Пт, 2024-04-26, 03:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:21
ЦВК дозволить Кличку балотуватися у президенти
Інші останні Політичні новини
Голова парламентської фракції "УДАР" Віталій Кличко буде балотуватися на пост президента України. Про це він заявив вчора 24 жовтня у Верховній Раді. Раніше пан Кличко ухилявся від прямої відповіді на питання про перспективи участі у виборах у 2015 році. До такої заяви його змусили вчорашні події в парламенті - депутати внесли зміни до Податкового кодексу, згідно з якими особи, що мають посвідку на проживання в іншій країні, не вважаються такими, що проживають в Україні. На думку Віталія Кличка, який має право проживати в Німеччині, влада, схваливши поправки до кодексу, "намагається не допустити його до участі у президентських виборах". На цьому тлі питання Юлії Тимошенко, яке передбачалося вирішити вчора в Раді, відійшло на другий план. Про це повідомляє видання "КоммерсантЪ-Украина".

Про плани взяти участь у президентських виборах 2015 року Віталій Кличко оголосив з парламентської трибуни на вечірньому засіданні Верховної Ради. "Щоб покласти край усіляким спробам розправитися зі мною, як з можливим кандидатом, хочу заявити: я балотуюся у президенти", - сказав пан Кличко.

Раніше лідер УДАРу уникав прямої відповіді на запитання про свою участь у президентських виборах. "Я розглядаю можливість балотуватися на пост президента, але остаточне рішення ми приймемо тільки після консультацій з громадськістю", - сказав він журналістам 18 вересня. У той же час соратники Віталія Кличка по опозиції неодноразово закликали опозицію підтримати єдиного кандидата в президенти. Таким кандидатом у "Батьківщині" вважається Юлія Тимошенко, яка відбуває тюремний термін. Саме її ще в 2012 році висунув кандидатом у президенти з'їзд партії "Батьківщина". Враховуючи вчорашню заяву пана Кличка, можна з упевненістю сказати, що опозиційних кандидатів на виборах в 2015 році буде щонайменше двоє.

Заява Віталія Кличка виявилася вимушеним кроком. Вона прозвучала після того, як вчора на ранковому засіданні Верховна Рада схвалила урядовий законопроект №2054а "Про внесення змін до Податкового кодексу" щодо обліку та реєстрації платників податків. Одна з норм цього документа говорить: "У разі якщо особа має право постійного проживання на території іноземної держави, вона вважається такою, що не проживає на території України". Нагадаємо, згідно зі ст.103 Конституції проживання в Україні протягом 10 років поспіль до дня президентських виборів є однією з вимог до кандидата на пост глави держави. Як відомо, Віталій Кличко має посвідку на проживання в Німеччині. Вчора він заявив, що поява цієї норми інспірована владою проти нього як "політичного конкурента Віктора Януковича".

Автором скандальної поправки до Податкового кодексу, як з'ясувалося на початку засідання парламенту, є народний депутат Ігор Бриченко ("Батьківщина"). "Це війна представників опозиції один проти одного"​​, - переконували журналістів представники Партії регіонів у коридорах Ради. Пізніше народний депутат Ганна Герман (Партія регіонів) заявила, що у внесенні цієї поправки був зацікавлений особисто лідер "Батьківщини" Арсеній Яценюк, який таким чином позбавлявся конкурента на президентських виборах з кола опозиціонерів.

У партії "Батьківщина" категорично заперечують, що ведуть підкилимну політичну гру, і заявляють про фальсифікації поправки. "Ми сьогодні вранці побачили це (поправку до законопроекту - ред.). Ігор Бриченко одразу написав заяву до прокуратури, і ми пішли до Рибака (голова Верховної ради Володимир Рибак - ред.). Рибак сказав, що законопроект не розглядатиметься, а потім поставив його на голосування без будь-яких домовленостей", - заявив пан Яценюк. У результаті законопроект підтримали 239 народних депутатів парламентської більшості.

Після прийняття документа представники фракції "УДАР" заблокували парламентську трибуну. "Ми вимагаємо переголосувати цей законопроект! Він був прийнятий з порушенням регламенту - депутати голосували без обговорення!" - заявив народний депутат Павло Розенко (УДАР).

Під час вечірнього засідання Ради лідер "Батьківщини" повідомив, що команду голосувати спікеру дав особисто президент Віктор Янукович, і зроблено це було для того, щоб "отримати можливість знищити українську опозицію". "Я вам чітко говорю, у нас в опозиції правило: один за всіх, всі - за одного!" - запевнив пан Яценюк.

