Пт, 2024-04-26, 03:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:47
Україна отримала знижку на газ
Інші останні Економічні новини
У "Газпромі" вирішили піти на поступки Україні, надавши для закачування в підземні сховища газ по 260 доларів за тисячу кубометрів. Президент Росії Володимир Путін назвав цей крок допомогою "українським друзям", яка, на думку експертів, буде коштувати "Газпрому " 700 млн доларів виручки. Втім, учасники ринку називають ініціативу російської влади необхідною насамперед самому "Газпрому". А в українській опозиції розцінили допомогу Кремля як геополітичну гру і тимчасовий хід, пише видання "Комерсант-Україна".

Як заявив у вівторок, 8 жовтня, президент Росії Володимир Путін, "Газпром "надав газ для закачування в українські підземні сховища (ПСГ) зі знижкою - за ціною 260 за тисячу кубометрів. "Незважаючи на те що дискусія, пов'язана з можливим підписанням Україною договору (угода про асоціацію з Євросоюзом - "ред."), проходить емоційно і бурхливо, наші банки десять днів тому, звичайно, не без мого відома, оформили Україні черговий кредит - на 750 млн доларів, а "Газпром", теж не без відома російського керівництва, пішов на те, що допоміг Україні закачати необхідний газ в газове сховище зі знижкою - по 260 доларів за тисячу кубометрів", - заявив Путін. Він також зазначив, що ціна газу для України зовсім недавно складала близько 400 доларів за тисячу кубометрів, а зараз знаходиться на рівні 380-390 доларів. "Ми зробили знижку, "Газпром" зробив знижку для закачування в ПСГ. Тобто ми співпрацюємо, допомагаємо нашим українським партнерам, нашим друзям", - сказав російський президент.

Нагадаємо, формування запасу в 4-5 млрд кубометрів газу для підстраховки європейських споживачів на випадок дуже холодної зими зазвичай здійснювала саме НАК "Нафтогаз України". Але цього року в Міненерго заявили, що відмовляються від такої практики , і якщо у "Газпрому" є бажання, він може закупити газ за свій рахунок. При цьому в НАК розраховували заробити на використанні ПСГ сторонніми компаніями - влітку Національна комісія з питань регулювання енергетики підвищила тарифи на закачування та відбір газу зі сховищ у 4,4 рази.

Після цього загроза виникнення чергової газової війни стала цілком реальною. У липні в міжнародному рейтинговому агентстві Fitch Ratings заявили, що допускають перебої з постачаннями природного газу в Південно-Східну Європу цієї зими через рішення "Газпрому" припинити надання НАК "Нафтогаз України" передоплати за транзит палива. Серед країн, які можуть постраждати, в Fitch Ratings назвали Болгарію, Грецію і Туреччину. Пізніше на переговорах прем'єрів Росії та України Дмитра Медведєва і Миколи Азарова у Сочі піднімалося питання про закачування палива в українські ПСГ до зими. Але конкретних рішень не послідувало.

У вересні власник однієї з найбільших компаній - імпортерів газу Ostchem Дмитро Фірташ заявив, що для безперебійного транзиту газу до Європи взимку Україна до листопада все ж закачає в свої підземні сховища 20-21 млрд кубометрів палива. За словами пана Фірташа, у результаті 6-6,5 млрд кубометрів закачає Ostchem, 6-7 млрд складатиме газ українського видобутку, а решта - імпорт з Росії. В обмін на зростання обсягів закачування Росія обіцяє збільшити транзит. Так, наприкінці вересня транзит російського газу через Україну вперше з початку року почав збільшуватися. Станом на 25 вересня він становив 59,7 млрд кубометрів, що на 200 млн кубометрів більше в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року, повідомили в "Укртрансгазі". Щоденний транзит газу до Європи становить 283,5 млн кубометрів, що на 18 % більше, ніж у 2012 році.

Досі обсяг прокачування російського газу через Україну падав. За підсумками восьми місяців транзит скоротився в порівнянні з минулим роком на 3,1%.

Як розповіло "Комерсанту" джерело в українському Міненерго, "Нафтогаз" вже накопичив у ПСГ більше 11 млрд кубометрів газу, використавши для цього 1 млрд доларів, який влітку перерахував компанії "Газпром" в якості передоплати за транзит до початку 2015 року. Крім того, ще більш ніж по 1,5 млрд кубометрів закачали незалежні українські видобувачі газу і компанія Ostchem. Таким чином, сьогодні в ПСГ вже більше 14 млрд кубометрів газу. Джерело "Ъ" в "Газпромі" вчора уточнило, що додаткові 5 млрд кубометрів російська монополія продасть Ostchem в рахунок квоти наступного року (8 млрд кубометрів) за умови їх закачування в ПСГ. У Group DF (материнська компанія Ostchem) і "Газпромі" ситуацію не коментують.

На думку президента київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександра Тодійчука, у створенні запасу в 20-21 млрд кубометрів зацікавлений насамперед російський "Газпром", який таким чином страхує стабільність поставок газу на експорт у разі рекордного зниження температури в Європі.

Опитані "видання" аналітики вважають, що різниця в ціні означає для "Газпрому" втрату приблизно 700 млн доларів виручки. "Це більше 1% EBITDA компанії, яку ми очікуємо за підсумками року", - говорить Олексій Кокін з "Уралсиб Кепітал". "Це досить великі втрати для "Газпрому", на мій погляд, це політична поступка Україні", - додає Сергій Вахрамеєв з компанії "Анкорінвест". Але глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін не згоден, що мова йде про поступку: "Просто Україна втратить менше грошей. Для "Газпрому" угода залишається дуже вигідною, адже замість того, щоб платити за зберігання газу, монополія отримує прибуток". На його думку, Ostchem також виграє, оскільки, отримавши дешеву сировину, по закінченню опалювального сезону компанія може з прибутком продати його на внутрішньому ринку або поставити своїм підприємствам.

Втім, поступки, на які пішла Росія, не оцінили в українській опозиції. У вівторок, 8 жовтня, лідер парламентської фракції "Батьківщина " Арсеній Яценюк сказав, що заяви Володимира Путіна про те, що "Газпром" надав знижку на газ для України, - не більше ніж геополітична гра. "Я вважаю, що це взагалі геополітична гра. Спробували натиснути - не пройшло. А тепер спробують гладити, але це теж не пройде", - сказав він журналістам. За словами політика, зміна тактики - це тимчасовий хід з боку Російської Федерації. Після підписання угоди про асоціацію з ЄС, на думку пана Яценюка, тиск продовжиться.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 957 | Додав: adminA | Теги: знижку на газ, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]