Вт, 2024-03-19, 11:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:10
У Росії заарештували мільярдера, лояльного до Путіна
Інші останні Новини російської федерації

Голові ради директорів АФК "Система" мільярдерові Володимиру Євтушенкову висунули звинувачення у відмиванні коштів. За клопотанням слідства суд обрав йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Про це заявив офіційний представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін, передає Інтерфакс.

Він сказав, що в Головному слідчому управлінні СК Росії розслідується кримінальна справа за фактом розкрадання акцій підприємств, що входять в паливно-енергетичний комплекс Республіки Башкортостан, і їхньої легалізації.

"У слідства є достатні підстави вважати, що до легалізації майна, придбаного злочинним шляхом, причетний Євтушенков", - пояснив Маркін.

Сам мільярдер своєї провини не визнає. В АФК "Система" вважають, що висунуте Євтушенкову звинувачення необґрунтоване, і заявляють про намір оскаржити його.

Раніше Басманний суд Москви заарештував акції компанії "Башнефть", яка належить "Системі". Це сталося в рамках розслідування справи про розтрату та легалізацію грошей стосовно колишнього голови нафтової компанії Урала Рахімова і підприємця Левона Айрапетяна. Також було порушено кримінальну справу про легалізацію за фактом продажу акцій БашТЕКу.

Особисті статки Володимира Євтушенкова оцінюють у 7,7 млрд доларів. Він посідає 20-те місце в списку найбагатших людей Росії за версією Forbes.

Ходорковський назвав арешт Євтушенкова "повною втратою управління з боку президента"

Колишній керівник "ЮКОСу" Михайло Ходорковський прокоментував російській газеті "Ведомости" висунення обвинувачення у справі "Башнефти" голові ради директорів АФК "Система" Володимиру Євтушенкову.

"Те, що зроблено, - не до місця і не до часу. Більш невдалий момент просто годі собі уявити, щоб такі речі робити. Причини, напевно, пояснювати не треба - і так валимося, а зараз ще додамо, щоб як слід було", - каже Ходорковський.

"Я, звісно, не маю жодної інсайдерської інформації, але у мене особисто повне розуміння, що це все той-таки Ігор Іванович (Сєчін - ред.), який за одинадцять років аніскільки не порозумнішав, а став, можливо, ще більш жадібним. Від цієї своєї жадібності він просто зупинитися не може. У нього абсолютно очевидна проблема - нафтовою компанією все-таки треба керувати, і керувати професійно. Але професійно керувати, на мою думку, він вочевидь не здатний. І, мабуть, у нього загроза падіння видобутку. А загрозу падіння видобутку треба перекривати. Перекривати, звісно, не з погляду інвесторів, це його не цікавить, а перекривати в очах Володимира Володимировича Путіна. А в очах Путіна перекрити просто - треба просто показати, що видобуток збільшився, а те, що він збільшився за рахунок приєднання "Башнефти", то це деталі", - продовжує екс-голова "ЮКОСу".

"Але, як ми знаємо, Володимир Євтушенков уперся, він не хотів передавати своє майно на тих умовах, які йому, мабуть, пропонували. Ну, і було вирішено діяти давно відомим методом. Я думаю, що тут нічого іншого немає, - все дуже просто і зрозуміло", - зазначає Ходорковський.

"Єдина проблема, яка мене реально в даному випадку непокоїть як громадянина Росії, - ну, звісно, крім того, що мені по-людськи шкода Володимира, він все-таки людина вже немолода, - то це те, що я бачу в цьому повну втрату управління з боку президента, який просто не бачить, що коїться у нього під носом. Я сумніваюся, що, якби він це бачив, щоб він оцінював це неадекватно, щоб дати таку команду, такий дозвіл. А він, мабуть, просто не бачить, що у нього під носом твориться. У нього інші справи. А це дуже погано", - вказує Ходорковський.

"Справу "ЮКОСу" все-таки було засновано радше на суспільно-політичному конфлікті. Ми зчепилися з приводу розвитку корупції у відносинах бізнесу і влади. І мені здалося, як і моїм колегам тоді, що корупція виходить з берегів. І я про це мав дурість сказати. А цілком очевидно, що корупція тоді ще з берегів не вийшла. Ми не знали, що буде через десять років. Комерційні інтереси тоді мали вторинний характер. Ігор Іванович тоді просто скористався ситуацією. А тут суто комерційний інтерес - пряме використання такої ситуації", - сказав Ходорковський.

"Якщо у Євтушенкова зможуть забрати майно на тих умовах, які влаштують тих людей, які цим займаються, то тоді буде сценарій Гусинського. А якщо ні, то, я боюся, що ситуація буде жорсткіша. Я все-таки сподіваюся, що наш президент якоїсь хвилини відірветься від своїх нових завоювань і подивиться, що в країні робиться", - підсумував екс-глава "ЮКОСу".