У партії "УДАР" побоюються, що коли закон набуде чинності, у Центральної виборчої комісії з'являться підстави відмовити Віталію Кличку в реєстрації кандидатом у президенти через його проживання і роботу в Німеччині. У свою чергу лідер УДАРу вважає, що наявність посвідки на проживання в іншій країні не суперечить українським законам. "Я громадянин України з моменту проголошення незалежності і завжди ним залишався! - заявив пан Кличко. - Зараз, намагаючись не допустити мене до участі у президентських виборах через статті в Податковому кодексі, мене фактично намагаються позбавити громадянства України - це нонсенс і цинічне шахрайство. Не вийде!"

У Центрвиборчкомі запевнили, що нова норма Податкового кодексу не позначиться на реєстрації пана Кличка кандидатом у президенти. "Конституція чітко визначає критерії, за яких громадянин може бути обраний президентом, - ці норми належать до сфери дії законів про вибори президента, закону про свободу проживання і пересування і Цивільного кодексу. Податковий кодекс регулює іншу сферу - відносини між державою і платниками податків. Сумніваюся, що він матиме значущий вплив на трактування окремих положень виборчого законодавства", - заявив заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера.

Експерт: зміни в Податковому кодексі можуть вилучити Кличка з президентських перегонів

Схвалення змін до Податкового кодексу може в перспективі вилучити лідера УДАРу Віталія Кличка з президентських перегонів. Таку думку висловив політолог Володимир Цибулько, коментуючи ухвалення парламентом змін до Податкового кодексу, згідно з якими особа, яка має право постійного проживання на території іноземної держави, вважається такою, що не проживає в Україні.

"В принципі, ця поправка до Податкового кодексу могла б бути і не поміченою, якби так гостро не стояло питання єдиного кандидата в президенти від опозиції. І оскільки питання про вихід у другий тур для Олега Тягнибока як кандидата не стоїть, то вся лінія розлому в опозиції лежить між УДАРом і "Батьківщиною" - якихось 2% різниці в рейтингах переводять всю боротьбу в досить знервований формат", - заявив Цибулько.

У зв'язку з цим політолог висловив переконання, що найбільш вигідне відсторонення лідера УДАРу з президентських перегонів голові фракції "Батьківщина" Арсенію Яценюку.

"Першим, у кого здали нерви, виявився Яценюк - адже "витончена підніжка" з Податковим кодексом може в перспективі виключити Віталія Кличка з президентської гонки. Але головне питання - чому саме зараз? Адже в п'яти округах, де опозиційний виборець чекає, що саме всі три лідери парламентської меншості приїдуть на підтримку нібито узгоджених кандидатів. Схоже, що нинішнє голосування стало початком самостійного плавання для Кличка й УДАРу, і сам Віталій Володимирович повинен зняти з себе всілякі попередні зобов'язання", - зауважив експерт.

Цибулько констатує, що боротьба між опозиційними лідерами вихлюпнулася на поверхню.

"І ця нервозність ще й від того, що євроінтеграційна ініціатива в середовищі опозиції програна назавжди, і фактично з часом вона перетвориться на політтехнології влади на виборах. За опозицією поки що залишається політтехнологія трьох гетьманів і однієї іграшкової булави", - сказав політичний експерт.

Політолог: влада несвідомо визнала, що боїться Кличка, і буквально подарувала йому президентство

Політолог Віталій Бала вважає, що влада несвідомо назвала лідера УДАРу Віталія Кличка своїм основним опонентом, якого дуже боїться. Опозиціонера змусили заявити про намір балотуватися в президенти і розпочати виборчу кампанію.

"Не думаю, що ця заява може зіграти проти Кличка. Навпаки - це абсолютно логічний крок, приємний старт. Можна сказати, подарунок від влади", - зазначив Бала.

Експерт зазначив, що влада вивела на один рівень протистояння між Януковичем і Кличком.

"Поки що невідомо, чи буде системна робота проти нього. Важко повірити в те, що Кличка не допустять до виборів. Це був би скандал міжнародного рівня. Якщо Кличка реально налаштовані не реєструвати, то зараз його будуть нервувати і намагатися вивести з рівноваги. Можливо, влада зробить якісь заяви для того, щоб внести розлад у середину УДАРу й опозиції. Тепер завдання команди Кличка - розгорнути цей вдалий момент у позитивні політичні бонуси", - розповів політолог.

Політолог зазначив, що у своїй передвиборчій кампанії Віталій Кличко і надалі повинен боротися за справедливість. Робити заяви, що проти нього використовують брудні махінації. Такі політичні лідери подобаються громадянам.

Нагадаємо, що, за даними різних соціологічних служб, Віталій Кличко входить до трійки можливих лідерів президентських перегонів. Згідно з дослідженням Центру ім. Разумкова, що проводилося з 30 вересня по 8 жовтня, у випадку другого туру і виходу в нього Віктора Януковича і Віталія Кличка чинний президент може програти чемпіону світу з боксу з різницею в 17%.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 909 | Додав: adminA | Теги: ЦВК дозволить Кличку балотуватися у | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]