Сб, 2024-04-20, 14:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:36
Фільм про сталінські репресії проти кримських татар знімуть в Україні
Інші останні Культурні новини

У кінці вересня в Криму стартують зйомки художнього фільму "Хайтарма" ("Повернення"), який розповідає про трагічну сторінку з життя кримських татар - сталінської депортації 1944 року, пише ZN.UA.

Про це в інтерв'ю виданню повідомив відомий в Україні актор і режисер Ахтем Сейтаблаєв - зірка Київського театру на Лівому березі Дніпра, постановник фільмів "Темні води", "Операція Чегевара" та інших.

"Це буде фільм про трагічну сторінку мого народу - про кримських татар. Сама ж історія буде заснована на долі двічі Героя СРСР, льотчика-винищувача Амет-Хан Султана, який брав участь у визволенні Криму в складі Восьмий повітряної армії. У складі цієї ж армії він звільняв і Севастополь - 9 травня 1944 року. Він отримав короткострокову відпустку, тому що командир полку знав, що він уродженець Алупки ... А 18 травня 1944 року в 4 ранку за наказом Сталіна почалася депортація кримських татар за звинуваченням нібито в зраді і співпраці з фашистами " , - розповів Сейтаблаєв.

"Всіх кримських татар протягом одного дня депортували з Криму в вагонах для худоби. А в дорозі їх загинуло практично 40%. Хоча за тією ж радянською статистикою всі чоловіки кримськотатарської національності з 18 років служили у Червоній армії і захищали батьківщину. А в цей час їх матерів, сестер, дочок, батьків, бабусь і дідусів вантажили у вагони для худоби і депортували в Середню Азію і на Урал. Ось про це і буде фільм ", - додав він.

За словами режисера, стадія активної підготовки до створення фільму розпочнеться з середини липня, а в кінці вересня почнуться зйомки.

"Робоча назва - "Хайтарма". У перекладі з татарської - "Повернення". Також слово означає головний татарський танець. По композиції це парний танець чоловіка і жінки, в якому і музична, і хореографічна частини мають свої повтори, "рондо ". Для мене ця назва - стислий зміст тієї чи іншої історії. Мовляв, не тільки погане, але і хороше повертається ", - сказав він.

Режисер додав, що картина буде зніматися на приватні гроші, оскільки у держави ідея про створення такого фільму не знайшла відгуку. "Слава Богу, що знайшовся кримський татарин, який виявив бажання і хоче, щоб фільм відбувся", - зазначив Сейтаблаєв.

Попередньо, бюджет картини складе близько 2,5 млн доларів. Основні витрати підуть на реконструкцію колишніх подій: це костюми, зброя, техніка, потяги, машини, літаки. Локаціями для зйомок стануть Алупка, Бахчисарайський район, Судак.

"Мрію, щоб фільм побачило якомога більше кримських татар, яких по світу живе чимало", - розповів режисер.

Нагадаємо, 18 травня в Сімферополі понад 15 тисяч кримських татар прийшли на мітинг, присвячений 68-й річниці примусового переселення до Середньої Азії, Сибіру і на Урал

17 травня Верховна Рада відмовилася визнати депортацію кримських татар злочином.

Напередодні Дня пам'яті жертв депортації опозиціонери в русі кримських татар оголосили про початок голодування. 15 травня у Сімферополі зібралося близько 20 осіб, серед яких були люди похилого віку і жінки з дітьми: вони вимагали від українського уряду ухвалити проект закону "Про відновлення прав і реабілітації репресованого кримськотатарського народу".

Крім того, кримські татари закликають міжнародне співтовариство організувати форум з питань відновлення їхніх прав.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1255 | Додав: admin | Теги: повернення, Хайтарма | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]