Чт, 2024-03-28, 13:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:17
Поки Мурсі не скасує декларацію "фараона" єгипетські суди відмовилися працювати
Інші останні Новини світу
Глави касаційного та апеляційних судів Каїра і Гізи заявили про остаточне рішення призупинити роботу з сьогоднішнього дня до повного скасування виданої Мухаммедом Мурсі оновленої Конституційної декларації.

У середу представники Феміди провели екстрену нараду. Конституційний суд звинуватив Мурсі в тому, що він практично атакує судову владу, видаючи закони без судового контролю, уточнює NEWSru.com.

Відразу після внесення Мурсі поправок до Конституції, які були визнані судовою владою нелегітимним, по всій країні почали оголошувати страйки судді різних інстанцій, і зараз суди не функціонують практично на 100%. Апеляція продовжує поки розглядати тільки справи, що зачіпають "інтереси батьківщини" - корупція, вбивство демонстрантів і персональне право.

Тим часом Конституційний суд має намір продовжувати роботу. "Суд не буде піддаватися ніяким погрозам або шантажу і не стане підкорятися тиску, незалежно від того, від кого воно виходить", - заявив представник Конституційного суду Махер Самі. Він додав, що суд готовий зустрітися з проблемами лицем до лиця і буде виконувати свій обов'язок, навіть якщо це коштуватиме йому життів співробітників. Крім того, він відкинув звинувачення його в лояльності колишнього режиму Хосні Мубарака.

Самі підкреслив, що намічене на неділю розгляд позовів про нелегітимність Ради шури (верхньої палати парламенту) і Конституційної асамблеї, яка займається в даний час підготовкою Основного закону країни, має відбутися в термін, що суперечить нової Конституційної декларації. У ній Мурсі позбавив судову владу можливості розпускати ці дві структури, в яких превалюють ісламісти.

Напередодні Мухаммед Мурсі погодився з суддями, які запропонували обмежити указ глави держави, який розширює його повноваження. Він заявив про безмірну повагу судової влади і пообіцяв, що його указ буде стосуватися тільки "суверенних питань", і заспокоїв, що це взагалі тимчасовий документ.

Президент затвердив нові поправки до конституції Єгипту близько тижня тому назад. Вони наділяють його небувалими повноваженнями. Зокрема, тепер підписані ним будь-які укази, конституційні декларації і закони є остаточними і оскарженню не підлягають.

Прихильники ліберальних реформ порівняли єгипетський режим з абсолютною монархією, а самого Мурсі назвали новим фараоном. Нові поправки викликали хвилю акцій протесту і заворушень у Каїрі, в них вже дві людини загинули і сотні постраждали. Напередодні на центральній площі Тахрір пройшов масовий мітинг противників президента, він зібрав десятки тисяч єгиптян.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 932 | Додав: adminA | Теги: декларацію фараона, Мурсі, єгипетські суди | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]