Вт, 2024-03-19, 12:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:08
Переправити бойові вертольоти до Сирії Росія знайшла спосіб
Інші останні Новини світу

Бойові гвинтокрили Мі-25 ВПС Сирії, що проходили плановий ремонт в Росії, і які поки ніяк не можуть повернутися назад, можуть відправити у Дамаск повітряним шляхом, з посиланням на власне військово-дипломатичне джерело, передає "Інтерфакс".

За його словами, Москва зобов'язана виконати свої контрактні зобов'язання і питання лише в тому, як техніка з судна "Алаід" буде доставлена до Сирії, вирішиться в найближчий час. Співрозмовник агентства також зазначив, поки в даному питанні Росія займає тверду позицію і не має наміру поступатися Заходу.

Нагадаємо, суховантаж "Алаід" з гвинтокрилами Мі-25 і засобами ППО був зупинений 19 червня у берегів Шотландії після того, як британська страхова фірма Standard Club за запитом властей країни відкликала страховку судна. Через кілька днів стало відомо, що суховантаж, що вийшов з військовим вантажем з Калінінграда, взяв курс на Мурманськ.

У порту Мурманська суховантаж підняв російський прапор замість прапора Кюрасао, під яким його розгорнули біля берегів Шотландії. Про те, куди судно попрямувало далі, не повідомляється.

Той факт, що судно транспортувало до Сирії озброєння, пізніше підтвердив і голова російського МЗС Сергій Лавров. За його словами, Москва тим самим виконує умови контракту від 2008 року.

"Їх ще треба на місці збирати місяця три ... Посилання, що російські привезли гвинтокрили, які стали використовуватися проти демонстрантів - це досить викривлена позиція, націлена на те, щоб нагнітати пристрасті і виставити Росію в певному світлі", - заявив голова зовнішньополітичного відомства .

Такої ж думки дотримується і Лавров щодо систем ППО, які, за його словами, можуть використовуватися тільки для відбиття зовнішньої агресії. Раніше держсекретар США Хілларі Клінтон звинуватила Росію в поставках Дамаску ударних бойових вертольотів, які нібито використовуються сирійською владою для придушення антиурядових виступів. МЗС Росії відкинуло ці твердження, заявивши, що Москва не здійснює ніяких нових поставок бойової гвинтокрильної техніки у Дамаск.

Комісія ООН не змогла визначити, хто винен в бійні в сирійській Хулі

Комісія ООН з розслідування подій в сирійському місті Хула, де було вбито 108 осіб, не змогла визначити, хто винен у цьому злочині. Експерти комісії не виключають, що до кривавої різанини могли бути причетні як сирійська влада, так і збройна опозиція чи навіть представники третьої сили, йдеться в оновленій версії доповіді комісії, представленій у Женеві на 20-й сесії Ради ООН з прав людини.

"Враховуючи те, що влада повністю оволоділа містом, а також беручи до уваги інші факти і свідчення очевидців, ми вважаємо, що масові вбивства в Хулі, швидше за все, були здійснені Сирійської армією, а також проурядовими ополченцями з "Шабіхі" (проурядове угрупування) та інших груп ", - заявив в середу на засіданні Ради голова комісії Паулу Сержіу Пінейро.

За його словами, більшість жертв загинули не від падіння снарядів, а були навмисно вбито в своїх будинках, і не виключив, що це могло бути справою рук не військових.

У той же час "ми не можемо виключати, що вбивства були скоєні антиурядовими групами для розпалювання конфлікту", зазначив Пінейро. Експерти також не виключають, що вина може лежати і на "іноземних групах невідомої приналежності".

Комісія посилається на те, що не мала можливості побувати на місці трагедії, так як Дамаск не дав їй дозволу на в'їзд в країну. В результаті розслідування велося шляхом опитування свідків подій телефоном і Skype або особисто за межами Сирії. Крім цього, були зібрані і проаналізовані матеріали з різних джерел, у тому числі з боку уряду і бунтівників. Комісія також вивчила супутникові зображення, зроблені до і після інциденту, і інші фото-та відеоматеріали.

