує виконання програми здешевленого кредитування, - це недостатня кількість пропозицій від забудовників, вважає міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 999 | Додав: admin | Теги: кредитування іпотеки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]