Чт, 2024-03-28, 21:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:40
Перепеличний - другий Литвиненко? - InoPressa
Інші останні Новини світу
Західна преса активно коментує історію з загадковою смертю російського бізнесмена, який вважається головним інформатором у "справі Магнітського" на Заході. Олександр Перепеличний раптово помер 10 листопада біля свого особняка у Великобританії. Причин смерті поки що не встановлено. Майже всі видання заявляють, що це вже четверта таємнича смерть у колі осіб, так чи інакше причетних до афери з податками, про яку говорив Сергій Магнітський.

"Британський уряд побоюється "другого Литвиненка": поліція розслідує смерть Олександра Перепеличного" - сповіщає в заголовку The Times. "Британських міністрів 6 місяців тому попереджали про діяльність російських чиновників, пов'язаних" з Перепеличним, пишуть журналісти Сем Коутс, Фіона Гамільтон і Тоні Хелпін.

Видання роз'яснює: у травні міністр внутрішніх справ Великобританії Тереза ​​Мей отримала розлоге досьє на 60 росіян зі "списку Магнітського" (тобто осіб, які вважаються причетними до його смерті). Мей закликали заборонити цим людям в'їзд до Великобританії.

"Тепер же якийсь високопоставлений член уряду повідомив нашій газеті, що уряд намагається терміново з'ясувати, чи не зіткнувся він з "новим Литвиненком", - йдеться про смерть Перепеличного.

Газета цитує лист депутата Палати громад Домініка Рейєба, адресований Мей: "Наскільки я розумію, Перепеличний був виявлений мертвим (...) через місяць після того, як швейцарська влада поговорила з Владленом Степановим, чоловіком Ольги Степанової, однієї із співробітниць російської податкової служби, які, по поширеній думці, були причетні до афери з податками і приховування того, що сталося, в "справі Магнітського".

За даними газети, Перепеличний передав Hermitage Capital документи про зв'язок Степанових з двома рахунками в швейцарському банку, на яких перебували мільйони доларів.

Торік Степанов опублікував відкритого листа, в якому називав Перепеличного своїм колишнім діловим партнером і стверджував, що той втік з Росії, заборгувавши "багато грошей" Степанову і десяткам інших кредиторів. "Степанов заперечував звинувачення у відмиванні грошей і звинувачував Перепеличного в привласненні своїх грошей і активів, зароблених Степановим в гірничодобувній промисловості", - йдеться в статті.

Суспільство дізналося про смерть Перепеличного в непростий момент, вважає газета: в Москві перебуває британська делегація з питань торгівлі, а в Лондоні - делегація російських депутатів. Олексій Пушков, голова комітету Держдуми з міжнародних справ, заявив, що влада США і європейських країн намагаються уникнути конфронтації через "список Магнітського".

"Юрист і бізнесмен, які спробували перемогти злочинну зграю" - так названо ще один матеріал The Times. Журналіст Тоні Хелпін дає короткі характеристики героям історії. Юрист Сергій Магнітський звинуватив групу співробітників МВС у шахрайстві, був заарештований тими ж таки поліцейськими, скаржився на тортури і побиття, а в 2009 році помер у СІЗО.

"Олександр Перепеличний теж був свідком проти скандально відомої злочинної зграї на чолі з Дмитром Клюєвим, якого звинувачують в залученні корумпованих поліцейських і співробітників податкових відомств у незаконне захоплення компаній і організацію шахрайських повернень податків", - йдеться в статті. Можливо, прибуток від афери, яку викрив Магнітський, пройшов через банк Клюєва.

Фонд Hermitage Capital, який представляв Магнітський, називає московську чиновницю Ольгу Степанову "одним з ключових членів" кримінального угруповання Клюєва.

"Друге патологоанатомічне дослідження останків росіянина-викривальника, який був знайдений мертвим у Сурреї" - такий заголовок у The Guardian. "Поліція розпорядилася провести токсикологічне дослідження останків Олександра Перепеличного", - повідомляють журналісти Люк Гардінг і Вікрам Додд. За даними газети, результати аналізів ось-ось надійдуть.