"Комісія не в змозі встановити зараз особистість виконавців злочину. У той же час комісія вважає, що сили, лояльні уряду, могли нести відповідальність за більшу кількість смертей", - говориться в документі. Підкреслюється також і те, що "розслідування буде вестися до завершення дії мандата комісії", повідомляє радіо "Голос Росії".

Крім того, в доповіді міститься висновок про те, що ситуація в Сирії "має ознаки неміжнародного збройного конфлікту", при цьому вона "небезпечно і стрімко погіршується". "Незважаючи на згоду" припинити збройне насильство ", бойові дії суттєво загострилися за розглянутий в доповіді період (з 22 лютого поточного року) і поширилися на інші райони і не порушені до цього рівні", - підкреслюється в документі.

Автори доповіді відзначають, що обидві сторони винні в ескалації конфлікту і серйозних порушеннях прав людини.

Як передає AFP, у документі відзначається значне зростання насильства в країні, скоєного на грунті релігійної ненависті, а також міститься критика злочинів на сексуальному грунті, які скоїли, на думку членів комісії, військовослужбовці Сирійської урядової армії і члени проурядового ополчення, званого "Шабіхою".

Також повідомляється, що сирійська делегація відмовилася продовжувати участь у засіданні Ради ООН з прав людини. Мотивуючи своє рішення, представник Сирії при Європейському відділенні ООН Фейсал Хамауі назвав нинішнє засідання марним, а роботу Ради - "явно політизованою".

У своїй промові перед тим, як покинути зал засідань, він відзначив ряд позитивних моментів, що містяться в останній версії доповіді, проте підкреслив, що "комісія знову попалася в пастку упередженості, коли вона говорить про драматизацію і йде від істини".

"Ми готові співпрацювати з усіма людьми доброї волі, які могли б запропонувати мирне рішення", - сказав він, зауваживши, що Дамаск прихильний до мирного плану Кофі Аннана.

У той же час Хамауі підкреслив, що "політизовані, безплідні резолюції з боку Ради лише ображають Сирію". "Це серйозно змушує нас подумати про те, щоб перестати співпрацювати з зацікавленими інстанціями, поки вони не можуть запропонувати серйозного і об'єктивного аналізу ситуації", - вказав він.

Довідка

Комісія експертів з Сирії була створена рішенням Ради з прав людини (РПЛ) ООН у вересні 2011 року. Її повна назва - Комісія з розслідування можливих порушень прав людини в Сирійській Арабській Республіці (САР). Очолив комісію бразилець Паулу Пінейро, спецпосланець РПЛ, колишній спецдоповідач ООН щодо ситуації з правами людини в Бурунді і М'янмі. До комісії також входить генеральний комісар Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям і організації робіт Карен Абу Зейд (США), пишуть "Ведомости".

В кінці березня РПЛ продовжила мандат комісії і доручила комісії скласти огляд відвертих порушень прав людини в Сирії, включаючи оцінку числа жертв зіткнень на території країни. Згідно з розпорядженням Ради, цей огляд повинен постійно оновлюватися і публікуватися з певними часовими інтервалами.

1 червня по підсумками відбулася спецсесії комісії було дано доручення провести "всебічне, незалежне і неупереджене спеціальне розслідування" подій в Хулі.

У Сирії вже більше року не припиняються антиурядові протести. Щодня надходять повідомлення про загибель людей - як мирних громадян, так і співробітників силових структур. Загальне число жертв, за деякими даними, перевищила 12 000 осіб.

За даними сирійської влади, "озброєні терористичні угруповання" зробили за цей час понад 5000 порушень умов плану Аннана. У свою чергу, озброєна опозиція заявляє, що вона дотримується перемир'я і покладає відповідальність за продовження насильства в країні на урядові сили.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1369 | Додав: adminA | Теги: бойові вертольоти до Сирії, Росія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]