Вт, 2024-03-19, 05:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:06
Кожного українця змусять декларувати свої доходи
Інші останні Економічні новини

Уже в наступному році подача декларації про доходи може стати обов'язковою для всіх. Згенерована податківцями ідея зараз обговорюється в уряді. І не виключено, що буде підтримана. Оскільки фіскали висувають на її захист вагомий аргумент.

"Якщо буде затверджена система загального декларування, ми очікуємо збільшення надходжень від податку на доходи фізосіб рази в три. Ми навіть підготували нову форму декларації, яка спрощена. Ми прагнемо до того, щоб декларація була проста, зрозуміла, і люди не витрачали багато часу на її заповнення ", - повідомив нещодавно директор департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової служби України (ДПС) В'ячеслав Бусарєв, передають "Коментарі".

Згідно з бюджетним законом на поточний рік від податку на доходи фізосіб в казну має надійти близько 7,2 млрд грн. Відповідно, якщо ДПС вдасться лобіювати свою пропозицію, в бюджеті-2013 за цією статтею доходів можна буде сміливо планувати 21,6 млрд грн.

На перший погляд ініціатива ДПС виглядає безперспективною. Адже в більшості випадків прибутковий податок утримують податкові агенти. Відповідно, подача декларації повинна перетворитися на порожню формальність.

"При цьому в період подання декларацій багаторазово збільшиться навантаження на податкові органи, що, можливо, зажадає розширення їх штату, а значить і бюджетних витрат на його утримання. Доведеться створювати додаткові реєстри майна або забезпечити приєднання податкової до вже існуючих баз даних, щоб фіскали могли перевірити задекларовані відомості. Крім цього роботодавців, швидше за все, також зобов'яжуть надати додаткові відомості про доходи співробітників. У тому числі із зазначенням точних сум утриманих податків ", - вважає керуючий партнер ЮФ "Можаєв і партнери" Михайло Можаєв.

У дійсності ж тотальне декларування дозволить податкової виявити одержувачів неофіційних доходів і змусити їх наповнювати казну. Першими під удар можуть потрапити трудові мігранти.

За даними НБУ, в минулому році вони перерахували на батьківщину 1,890 млрд дол, що складає більше 1% вітчизняного ВВП. У порівнянні з 2010 роком зростання склало більше 21%. За приблизними підрахунками, нелегально працюють за кордоном і, відповідно, не платять податків не менше половини наших "заробітчан". Стягнувши податки з засвічених ними заробітків, в казну можна буде залучити додатково близько 1,3 млрд грн.

Ще одним додатковим джерелом наповнення скарбниці повинні стати представники тіньового сектора зайнятості - репетитори, домробітниці, няні, сантехніки та інші фрілансери.

Вказівка в декларації повної відсутності доходів навряд чи позбавить їх від уваги податківців. У ДПС пояснюють, що мають намір аналізувати ідентифікаційні коди громадян, обчислювати тих, хто довгий час не декларує ніяких доходів, і з'ясовувати, за які кошти вони існують.

Під приціл податкової можуть потрапити і працівники, які отримують зарплати в конвертах.

"Якщо ж подавати декларації зобов'язані будуть всі, то податкової полегшується робота, зокрема, по доведенню і можливості залякування наслідками у разі зазначення недостовірних даних. Наприклад, якщо людина взагалі не показує доходу, то виникає питання, з чого він живе. Та й відповідальність за завідомо недостовірне вказівку даних в декларації може налякати і примусити частину таких осіб все ж відображати якісь доходи в декларації ", - пояснює старший партнер юридичної фірми "КМ Партнери" Олександр Мінін.

Відповідно до Податкового кодексу за недостовірно зазначені в декларації відомості, якщо такі спотворення призвели до заниження податків, передбачений штраф в розмірі 25% від різниці між податковим зобов'язанням, розрахованим податковим органом і реально сплаченим фізособою. При повторному порушенні штраф становить 50% від цієї різниці, в третій раз порушникові доведеться віддати 75% вказаної суми.

Більш того, доплачувати можуть змусити і тих, хто чесно заплатив всі податки. Скажімо, які працюють за сумісництвом громадяни на обох роботах отримують зарплату, що підлягає оподаткуванню за ставкою 15%, і роботодавець чесно відраховує за них всі обов'язкові платежі. Але в підсумку загальна сума отриманого доходу може перевищити обумовлений поріг, і тоді декларанту доведеться доплатити податок вже за ставкою 17%.

Нагадаємо, раніше Бусарєв заявляв, що поточного року доходи в сумі понад мільйон гривень задекларувала 2291 особа. Він зазначив, що деклараційна кампанія 2012 року свідчить про підвищення рівня податкової свідомості у населення. За даними ДПСУ, спостерігається підвищення рівня добровільного виконання громадянами податкових зобов'язань.

Варто відзначити, що використання лісових ресурсів, таких як гриби, ягоди і навіть кора дерев, також може стати платним. Вже платять, поки на Хмельниччині. Депутати місцевої облради пояснюють своє рішення прагненням забезпечити раціональне використання ресурсів лісу.

До всього варто додати й те, що Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради остаточну редакцію проекту закону про запровадження податку на розкіш. В останній редакції документу багатіями визначили тих фізичних і юридичних осіб, які мають квартири загальною площею більше 200 квадратних метрів, дачні або садові будинки, котеджі загальною площею більше 500 квадратних метрів, об'єкти житлової нерухомості, що перебувають у власності одного платника податків, загальна площа яких перевищує 600 квадратних метрів. Окрім цього податком у розмірі 40 відсотків будуть обкладатися дорогі автомобілі, мотоцикли, літаки, гелікоптери, яхти.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 977 | Додав: admin | Теги: декларувати свої доходи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]