Раніше порівняв те, що відбувається з Євтушенковим, з історією "ЮКОСу" і голова Російського союзу промисловців і підприємців Олександр Шохін. "Безумовно, що це все дуже схоже на "ЮКОС номер два", бо йдеться про те, що обвинувачення висувається керівнику компанії, яка заплатила 2,5 млрд доларів за актив і тепер звинувачується в розкраданні відповідних акцій та у відмиванні грошей. Якщо приватизація "Башнефти" відбувалася з порушеннями, то це не привід пред'являти звинувачення добросовісному набувачу на наступному етапі цього активу", - заявив Шохін.

В інтерв'ю РІА "Новости" Шохін зазначив, що йому здається "надлишковим" рішення суду про домашній арешт Євтушенкова, при тому, що той не відмовлявся від спілкування зі Слідчим комітетом. "Ми готові як РСПП дати відповідні гарантії, що Євтушенков буде з'являтися на допити. Ми готові дати відповідне поручительство", - запевнив Шохін. "Я вважаю, що в нинішній ситуації такого роду дії підривають довіру до російського ділового клімату і нормальної технології взаємодії бізнесу і влади", - резюмував він.

Тим часом у Кремлі назвали недоречним порівняння арешту Євтушенкова зі справою "ЮКОСу". Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив: "Абсолютно хибно й абсурдно намагатися забарвити цю історію в якийсь політичний колір". Путін "розраховує, що слідство отримає всі відповіді щодо глави АФК "Система" в строгій відповідності до закону, незважаючи на імена або посади", заявив Пєсков. Він зазначив, що "слідчі дії повинні вестись без будь-якої оглядки на імена, прізвища та посади".

У Слідчому комітеті вже запевнили, що в справі Євтушенкова буде строго дотримуватися законність. Офіційний представник СКР Володимир Маркін заявив ресурсу "РБК", що як для підозр, що Євтушенков "причетний до легалізації", так і для його арешту "були дуже переконливі і достатні підстави". Маркін також заявив, що для органів "немає недоторканних - велика, маленька людина, яка нам різниця".

Джерела: Євтушенков намагався зустрітися з Путіним і шукав підтримки у його адміністрації

За даними російської газети "Коммерсантъ", захист і сам Євтушенков проти запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту не заперечували. Суперечка на суді виникла лише через місце домашнього арешту - слідчий просив суд про перебування олігарха в його московській квартирі на Тверській-Ямській вулиці. Однак Євтушенков пояснив, що лише зареєстрований у цій квартирі, а фактично вона належить його родичам. Зрештою суд дозволив йому жити в маєтку в селі Жуківка Одинцовського району Підмосков'я.

За рішенням суду власнику АФК "Система" заборонено користуватися всіма засобами зв'язку, зокрема телефоном, інтернетом і звичайною поштою. Спілкуватися він може тільки зі слідчим, адвокатами та співробітниками ФСВП.

За версією слідства, використовуючи службове становище свого батька, Урал Рахімов організував розкрадання контрольних пакетів акцій низки підприємств "БашТЕКу", зокрема "Башнефти". Слідство поставило під питання і законність операції з продажу "Башнефти" в 2009 році АФК "Система" за 2,5 млрд доларів. Акції були арештовані Басманним райсудом, а за фактом самої угоди в ГСУ СКР порушили окрему кримінальну справу. Звинувачуючи Євтушенкова, слідство виходить з того, що ВАТ АФК "Система" в результаті угоди набула майно, отримане Уралом Рахімовим "свідомо злочинним шляхом", тобто "відмило" його.

Джерела "Коммерсанта" повідомили, що Володимир Євтушенков з середини липня безуспішно намагався зустрітися з Володимиром Путіним, а також шукав підтримки у адміністрації президента, зокрема її керівника Сергія Іванова. На думку співрозмовників видання, слідчих дій стосовно АФК "Система" без "узгодження на самій горі" не проводили б.

Експерти та преса визначає, що Євтушенков завжди був лояльним до влади. За твердженням джерел "Коммерсанта", Євтушенков входив до вузького кола колишнього мера Москви Юрія Лужкова, коли той обіймав цей пост. Бізнесмен значно впливав на прийняття рішень московською владою. Однак після того, як на початку 2000-х Путін позначив "курс на рівновіддаленість" олігархів, інтереси Євтушенкова були пов'язані тільки з бізнесом. Його справи до арешту йшли досить успішно - за даними журналу Forbes, у вересні 2014 року статок Євтушенкова оцінювався в 6,8 млрд доларів і він посідав 15-те місце серед російських мільярдерів.

Як заявив "Коммерсанту" віце-президент РСПП Ігор Юргенс, Євтушенков "залишається стовпом як московської, так і російської бізнес-спільноти, одним з провідних олігархів, завжди поводився дуже акуратно з політичного погляду". На думку Юргенса, Євтушенков, "мабуть, зіткнувся з кланом, більш могутнім, ніж він".

У свою чергу один з близьких знайомих підприємця розповів РБК, що ще тиждень тому Євтушенков не хотів обговорювати справу "Башнефти" і казав тільки, мовляв, "відіб'ємося". За версією джерела, прикрощі Євтушенкова пов'язані з тим, що він не захотів вчасно продати компанію. Інший знайомий Євтушенкова припустив, що від нього хочуть домогтися продажу "Башнефти".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 947 | Додав: adminA | Теги: заарештували мільярдера, Путіна, Росії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]