Вт, 2024-03-19, 05:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:36
ООН запропонувала створити уряд національної єдності в Сирії
Інші останні Новини світу

Спецпосланець ООН і ЛАГ по Сирії Кофі Аннан запропонував створити в Сирії уряд національної єдності, до якої увійдуть як представники нинішньої влади, так і опозиція. Про це в ніч на четвер повідомляє агентство Рейтер з посиланням на дипломатичні джерела.

Пропозиція Аннана стане однією з основних тем для обговорення на міжнародній зустрічі щодо Сирії, запланованій на 30 червня в Женеві, передає РИА "Новости".

"Він (уряд національної єдності) може включати членів уряду, опозиції і інших людей, проте необхідно виключити тих, чия присутність ускладнить (процес) передачі (влади) або завдасть шкоди (процесу) примирення і стабільності", - приводить агентство слова неназвоного дипломата, який підвів підсумок пропозиції Аннана.

За його словами, ідея виключення ряду осіб з нового уряду має відношення, в першу чергу, до нинішнього президента Сирії Башару Асаду, хоча в пропозиції спецпосланця це безпосередньо не говориться.

Франція виступає за застосування військової сили проти Сирії

На майбутній зустрічі "Групи дії" по Сирії в Женеві 30 червня буде обговорюватися можливість прийняття активних дій, заявив французький міністр закордонних справ Лоран Фабіус.

"Члени Ради Безпеки ООН обговорять можливість створення умов виконання плану Кофі Аннана, для яких необхідні рішучі дії, і вони, імовірно, будуть засновані на 7 чолі статуту ООН", - сказав він.

7-й розділ передбачає застосування збройних сил "для підтримки миру і безпеки".

Раніше всі подібні рішення блокувалися в СБ ООН Росією і Китаєм.

Президент Сирії Башар Асад 27 червня заявив, що його країна перебуває у стані війни - через 15 місяців після початку повстання проти його режиму. Звертаючись до свого нового кабінету, Асад сказав, що в подібній ситуації "необхідно використати всі способи задля досягнення перемоги".

У Сирії вже більш як рік не припиняються антиурядові протести, які переросли в збройну боротьбу опозиції з формуваннями силових структур країни. Повідомлення про нові збройні інциденти і жертви надходять регулярно, незважаючи на те, що з середини квітня, відповідно до плану спецпредставника ООН Кофі Аннана, в країні оголошено перемир'я, але його не дотримуються.

За даними ООН, загальна кількість жертв конфлікту в Сирії перевищила 15 тисяч осіб, близько 230 тисяч стали біженцями. Сирійська влада заявила, що в сутичках з озброєною опозицією загинули більш ніж 2,5 тисячі військовослужбовців і співробітників правоохоронних органів Сирії, проти яких діють добре озброєні бойовики, а кількість жертв серед мирного населення перевищила 3,2 тисячі осіб.

Західні країни хочуть повалити режим Асада і допомогти миру і демократії запанувати в Сирії, проте Росія і Китай блокують відповідні пориви РБ ООН. Приводом для військового втручання міг стати збитий Сирією турецький військовий літак F-4 "Фантом".

Але Північноатлантичний альянс виступив тільки з різким засудженням дій Дамаска - атакувати Сирію наразі не будуть. А ось прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що в країні оголошена підвищена військова готовність. За його словами, якщо сирійські війська вчинять будь-які дії біля кордонів з Туреччиною, це буде вважатися військовою загрозою.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1028 | Додав: adminA | Теги: ООН . Сирії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]