Вт, 2024-03-19, 05:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:49
Тепло в оселях буде забезпечено, але на мінімальному рівні. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до Європейського Союзу розпочати перевірку дій Російської Федерації щодо скорочення постачання газу до країн-членів ЄС. Про це він заявив на зустрічі з президентом Естонії Тоомасом Гендріком Ільвесом 11 вересня, повідомляє Урядовий портал.

Росія скоротила на 15% поставки газу до Австрії
Міністр ЖКГ: будемо коригувати температурні графіки
Ющенко: буде енергетична війна, але інші країни пройшли цей іспит

Глава уряду вважає, що такі дії РФ є "чітким знаком ненадійності Росії як газового постачальника".

Він повідомив, що Міненерговугілля звернулося до Європейської комісії з проханням розпочати перевірку цих дій Росії.

"Росія використовувала та використовує газ як один із видів зброї", - підкреслив прем'єр-міністр України.

"Ідея російського "Газпрому" зрозуміла: зупинити реверсний потік. Вони хочуть заморозити нас узимку", - сказав Арсеній Яценюк.

Він висловив переконання, що європейські партнери виконають усі свої зобов'язання, зазначивши, що Україна вже здійснила передоплату. "Це для нас - питання національної безпеки", - наголосив глава уряду.

Міністр ЖКГ: будемо коригувати температурні графіки

Віце-прем'єр-міністр України - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман розповів телеканалу 24, що цієї зими Україні доведеться максимально економно використовувати газ.

"Ми маємо на сьогодні дефіцит, за нашими оцінками за вересень-квітень, приблизно 5 мільярдів кубометрів газу, що потребує подальшого продовження антикризових заходів", – повідомив Гройсман.

Він зазначив, що Україна має якимось чином прожити за рахунок того газу, якого не має.

"Є питання лімітів на території і заходи із заміщення газу, які дадуть свій ефект. Крім того, будемо коригувати температурні графіки, щоб забезпечити тепло в оселі, але на мінімальних параметрах, оскільки економити треба сьогодні. А також запровадимо обмежувальні заходи по промисловості", – заявив Гройсман.

Ющенко: буде енергетична війна, але інші країни пройшли цей іспит

Найімовірніше, Україну очікує нова енергетична війна з Росією, попереджає колишній президент України Віктор Ющенко. Водночас він вважає, що криза може зробити Україну сильнішою.

"Буде чергова війна, будуть холодні квартири, буде важче, можливо, ніж 5 чи 10 років тому, але ми це пройдемо. Це треба пройти. Я пам’ятаю, як наприкінці 1980-х та на початку 90-х років країни Балтії відокремилися від Росії, і у програмі "Время" найбільша страшилка була: вільнюська квартира - і на кухні у склянці замерзла вода. І тому всі країни пройшли цей іспит. Повірте, у нас є десятки відповідей на те, як оптимізувати, як бути раціональними", – сказав екс-президент Радіо Свобода у кулуарах щорічної зустрічі "Ялтинської європейської стратегії" 11 вересня у Києві.

При цьому він назвав "жовтою карткою" сучасній європейській політиці обмеження російських газових постачань Польщі і, відповідно, зменшення реверсу Україні. "Ми повинні зрозуміти, що не ми – Україна, Європа – сьогодні залежні від Росії, у тому числі від Путіна, через поставки газу, а навпаки. Ми є покупці, які формують ті ресурси, за рахунок яких живе Росія", – підкреслив Ющенко.

Він закликає Україну і ЄС до спільних, узгоджених дій, щоб не було випадків, які "сьогодні робить Путін у газі, а завтра у військових загрозах, чи ще в чомусь".

Довідка

10 вересня Польща припинила реверсні постачання газу в Україну через обмеження, накладені російським газовим монополістом компанією "Газпром".

11 вересня Росія на 10% знизила обсяги постачань газу до Словаччини. Про скорочення поставок повідомили і в Німеччині.

Перший заступник голови комітету Держдуми з промисловості Володимир Гутен запропонував главі "Газпрому" Олексію Міллеру обговорити доцільність обмеження або припинення постачання палива за українським маршрутом країнам, поміченим у реверсі.

Заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Олександр Тодійчук вважає, що Україна і Європейський Союз готові як ніколи прожити майбутню зиму без додаткових партій російського газу.

Експерти вважають, що зменшенням обсягів газу Росія намагається шантажувати Європейський Союз, котрий планує запровадити нові санкції до Кремля через продовження його агресії проти України.

Раніше Комісар ЄС з питань торгівлі Карел де Гухт попереджав, що Кремль намагається перешкодити європейцям реекспортувати російський газ в Україну.

Тристоронні консультації Україна-Росія-ЄС щодо газопостачання заплановані у Берліні на 20 вересня.

Окремо зазначимо, що Україна розробляє реверсні маршрути постачання газу з Угорщини, Польщі, Словаччини і Румунії. Найбільш перспективним маршрутом постачання газу до України є словацький. Також для України технічно відкриті угорський і польський газові маршрути.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 915 | Додав: adminA | Теги: мінімальному рівні. ВІДЕО, оселях, тепло | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]