Вт, 2024-03-19, 10:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:00
Суд відправив Тимошенко на експертизу - "тягне" її на засідання
Інші останні Політичні новини

Київський райсуд Харкова ухвалив призначити наступне засідання у справі про зловживання корпорації "Єдині енергетичні системи" на 10.00 10 липня, а також призначити екс-прем'єру Юлії Тимошенко проведення судово-медичної експертизи.

"У справі відсутні будь-які офіційні дані про стан здоров'я підсудної на даний час. Тому суд позбавлений можливості розглянути справу протягом розумного строку, як це передбачено Європейською конвенцією з прав і свобод людини", - повідомив суддя Костянтин Садовський.

За його словами, у зв'язку з відсутністю даних про стан здоров'я Тимошенко суд не має змоги ухвалити рішення про припинення провадження у кримінальній справі проти неї, яка зараз розглядається, у разі наявності важкої тривалої хвороби у підсудної, передають "Українські новини".

"Враховуючи, що рішення даного питання вимагає спеціальних знань в галузі медицини, суд призначив у справі комісійну судово-медичну експертизу", - заявив Садовський.

Згідно з постановою суду, проведення експертизи доручено експертам Харківського обласного бюро судово-медичної експертизи.

Суд доручив експертам встановити, чи страждає Тимошенко якимись захворюваннями, якщо так, то чи є вони важкими і тривалими, чи може Тимошенко за станом здоров'я брати участь в судовому процесі, чи немає медичних протипоказань для цього.

Суд постановив провести експертизу шляхом медобстеження Тимошенко, а в разі відсутності такої можливості - на підставі наявної медичної документації.

Нагадаємо, сьогодні суд почав розгляд справи екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко щодо порушень у діяльності корпорації ЄЕСУ. Тимошенко в суд через хворобу не доставили. Захист вважає, що суддя повинен був призупинити провадження у справі ЄЕСУ через хворобу підсудної.

Держзвинувачення визнало неможливим розгляд справи без Тимошенко. Однак прокурори клопотали про проведення медичної експертизи стану екс-прем'єра, "щоб визначитися з перспективою участі підсудної у судовому засіданні".

Прикметно, що в ГПУ і раніше говорили про необхідність призначення судмедекспертизи для Тимошенко. Через те, що екс-прем'єрка перебуває на лікуванні, їй не можуть висунути звинувачення у справі про вбивство нардепа Євгена Щербаня. Тимошенко в даний час перебуває в статусі свідка у справі про вбивство Щербаня, а слідство триває.

У справі ЄЕСУ Тимошенко звинувачують в організації заволодіння чужим майном (державними коштами) шляхом зловживання службовим становищем, ухилення від сплати податків корпорацією ЄЕСУ, що призвело до фактичного ненадходження коштів до державного бюджету.

Нагадаємо, 11 жовтня 2011 Печерський районний суд Києва вже засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. Вона відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

Однак у даний час Тимошенко перебуває на лікуванні в лікарні Укрзалізниці (Харків). Німецькі медики спостерігають і супроводжують процес реабілітації Тимошенко вже впродовж півтора місяця.

Експерти припускають, що присутність Тимошенко на засіданні суду потрібна для обрання їй ще одного запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою, оскільки раніше обраний "другий арешт" (у справі ЄЕСУ) на даний час не діє. Без цього запобіжного заходу, якщо касаційний суд виправдає Тимошенко у "газовій справі", вона опиниться на волі.

Противники і прихильники Тимошенко побилися під судом

Під будівлею Апеляційного суду Харківської області, де проходило засідання суду у справі проти Юлії Тимошенко, побилися прихильники і противники екс-прем'єра. Про це повідомляє сайт "Главное".

Активісти від опозиції, серед яких були нардеп Сергій Пашинський і депутат ВР АР Крим Олександра Кужель, забажали від своїх опонентів з-поміж молодих людей характерної зовнішності вимкнути підсилювачі звуку.

Проте, коли ті відмовилися це зробити, виникла штовханина, і довелося втрутитися правоохоронцям.

Противники Тимошенко на деякий час вимкнули підсилювачі, але потім включили їх, чим знову спровокували прихильників лідера "Батьківщини", які вийшли на дорогу і перекрили рух.

Кужель зажадала від представника харківської міліції викликати санепідстанцію для того, щоб заміряти рівень шуму на площі перед будівлею суду. Динаміки машини "Укртелекому" включені на повну потужність, люди не чують один одного.

Зазначимо, що сьогодні під судом зібралося близько тисячі прихильників і близько тисячі противників Тимошенко.

Суд виконав замовлення Януковича і хоче довести Тимошенко до інвалідності, каже захист

"Тут нічого немає таємного - їм треба "волокти" Тимошенко до суду. Вони погралися вже в демократію, почавши лікувати Юлію Володимирівну, і на тому демократія закінчилася", - зазначив захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко, коментуючи події у суді.

Власенко назвав "безпрецедентним" призначення додаткових експертиз у той час, "коли людина перебуває на стаціонарному лікуванні", передає прес-служба "Батьківщини".

"Суддя у своїй постанові сказав, що в нього начебто немає документів, які підтверджують стан здоров’я Тимошенко. Я особисто долучив до матеріалів кримінальної справи три звіти німецьких лікарів", - сказав захисник.

"У цих документах, зокрема, зазначається, що якщо перервати лікування, то всі попередні зусилля будуть зведені нанівець. Вони хочуть довести до того, щоб Юлія Тимошенко опинилася на грані інвалідності", - обурився він.

Власенко також зазначив, що суддя створює всі умови для роботи обвинувачення і не дає жодних шансів для захисту. "Цей план абсолютно чітко зрежисований, цей план абсолютно чітко спланований особисто Віктором Януковичем і виконується його поплічником Ренатом Кузьміним, який публічно заявив про призначення експертизи. Вони цей план виконали", - сказав захисник.

При цьому Сергій Власенко зазначив, що це показово було зроблено на очах представників президента Європейського парламенту, які спостерігали сьогодні за цим процесом. "Я думаю, що вони будуть мати можливість сформувати власне уявлення про українське правосуддя – правосуддя з пластиковими кубами, фікусами і килимами на підлозі", - сказав він.

Сергій Власенко додав, що це не має нічого спільного з правосуддям у справі Юлії Тимошенко - "правосуддя як не було, так і немає".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 955 | Додав: admin | Теги: експертиза, тимошенко, Суд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]