Вт, 2024-03-19, 11:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:14
Нову Раду оберуть за старими правилами, але проєвропейську. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини

1 вересня на зустрічі президента України Петра Порошенка з лідерами фракцій Верховної Ради було ухвалено не змінювати виборче законодавство та не відкривати пропорційні списки.

Тож, українці обиратимуть нову Раду за старою змішаною системою, тому, що передвиборчі перегони вже розпочались, і деякі кандидати- мажоритарники вже зареєструвались у ЦВК, повідомляє "Громадське телебачення".

У понеділок голова фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв заявив, що 2 вересня парламент планує розглянути введення пропорційної системи виборів з відкритими списками партій.

"Уперше за історію нарад з головами фракцій... всі представники фракцій одноголосно висловилися за необхідність повернення до пропорційної виборчої системи з відкритими списками", - сказав він.

При цьому Соболєв наголосив, що введення пропорційної системи підтримують як представники більшості, так і опозиції. Однак його слова заперечили у депутатській групі "Економічний розвиток".

Раніше Порошенко пропонував провести дострокові парламентські вибори за відкритими списками.

Нинішня система виборів - змішана: половина депутатів обирається за списками партій, а половина - індивідуально у мажоритарних округах.

Експерти: парламент на 80% буде проєвропейським

На майбутніх парламентських виборах експерти прогнозують українським демократам на чолі з президентом Петром Порошенком в сумі тотальну перемогу і всі можливості для створення успішної коаліції, йдеться в сюжеті ТСН. Тиждень.

Партія "Солідарність", а відтепер "Блок Петра Порошенка", вже реально змінює політичний ландшафт України, перебіг парламентських виборів та склад майбутньої Верховної Ради. Втім, досі мотором партії залишається винятково репутація президента.

Порошенкові конче потрібна більшість в новому парламенті для проведення реформ, тому він запропонував ще до виборів об'єднатися демократичним та проєвропейським партіям.

Своєю чергою, українські політологи вже зараз прогнозують, що майбутній парламент буде повністю проєвропейським.

"Парламент буде повністю проєвропейським. Понад 80% в ньому займуть проєвропейські політичні партії. Відповідно, є всі шанси для того, щоби Порошенко сформував стабільну коаліцію більшості з конституційною більшістю голосів, тобто в цій більшості буде понад 300 голосів", - впевнений політолог Тарас Березовець.

На руку демократам гратиме й розкол в "Партії регіонів". Частина ключових багатіїв відділилася і створила партію "Індустріальна Україна". Таким чином вони розпорошують й так вже невеличкий і деморалізований електорат Донбасу. Люди не можуть простити, що саме свої депутати-регіонали підставили їх під кулі та снаряди терористів і росіян.

Ще гірші справи у комуністів – проти них все і вся, вони ризикують навіть не подолати прохідний бар'єр у 5%. Тоді це буде перший за незалежності парламент без червоних. Члени колишньої більшості екс-президента Віктора Януковича зникають з політичної карти ще й через зростання впливу нових гравців.

"Зараз важливим фактором є позиція Ігоря Коломойського. Поки що для мене загадка, як рейтинговий, не побоюсь цього слова, політик і ті люди, які довкола нього згуртувалися, і ті люди, яких він організував, щоб чинити опір на Сході, а це дуже потужні люди, тобто в якому форматі вони братимуть участь у цьому виборчому процесі", - вважає політолог Рубан.

Довідка

24 липня фракції "УДАР" і "ВО "Свобода" оголосили про вихід зі складу коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України. Для створення нової коаліції передбачено 30 днів. Інакше президент оголошує про дострокові вибори Ради.

12 серпня Рада не змогла внести до порядку денного жодного законопроекту щодо вдосконалення виборчого законодавства.

25 серпня президент України Петро Порошенко достроково припинив повноваження Верховної Ради сьомого скликання. Вибори відбудутьсь 26 жовтня.

Чинним законом про вибори народних депутатів передбачено, що дострокові вибори відбуваються через 60 днів після оголошення про розпуск парламенту. Вибори відбудуться 26 жовтня.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 870 | Додав: adminA | Теги: проєвропейську. ВІДЕО, нову Раду, старими правилами | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]