Вт, 2024-03-19, 10:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:05
Можуть відновити прикордонний контроль в Шенгені
Інші останні Новини Європейського Союзу

Міністри внутрішніх справ країн Європейського Союзу ухвалили рішення, яке дає можливість країнам-членам відновлювати прикордонний контроль на внутрішніх кордонах Шенгенської зони на період до шести місяців з можливими подальшим продовженням на такий же період за умови неможливості забезпечити належний контроль на якійсь із ділянок через надзвичайні умови.

Відповідне рішення було прийняте сьогодні на засіданні у Люксембурзі, передає УНІАН.

Представники Європарламенту піддали критиці таке рішення міністрів.

Так, віце-президент групи народних партій у Європарламенті Манфред Вебер (Німеччина) і доповідач з цього питання Карлос Коельо (Португалія) у коментарі наголосили, що свобода подорожей є фундаментальним правом європейських громадян.

"Парламент не має наміру поставити під сумнів компетенцію країн-членів у питаннях, що стосуються забезпечення громадської безпеки та порядку. Однак, закриття кордонів, які були відкритими досі, є питанням, що стосується Європи в цілому. В такому випадку європейські інституції мають бути включені у процес ухвалення рішень. Інакше ми розкриємо дуже широко двері для популізму”, - наголосили депутати.

Свою незгоду з рішенням Ради міністрів з питань юстиції та внутрішніх справ ЄС, яке передбачає внесення змін до Шенгенського механізму оцінки та моніторингу, висловила і Конференція президентів Європарламенту.

"Європейський парламент глибоко розчарований односторонньою та контрпродуктивною поведінкою Ради міністрів з питань юстиції та внутрішніх справ ЄС сьогодні. Це рішення не поважає повноваження парламенту і є кроком у неправильному напрямку щодо Шенгену”, - заявив президент Європарламенту Мартін Шульц.

Він зазначив, що, незважаючи на рішення міністрів, Європарламент продовжить роботу над питанням зміни Шенгенських угод, а також наполягатиме на тому, щоб данське президентство у ЄС пояснило свою позицію з цього питання під час сесії Європарламенту у Страсбурзі наступного тижня.

Раніше, Німеччина і Франція розглядали можливість тимчасового відновлення прикордонного контролю, збираючись піти на такий крок у разі, якщо на сході і півдні Європи не буде забезпечено захист кордонів.

Шенгенська угода діє з 1985 року. Вона передбачає вільне переміщення людей і товарів через більшість країн ЄС. Безпаспортний режим розглядається як один з наріжних каменів в європейській інтеграції.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1170 | Додав: adminA | Теги: Шенгені, відновити прикордонний контроль | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]