Сб, 2024-04-20, 01:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:57
НАТО розмістить додаткові батальйони в Естонії, Латвії, Литві та Польщі
Інші останні Новини Європейського Союзу

У НАТО узгодили розміщення на сході Європи на ротаційній основі ще чотирьох батальйонів, заявив у вівторок 14 червня генсек альянсу Єнс Столтенберг.

"Ми вирішили посилити передову присутність військ на сході Європи, розмістивши на ротаційній основі чотири батальйони в Естонії, Латвії, Литві та Польщі", - сказав він на прес-конференції після переговорів міністрів оборони НАТО, передає "Інтерфакс-Україна".

Столтенберг наголосив, що всі подібні заходи спрямовані виключно на забезпечення безпеки альянсу. НАТО, за його словами, не прагне до конфронтації з РФ.

Як заявив міністр оборони Естонії Хеннес Хансо (Hannes Hanso), НАТО посилає чіткий сигнал, що стоїть на сторожі безпеки всіх союзників.

"НАТО швидко реагує на ситуацію в сфері безпеки, яка змінилася, воно відреагує в будь-якому випадку, якщо країни-члени альянсу піддадуться нападу", - сказав міністр, коментуючи ухвалене сьогодні радою міністрів оборони альянсу рішення рекомендувати саміту НАТО збільшити військову присутність союзників у регіоні.

Він зазначив, що до початку запланованого на 8-9 липня саміту НАТО у Варшаві буде ясно, які країни направлять свої підрозділи в країни Балтії і Польщі. На даний момент згоду на це дали США, Німеччина і Велика Британія.

Як очікується, вже після саміту буде визначена конкретна чисельність батальйонних підрозділів, що направляються в країни Балтії і Польщі.

Міністр оборони Латвії Раймонд Бергманіс, в свою чергу, наголосив: "Це історичний момент. Присутність союзників в Латвії для зміцнення оборони і безпеки тепер стане повсякденним". Його слова процитувала агентству BNS його прес-секретарка Ліга Крапане (Liga Krapаne).

"Це, по-перше, чергове підтвердження солідарності і єдності Альянсу, по-друге, стримування потенційного агресора, по-третє, це дозволить нам і нашим союзникам повсякденно удосконалювати взаємодію наших сил", - зазначив Бергманіс.

Як повідомлялося, вчора, 13 червня, Столтенберг зазначив, що Північноатлантичний альянс приймає на східних кордонах пропорційні оборонні заходи в повній відповідності зі своїми міжнародними зобов'язаннями, включаючи Основоположний акт НАТО-Росія. "Ми регулярно переглядатимемо наші потреби й стан оборони, але ясно, що те, що ми зробили, є, поза всяким сумнівом, реакцією на дії Росії в Україні, тому що до незаконної анексії Криму та до російської політики дестабілізації східної України ніхто не розглядав питання військової присутності такого роду, яке ми тепер матимемо на східному фланзі Альянсу в країнах Балтії і в Польщі", - сказав він на прес-конференції у Брюсселі напередодні Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони 14- 15 червня.

У колишніх радянських прибалтійських республіках і в Європі неодноразово висловлювалися підозри щодо російського вторгнення в країни Балтії за "кримським" сценарієм, яке нібито готується, в зв'язку з чим масштаб планових навчань НАТО в цих країнах стає дедалі більше.

На початку червня в Польщі та країнах Балтії проходить низка навчань, в тому числі морські маневри Baltops під керівництвом НАТО. Вони почалися 3 червня в південній частині Балтійського моря біля берегів Швеції, Данії та Польщі.

В рамках навчань "Анаконда" (Anakonda) проходять маневри Swift Response ( "Швидка відповідь"), під час яких відбудеться перекидання десанту зі США в Європу. У маневрах задіяно 31 тисячу військовослужбовців з національних контингентів більшості країн-членів НАТО.

Навчання проходять перед самітом НАТО у Варшаві, який відбудеться 8-9 липня.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 790 | Додав: adminA | Теги: естонії, Литві та Польщі, Латвії, додаткові батальйони, НАТО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]