Пт, 2024-04-19, 18:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:17
Намацують шляхи продемократичні сили в Росії
Інші останні Новини світу

Політичне пробудження країни не перервалося, попри ослаблення протестного руху в Москві, пишуть ЗМІ, очікуючи, що воно перетече в регіони і набуде нових форм. Повернення виборів губернаторів і спрощення реєстрації партій може сприяти демонтажу "керованої демократії". Дисиденти просять Захід впливати на ситуацію з правами людини в Росії.

"Путін переміг у країні, але програв у столиці. Сподіваюся, він задумається над цим фактом", - пише політолог Серджіо Романо, відповідаючи на запитання читача в газеті Corriere della Sera.

Читач написав, що люди в Росії стали жити добре, що вже не видно пенсіонерів, які просять милостиню. І на президентських виборах справедливо здобула перемогу людина, що створила це диво, але італійські газети, і не тільки, на думку читача, і далі заперечують очевидне.

"Так, Путін здобув перемогу з 63,7% голосів, - відповідає Романо. - Це визнають навіть його суперники. Справжня проблема в тому, яким чином старий-новий президент розпорядиться своїм успіхом. В останні місяці, після виборів у Думу, Путін ставився до опозиціонерам як до ворогів. Сподіваюся, він розуміє, що демонстранти аж ніяк не небезпечні революціонери - вони належать до нових соціальних верств, які виникли в пострадянській Росії, і представляють нову міську буржуазію, якої потребує Росія задля модернізації. У столиці Путін отримав лише 46,95%. Сподіваюся, йому вистачить здорового глузду, щоб поміркувати над цим фактом".

У Москві продемократичні вуличні акції видихаються, але політичне пробудження країни не перервалося - воно просто перетікає в інші форми, вважає оглядач The Financial Times Ніл Баклі. На наступному етапі, можливо, почнуть відігравати важливу роль російські регіони.

Кремль пішов на ключову поступку - запропонував повернути прямі вибори губернаторів, і це може вилитися в іще один крок до демонтажу "керованої демократії", пише автор. Інша важлива поступка - спрощення реєстрації партій, яка допоможе "інституціоналізації" груп людей, які неформально згуртувалися на московських мітингах. "Може відродитися і феномен, який у путінську добу спостерігається рідко: нові політики будуть знаходити прихильників у локальному масштабі, а потім і в загальнонаціональному", - йдеться в статті.

"Цей політичний експеримент загрожує величезними ризиками", - застерігає автор. Свого часу заклик Єльцина "Беріть суверенітету стільки, скільки зможете проковтнути" розкріпачив відцентрові сили. Тим часом і сьогодні в багатьох регіонах думають, що Москва процвітає їхнім коштом.

Поліція, прокуратура, губернатори і місцева влада по всій Росії стали проявляти жорсткість до мітингарів, позначаючи кінець толерантності, характерної для передвиборного періоду, пише The Washington Post. "Але суворі заходи, що пішли за перемогою Путіна на виборах, викликали певну реакцію. Місцеві активісти знову наступають, формуючи нові альянси і стратегії", - зазначають Уїлл Інгланд і Кеті Леллі.

Журналісти розповідають про історію зі знесеним будинком у Великому Козихінському провулку в центрі Москви і діяльності захисників історичного вигляду міста. В результаті березневих виборів одна з організаторів цих протестів отримала місце депутата муніципальних зборів Пресненського району, тепер вона має депутатську недоторканність і може більше впливати на розвиток подій, повідомляє видання.

"А що вибори пройшли і Путін обраний, вони думають, що можуть робити все що хочуть, - сказала Ганна Сергеєва, обрана в місцеві органи влади району Лефортово, прийшовши в середу у Великій Козихінський провулок, щоб висловити свою підтримку. - Тепер народ розгніваний. І народ вчиться організовуватися".

Російські дисиденти, зі свого боку, звертаються до США із закликом не нехтувати ситуацією з правами людини в Росії.

Сьогодні Сенат США обговорить, чи слід скасувати поправку Джексона-Веніка, нагадують в The Wall Street Journal лідери "Солідарності" Гаррі Каспаров і Борис Нємцов. Боротьба за демократію в Росії тільки починається, йдеться в статті. "Звільнитися від Путіна і його приятелів - завдання для росіян, ми не просимо про іноземне втручання. Однак ми просимо, щоб США та інші провідні країни Вільного Світу перестали надавати Путіну "посвідчення демократа", - пишуть Каспаров і Нємцов.

Наразі скасування поправки Джексона-Веніка без її заміни якимись новими законами - "подарунок Путіну". Справжня мета законів типу поправки Джексона-Веніка - "публічно присоромити і покарати рядових членів зграї Путіна, щоб вони знали: великому босу вже не під силу їх захистити". Нємцов і Каспаров закликають ухвалити "закон Магнітського" замість поправки Джексона-Веніка: це буде означати, що США відмовлять в допомозі "тирану і його режиму".

США не повинні скасовувати торговельні санкції щодо Росії, не схваливши натомість вузькоспрямованих заходів проти найбільш злісних російських порушників прав людини, сказав Борис Нємцов учора в інтерв'ю для блогу The Cable на сайті журналу Foreign Policy. "Ми за заміну поправки Джексона-Веніка законом Магнітського", - заявив Нємцов.

У вівторок посол США в Москві Макфол повідомив, що адміністрація Обами не підтримає жодних законів про права людини замість поправки Джексона-Веніка. Але "для Путіна скасування поправки Джексона-Веніка означає, що він переміг", доводить Нємцов. За його словами, ухвалення такого закону, як закон Магнітського, - "єдиний спосіб захистити права людини в Росії". Нємцов закликав Вашингтон не ставати співучасником діяльності корумпованих чиновників, передає кореспондент Джош Рогін.

Російські дисиденти написали листа до редакції The New York Times.

Поправка Джексона-Веніка "майже 40 років пов'язувала поведінку Кремля в сфері прав людини з користю, яку дає торгівля зі США", - пишуть Володимир Буковський, Алекс Гольдфарб і Тетяна Янкелевич. Цей зв'язок слід не послабити, а, навпаки, зміцнити шляхом ухвалення "Закону Магнітського", закликають вони. Однак адміністрація США прагне відкинути саму ідею такої ув'язки.

"Тиск законодавчої влади США сьогодні не менш важливий, аніж у період радянських репресій. Задобрити Путіна - означає зрадити спадщину Андрія Сахарова і сенатора Генрі Джексона", - підкреслюють автори листа.

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 996 | Додав: adminA | Теги: Продемократичні сили, Росії, шляхи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]