Сб, 2024-04-27, 01:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:46
Доповідь Гонтарєвої зірвали нардепи на чолі з Ляшком. Тимошенко вимагає покарати банкірів
Інші останні Економічні новини

  Сьогодні, 6 березня, низка депутатів на чолі з лідером фракції "Радикальної партії" Олегом Ляшком не дали голові Нацбанку Валерії Гонтарєвій завершити доповідь з трибуни Верховної Ради. Під час доповіді вони оточили трибуну і почали скандувати "Ганьба!" і "У відставку!".

Голова парламенту Володимир Гройсман намагався заспокоїти депутатів, але безуспішно. В результаті Гонтарєва покинула трибуну.

Виступаючи після цього з трибуни, Ляшко заявив, що "перед нами виступала не жінка, а людина, яка обікрала українських громадян".

Лідер фракції "Батьківщина" у Верховній Раді України Юлія Тимошенко заявила, що "за падіння гривні повинні відповісти конкретні посадові особи, в тому числі і глава Національного банку України та урядовці, які мають до цього відношення, і ті банки, які відмивали гроші".

Вона підкреслила, що якщо винні в падінні курсу гривні не будуть покарані, то без цього повернути довіру до української банківської системи, повернути довіру на фінансовому ринку країни, буде неможливо.

За словами лідера фракції, "Національний банк разом з урядом зробили критичну масу помилок", в результаті чого курс гривні по відношенню до інших валют сильно впав.

У той же час, Тимошенко зазначила, що на останньому пленарному тижні Верховна Рада України зробила кроки для стабілізації національної валюти. У тому числі, за її словами, припинена емісія гривні, введена кримінальна відповідальність для банкірів.

Нагадаємо, 25 лютого, НБУ своєю постановою ввів тимчасові - строком до 27 лютого - часткові обмеження торгів за дорученням клієнтів, у тому числі за раніше поданими заявками, а ввечері, перед зустріччю глави НБУ Валерії Гонтаревої з президентом Петром Порошенком і прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком, скасував їх.

НБУ з 5 лютого призупинив щоденні індикативні аукціони на валютному ринку для визначення рівноважного курсу, "відпустивши" тим самим курс гривні " у вільне плавання ".

При цьому глава Гонтарева впевнено завила, що "долара по 25 не буде" і  того ж дня Нацбанк прийняв рішення про підвищення з 6 лютого облікової ставки з 14% до 19,5%річних.

Глава НБУ неодноразово заявляла про те, що "національна валюта сама знайде еквілібріум(рівноважний курс ) ".

При цьому 2 березня глава НБУ обіцяє, що після стабілізації долар коштуватиме 22-23 гривні .

Гонтарєва звинуватила Тимошенко і Стельмаха у нарощуванні кредитних боргів

"Вигадки про сотні мільярдів гривень, наданих за мою каденцію безконтрольного рефінансування виглядають не інакше як нісенітниця, адже дані щодо надання НБУ кредитів рефінансування сьогодні відкриті як ніколи. Ми відкрили вже всі дані про рефінансування, які є на нашому сайті в щоденному режимі. Обсяг стабілізаційних кредитів за мою каденцію склав 10 млрд грн, в той час обсяг відтоку коштів фізичних осіб за той же час склав 93 млрд грн. Непорівнянна сума!", – сказала Гонтарєва на початку виступу, який не вдалося завершити.

За її даними, на сьогодні заборгованість за всіма кредитами рефінансування, наданими НБУ за всю його історію, становить 110 млрд грн – "не 200, не 300, не 500, а 110".

"З жовтня 2008 по червень 2009 року із цих 110 млрд – 77,7 млрд грн були видані за каденцію прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і голови НБУ Володимира Стельмаха. Вони досі не повернуті. На жаль, що видала Гонтарєва показати неможливо, тому що це негативна величина, це мінус. На 1,7 млрд грн за мою каденцію зменшилася сума виданого рефінансування", – повідомила глава НБУ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 916 | Додав: adminA | Теги: доповідь Гонтарєвої, Ляшком, банкірів, тимошенко, нардепи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]