Пт, 2024-04-26, 05:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:50
Без кредиту МВФ економіка України перебуватиме у стагнації - експерт
Інші останні Економічні новини
Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин сумнівається у відновленні співпраці з Міжнародним валютним фондом.

"Раніше у мене були сподівання на позитивне рішення (щодо відновлення співпраці з МВФ – ред.), оскільки проводилися консультації. Тепер в мене є деякі сумніви, тому що я не уявляю собі, хто з нового Кабміну після відставки першого віце-прем’єра (Валерія Хорошковського - ред.) зможе плідно співпрацювати з МВФ", – заявив Юрчишин в коментарі Тиждень.ua.

"Дуже важливе взаєморозуміння, дотримання певної економічної позиції, макроекономічних чинників, які впливають на ті чи інші рішення тощо. Важливим є попередній досвід спілкування і співпраці з МВФ", – додав експерт.

На думку Юрчишина, відсутність кредиту МВФ у 2013 році не призведе до економічного краху в Україні.

"Краху вірогідно не станеться, але не буде зреалізовано оптимістичний сценарій, (закладений в держбюджеті – ред.), зокрема, змушені будуть звужуватися економічні показники, в тому числі бюджетні витрати, фінансування тих чи інших соціальних програм, інвестиційних проектів тощо. Це не викликає сумнівів. Тобто економіка міцно законсервується в стагнаційному стані", – вважає Юрчишин.

Нагадаємо, місія Міжнародного валютного фонду перенесла візит в Україну з грудня на січень. Раніше вона планувала відвідати Україну з 7 по 17 грудня. Перенесення візиту зумовлене формуванням нового уряду в Україні.

Україна очікує відновлення співпраці з МВФ уже в лютому 2013 року. Це може дозволити країні отримати перший транш кредиту МВФ на суму 1,5 млрд долларів, який компенсує витрати на погашення попереднього кредиту фонду.МВФ у 2010 році схвалив програму stand-by, в рамках якої обіцяв до кінця 2012 року надати Україні кредит на загальну суму 15,5 млрд доларів.

Фонд виділив перші два транші на суму 3,4 млрд доларів, але у 2011 році припинив фінансування через те, що Україна відмовилася збільшити тарифи для населення на узгоджені з кредитором 30% і для комунального сектору майже на 60%.

У 2011-2012 роках візити місій МВФ в Україну закінчувалися провалом переговорів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1077 | Додав: adminA | Теги: кредиту МВФ, стагнації, України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]