Пт, 2024-04-26, 14:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:53
Аді Роговцевій виповнилося 75 років
Інші останні Культурні новини
Народна артистка України, Герой України, актриса театру і кіно Ада Роговцева відзначає свій 75-річний ювілей. Одним з перших з ювілеєм актрису привітав народний артист України Богдан Бенюк.

"Шановна Адо Миколаївно! Ви - неймовірно красива жінка з прекрасною душею. Ваша доля була нелегкою, але ви мужньо зустрічали будь-які її випробування. Бажаю, щоб ви і далі були маяком, який показує для багатьох українців рух душі, приклад, як треба ставитися до своєї батьківщини, як потрібно любити свою землю. Ви дали мені уроки великої майстерності і неймовірно красивої людської поведінки. Я вас люблю і обожнюю. Щиро бажаю вам многая літа, і пам'ятайте, що завжди є можливість відкривати нові грані свого таланту! З ювілеєм!", наводить "КоммерсантЪ-Украина" слова Бенюка.

Президент України Віктор Янукович привітав українську актрису театру і кіно, народну артистку України Аду Роговцеву із 75-річним ювілеєм.

"Ви - Актриса, творчістю якої захоплюються мільйони шанувальників театрального і кіномистецтва. Створені Вами образи вражають глибиною почуттів, несуть світло віри і надії, нікого не залишаючи байдужим. Ваш багатогранний потенціал - гордість і слава української культури", - наголошується у привітанні, текст якого опубліковано на сайті глави держави.

Президент РФ Володимир Путін також привітав народну артистку України і СРСР, актрису театру і кіно Роговцеву з 75-річним ювілеєм.

"Протягом багатьох років Ви підкорюєте глядачів майстерною грою в кіно- і телефільмах. Успішно виступаєте на одній з провідних творчих майданчиків Україні - в Академічному театрі російської драми імені Лесі Українки", - йдеться в привітанні Путіна, текст якого опубліковано на сайті Кремля.

Ада Роговцева народилася 16 липня 1937 року в місті Глухові Сумської області. У 1959 році закінчила Київський театральний інститут імені Карпенка-Карого. У тому ж році була зарахована в трупу Київського драматичного театру імені Лесі Українки (нині - Національний академічний російський драматичний театр імені Лесі Українки), в якому пропрацювала до 1994 року.

У театрі Роговцева дебютувала в головній ролі в спектаклі "Юність" Полі Віхрової за романом "Російський ліс" Леоніда Леонова. На сцені театру актриса створила жіночі образи в спектаклях "Машенька", "Останні", "104 сторінки про любов", "Іду на грозу", "На дні", "Священні чудовиська", "Матінка Кураж", "Хазяйка", "Російські люди".

Однією із зоряних театральних ролей Роговцевої стала роль Гелени в знаменитій п'єсі Леоніда Зоріна "Варшавська мелодія" в постановці Едуарда Митницького. У цій ролі Роговцева виходила на сцену понад 700 разів.

У розрахунку на творчі можливості актриси Борис Ерін поставив "Пера Гюнта" Ібсена для концертного виконання, де Роговцева зіграла всі жіночі ролі.

За виконання ролей Раневської, Лесі Українки, Надії Гавриленкової в спектаклях "Вишневий сад" Антона Чехова, "Сподіватися" Юрія Щербака, "Хазяйка" Музи Гараєвої в 1981 році Роговцеву було удостоєно Державної премії України імені Тараса Шевченка.

Актриса багато років співпрацювала з режисером Романом Віктюком. Ще працюючи в Театрі імені Лесі Українки, вона грала в спектаклях Віктюка "Священні чудовиська" (1987), "Уроки музики" (1989) і "Дама без камелій" (1992). Спеціально для Роговцевої в 1997 році Віктюк поставив бенефісний спектакль "Бульвар Сан-Сет".

Після відходу з Театру імені Лесі Українки Роговцева гастролювала з концертними програмами і камерними театрами. Займалася викладацькою роботою: протягом багатьох років викладала акторську майстерність у Київському театральному інституті ім. Карпенка-Карого.

У 2003 році актриса повернулася до глядача в ролі Гелени в антрепризній виставі "Варшавська мелодія-2", поставленій за своїм сценарієм режисером Ігорем Афанасьєвим.

Брала участь в антрепризних спектаклях "Хто боїться Вірджинії Вулф" Едварда Олбі (режисер Андрій Жолдак), "Вишневий сад" Чехова (режисер Володимир Кучинський), "Париж спросоння" за п'єсою Жана-Марі Шевре (режисер Тетяна Ахрамкова), "Голубки за п'єсою" Поли Вогел (режисер В'ячеслав Долгачов).

Своє 70-річчя в 2007 році актриса відсвяткувала новим антрепризним спектаклем на сцені Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка "Якість зірки" (режисер Олексій Лісовець).

З 2007 року Роговцева працює в Театрі драми і комедії на Лівому березі Дніпра. Зайнята в спектаклях "Рожевий міст" за романом Роберта Уоллера, "Вася повинен зателефонувати" за п'єсою Каті Рубіної. Тодішній президент України Віктор Ющенко вручив народній артистці Роговцевій Орден Держави.

Того ж року Роговцева отримала звання "Почесний громадянин Києва".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1088 | Додав: adminA | Теги: 75 років, Аді Роговцевій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]