На даний момент поліція називає смерть Перепеличного "непоясненим". "Але у Перепеличного були вороги. Він звинуватив російських чиновників у співучасті в одному з найбільших в російській історії скандалів з податками", - пишуть автори.

Як стверджує Hermitage, Перепеличний був одним з основних свідків проти кримінальної зграї "група Клюєва". Глава Hermitage Білл Браудер сказав, що російський бізнесмен звернувся до фонду в 2010 році і "надав копії багатьох оригіналів банківських документів".

"У січні 2011 року Hermitage, спираючись на докази, надані Перепеличним, зокрема подробиці про банківські рахунки в Credit Suisse, подав заяву владі Швейцарії. У березні того ж року прокуратура Швейцарії почала розслідування і заморозила кошти на низці рахунків, пов'язаних з "групою Клюєва", - пише газета. Як передбачається, члени групи відмивали гроші через міжнародну банківську систему.

У середу стало відомо, що розслідуванням смерті Перепеличного займеться старший поліцейський офіцер з відділу серйозних злочинів графства Суррей.

"Смерть російського інформатора: чи дозволять нові аналізи встановити істину або вже пізно?" Міністра внутрішніх справ Великобританії закликали вжити всіх заходів, щоб з'ясувати, чи не була смерть Перепеличного насильницькою, повідомляє журналіст Independent Джером Тейлор. Заклик виходить від Домініка Рейєба, "депутата Палати громад, який обстоював санкції щодо російських чиновників, причетних до смерті Сергія Магнітського, - іншого викривальника, пов'язаного з Перепеличним", - йдеться в статті.

Не виключено, що Перепеличний помер своєю смертю, але від поліції і коронера Суррея вимагають провести повномасштабне розслідування, оскільки, по-перше, Перепеличний допомагав швейцарській прокуратурі, по-друге, "наростають тривоги у зв'язку зі вбивствами росіян на території Великобританії". Газета нагадує про смерть Олександра Литвиненка 6 років тому і замах на банкіра Германа Горбунцова в цьому році.

"За деякими відомостями, поліція Суррея звернулася по пораду в контртерористичні відомства", - пише видання.

Тим часом токсикологічне дослідження було проведено не відразу, зазначає газета. "Це значить, що, можливо, не вдасться встановити, чи був Перепеличний отруєний. Згодом хімічні речовини в організмі розпадаються", - пояснює автор.

За даними газети, Hermitage Capital 17 листопада звернувся в поліцію Суррея і поінформував про важливу роль Перепеличного як свідка. "Але наказ про токсикологічне дослідження був відданий лише кілька днів тому", - йдеться в статті.

Зі свого боку, російські офіційні особи в середу "постаралися применшити значення Перепеличного як викривача", за висловом газети. Неназвані джерела заявили "Інтерфаксу" і РІА "Новости", що Перепеличний не мав стосунку до справи Магнітського.

"Швейцарська прокуратура заявляє, що смерть свідка-росіянина не перешкодить розслідуванню грандіозної афери" - так озаглавлена ​​ще одна стаття в Independent. Прокуратура повідомила газеті, що розслідування триває і її співробітники "все ще вислуховують різних свідків", пише кореспондент Джером Тейлор.

"З приводу смерті Перепеличного і її наслідків для кримінального розслідування ми хотіли б підкреслити, що наша сила - в нашій здатності мінімізувати вплив таких сумних подій на наше розслідування. Для ефективного проведення розслідування також дуже важливо міцне співробітництво з іншими органами судової системи", - сказано в заяві прокуратури Швейцарії.

"У ході розслідування (генпрокуратура) розпорядилася заблокувати кілька рахунків у швейцарських банках, були проаналізовані потоки підозрілих активів. Розслідування весь час виявляє щось нове, вимагає подальшої перевірки", - йдеться в заяві.

У прокуратурі Швейцарії підтвердили, що Росія просила надавати їй нову інформацію про розслідування. "Можливо, це означає, що російська поліція збирається почати власне розслідування версії про відмивання грошей. Але це здається малоймовірним, оскільки Росія традиційно відмовляється переслідувати винуватців найбільшого з оголошених шахрайств з податками в Росії", - йдеться в статті.

