Сб, 2024-04-27, 00:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:33
Банкіри - девальвація гривні обумовлена панічними настроями населення
Інші останні Економічні новини

Тренд на девальвацію курсу гривні обумовлений панічними настроями населення, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Девальвація гривні викликана панічними настроями населення. Необхідно вживати зусилля для відновлення довіри до банків, припинити практику інформаційної закритості в діях влади", - вважає глава правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

"Девальвація, що продовжується наразі, обумовлена не стільки економічним чинником - мінімальною кількістю проведених торгів, скільки психологічним, який стримує пропозицію валюти на ринку. Цей фактор залишається незмінним тривалий час і пов'язаний з невизначеною ситуацією на Сході країни", - вважає директор з економічного аналізу та стратегічного планування ВТБ Банку Михайло Папанов.

За його оцінкою, за відсутності інтервенцій на підтримку гривні з боку Національного банку України (НБУ) і домовленостей з найбільшими компаніями-експортерами про додаткову продажу валюти ринок може знайти рівновагу тільки при вирішенні ситуації в зоні проведення АТО, а також підтвердження анонсованої міжнародної фінансової підтримки України.

"За відсутності інструментарію інтервенцій для впливу на валютний ринок найбільш дієвим фактором стабілізації ситуації залишається припинення відтоку і стимулювання повернення коштів вкладників у банківську систему. З цією метою НБУ вже істотно підвищив облікову ставку. Також і НБУ, і банківська система повинні негайно налагодити чіткий, регулярний і грамотний діалог з бізнесом і населенням з питань надійності банківського сектора і безпеки зберігання своїх заощаджень в банках", - додав Папанов.

Голова правління банку "Кредит Дніпро" Олена Малинська зазначила, що розраховувати на стабілізацію ситуації на валютному ринку можна тільки після врегулювання конфлікту на Сході, оскільки "сильна національна валюта може існувати лише в мирній зростаючій економіці".

За її оцінкою, відмова НБУ від індикативного курсу гривні і перехід до вільного курсоутворення стали позитивними сигналами для ринку, проте істотно ситуація на валютному ринку зможе змінитися лише після надходження коштів в країну в рамках нової програми з МВФ.

"Проектна фінансова допомога частково компенсує дефіцит бюджету, а також стане позитивним сигналом для інших іноземних інвесторів", додала Малинська.

Перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін вважає, що девальвація обумовлена новим витком ескалації військових дій на Cході, і як наслідок, побоюваннями його поширення на інші прикордонні області України, відсутністю реальних переговорів з кредиторами про реструктуризацію Україною своїх суверенних зобов'язань, загрозою невідкриття узгодженої раніше кредитної програми фінансування з Міжнародним валютним фондом (МВФ) через не припинення військових дій, а також відтоком депозитів з банків.

"Курс не стабілізується, якщо перераховані вище фактори або велика їх частина не будуть усунені", - сказав банкір.

Головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках ОТП Банку Микита Мишаков вважає, що істотним ризиком для курсу гривні є її надмірна емісія.

"Падіння гривні може зупинитися, коли припиниться її надмірна емісія або різко зміниться платіжний баланс країни", - вважає він.

За оцінкою начальника управління загальнобанківських ризиків банку "Фінанси та Кредит" Миколи Войтківа, після стабілізації ситуації на Cході країни і надання першого траншу кредиту МВФ курс гривні почне зміцнюватися.

"НБУ обмежений в інструментах з впливу на курс гривні, і поточне значення котирувань тому доказ. Адміністративні методи ефективні тільки в короткостроковому періоді але, як правило, дуже негативно впливають на інші, не менш важливі, економічні процеси. Так, стискання вільної гривневої ліквідності на ринку веде до зростання процентних ставок і подальшого зменшення обсягів кредитування, що, в умовах падаючої економіки, робити не можна", - констатував експерт.

Як повідомлялося, НБУ в п'ятницю, 20 лютого, опустив офіційний курс гривні до нового історичного мінімуму - 27,858494 грн/$1, тоді як на міжбанку з початку дня гривня подешевшала з 27,5-28 грн/$1 до 29-29,5 грн/$1.

Офіційний курс української валюти встановлює негативні рекорди з 13 лютого, подолавши рівень 27 грн/$1 і опустившись до 27,357992 грн/$1 всього день тому.

Нацбанк з 5 лютого відмовився від проведення щоденних валютних аукціонів та індикативного курсу гривні, що складав на той момент 16,73 грн/$1, і заявив про повернення до ринкового ціноутворення.

При підготовці проекту держбюджету на 2015 рік уряд України використовувало середньорічний курс на рівні 17 грн/$1, однак у середині лютого в ході підготовки поправок до держбюджету прогноз був погіршений до 21,7 грн/$1.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 990 | Додав: adminA | Теги: девальвація гривні, панічними настроями населення, банкіри | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]