Сб, 2024-04-20, 03:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:21
Жертв безладів в Сирії у світі згадують в річницю початку революції
Інші останні Новини світу

У річницю початку сирійської революції акції солідарності з сирійським народом проходять в США, Великобританії, Франції, Австралії, Новій Зеландії і багатьох інших країнах світу, повідомляє "Інтерфакс"

Зокрема, в Сіднеї тисячі людей зібралися, щоб ушанувати пам'ять загиблих в ході революції в Сирії.

Акція в Сіднеї організована правозахисною організацією "Емнесті інтернешнл", в ній беруть участь багато австралійців сирійського походження.

"Моє серце розривається, коли я дивлюся на те, що відбувається з сирійським народом, особливо в місті Хомс. Це катастрофа. Особливо важко, коли ти знаєш, що у тебе там знаходиться сім'я, твої родичі живуть в країні, яку руйнують", - заявив доктор Тамар Кахил, сестра і двоє братів якого мешкають якраз в Хомсі.

На початку 2011 року президент Сирії Башар Асад заявив, що так звана "арабська весна" - серія революцій, в ході яких автократичні лідери в Тунісі, Єгипті, Лівії і Єемені були усунені від влади, - не торкнеться Сирії.

Нагадаємо, безлади в Сирії почалися 18 березня 2011 року, відтоді, за даними ООН, жертвами кризи стали від 5 до 7 тис осіб.

4 лютого Росія і Китай наклали вето на резолюцію Радбезу ООН щодо Сирії. Це рішення спровокувало обурені коментарі зовнішньополітичного керівництва західних країн.

Нагадаємо, 8 березня в Сирію прибув спеціальний посланник ООН і Ліги арабських держав (ЛАД) Кофі Аннан з метою домогтися припинення вогню та досягти перемир'я. Проте 9 березня представник сирійських опозиціонерів, лідер Сирійської національної ради Бурхан Гальюн відкинув цю пропозицію, заявивши, що вважає неприйнятним вступати в переговори з "режимом, який продовжує вбивати своїх співвітчизників".

Ситуація в Сирії представляє небезпеку для усього регіону, вважають у Вашингтоні

Сполучені Штати вважають, що нинішня ситуація в Сирії може привести до дестабілізації обстановки в усьому регіоні, заявила офіційний представник держдепартаменту США Вікторія Нуланд.

"Жорстоке насильство, яке застосовує режим Асада проти свого народу, може дестабілізувати увесь регіон, включаючи Ліван", - говориться в заяві дипломата з нагоди сьомої річниці "революції кедрів" в Лівані.

Нуланд сказала: "Ми підтримуємо зусилля політичного керівництва Лівану із забезпечення безпеки і їх готовність до того, що настане день, коли демократичний уряд в Дамаску відкриє нову еру в розвитку лівансько-сирійських стосунків".

Представник держдепу завірила: "Ми продовжимо надавати підтримку народу Лівану і усім народам в регіоні, що виступають за такі демократичні уряди, які зможуть здійснити їх сподівання і поважатимуть їх права".

Вона також попередила, що "без сумніву, для ліванського народу зберігаються виклики", що "деякі групи, підтримувані з-за кордону, намагаються повернути годинник назад".

Саудівська Аравія закриває своє посольство в Сирії

Міністерство закордонних справ Саудівської Аравії в середу оголосило про закриття посольства королівства в Сирії і виведення з цієї країни персоналу дипмісії. Про це повідомляє агентство AFP з посиланням на саудівські ЗМІ.

Причиною закриття посольства стало придушення владою Сирії виступів опозиції, передає РИА "Новости".

На початку лютого США закрили посольство в Сирії у зв'язку із ситуацією, що ускладнилася у Дамаску, та відмовою сирійської влади посилити заходи безпеки. 6 лютого всі американські співробітники вже покинули країну.

7 лютого Іспанія, Італія, Франція, Велика Британія і Німеччина відкликали своїх послів із Сирії. Таке ж рішення ухвалили країни Перської затоки, що входять до Ради співробітництва арабських держав затоки.

Швейцарія теж закрила посольство в Сирії.

Тим часом, за даними дипломатів Ліги арабських держав, Сирія у відповідь готується відкликати послів з країн ЄС.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 956 | Додав: adminA | Теги: річницю початку революції, Сирії, жертв безладів, світ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]