Daily Mail примудрилася втиснути в заголовок всі сенсаційні деталі: "44-річний росіянин-інформатор знайдений мертвим біля особняка в тінистому Сурреї (це четверта людина, що була пов'язана з аферою з податками на багато мільйонів фунтів і померла за загадкових обставин". Вулиця, на якій Перепеличний впав мертвий, - "одна з найбезпечніших у Великобританії", стверджує журналістка Ема Рейнольдс. Район Сент-Джордж-Хілл - обгороджене селище, де жили або живуть Кейт Уїнслет, Кліфф Річард, Джон Леннон, Дженсон Баттон і Елтон Джон. На сторожі порядку стоять охоронці, в'їзні ворота в селище оснащені електронним обладнанням, оповідає видання.

Газета публікує список трьох інших осіб, що померли за загадкових, на її погляд, обставин. 1) Юрист Сергій Магнітський, який викривав співробітників МВС, помер "після кількох місяців тортур, коли йому відмовилися дати життєво важливі ліки" (формулювання видання).

2) "Валерій Курочкін був поставлений на чолі філій Hermitage після того, як права власності на них були передані кримінальному синдикату за допомогою вкрадених печаток і корпоративних сертифікатів. Російська влада стверджувала, що він стояв за аферою, але допитати його не вдалося, оскільки незабаром після цього його знайшли мертвим на якомусь летовищі в Україні", - йдеться в статті.

3) "Семен Кобейников. Російська поліція стверджувала, що цей чоловік, який мав подвійне громадянство Росії і Угорщини, придбав "Універсальний ощадний банк", який був ліквідований невдовзі після переведення викрадених грошей на його рахунки. У вересні 2008 року він впав з вікна на балконі, - сказано в статті, і розбився на смерть".

Видання також переказує заяву прокуратури Швейцарії: російська влада попросила її про взаємодопомогу у цій справі, і Федеральне управління юстиції 15 вересня 2011 року доручило прокуратурі виконати запит Росії. "Деталі запиту про взаємну правову допомогу і заходів, вжитих у цьому контексті, поки що не можуть бути розголошені", - сказано в заяві прокуратури.

У цій же статті газета нагадує про "Закон Магнітського" в США і коронерське розслідування обставин смерті Олександра Литвиненка, яке нещодавно розпочалося у Британії.

Останні новини про проект "Закону Магнітського" повідомляє блог The Cable журналу Foreign Policy. "У Сенаті назріває конфлікт через закон про стан прав людини в Росії" - сповіщає в заголовку журналіст Джош Рогін.

Кілька сенаторів, з-поміж них ініціатор законопроекту Бен Кардін, хочуть, щоб "Закон Магнітського" поширювався на всі країни світу. Інша група сенаторів, адміністрація Обами і провідні республіканці в Палаті представників виступають за те, щоб закон стосувався лише Росії.

Кардін назвав закон інструментом для "наступу на всіх зарубіжних порушників прав людини". Його однодумець сенатор Карл Левін пропонує Сенату розглянути глобальну версію законопроекту, а Палаті представників - схвалити саме цю, сенатську, версію. На його думку, все це можна зробити ще до зимових канікул.

"Але багато сенаторів побоюються, що глобальний "Закон Магнітського" буде незграбним і дорогим у застосуванні, а також потенційно створить тертя у відносинах США з Китаєм, Бахрейном, Саудівською Аравією та іншими країнами, де порушуються права людини", - йдеться в статті.

За даними автора, адміністрація Обами вважає, що закон "має бути сфокусований лише на Магнітському" (тобто на порушників прав людини, причетних до справи Магнітського). Як розповідає Кардін, Білий дім спочатку не вітав "Закону Магнітського", а тепер віддає перевагу найбільш м'якій з можливих версій.

Спочатку в Держдепартаменті вважали, що глобалізація "Закону Магнітського" - спосіб запобігти жорсткій реакції Росії. Однак неназваний співробітник Конгресу сказав автору: "Росіяни так чи інакше знайдуть, через що роздратуватися".

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1120 | Додав: adminA | Теги: Литвиненко, Перепеличний | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]