Пт, 2024-04-26, 15:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:30
Україна експортувала рекордні обсяги "білого піску" - ставка на цукор
Інші останні Економічні новини
За вересень 2011-го - червень 2012 року з України було експортовано 117,9 тис тонн цукру, що є небувалим показником останнього десятиріччя.

Про це повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на дані асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Левова частка експорту цукру припадає на весняно-літній період, протягом якого було поставлено на зовнішні ринки 90% зазначеного обсягу, уточнили в УКАБ.

Незважаючи на песимістичні настрої учасників ринку цукру щодо перспектив експорту даного продукту на початку сезону, сприятлива світова цінова кон'юнктура і зниження українських цін, викликане профіцитним внутрішнім балансом, дозволили відновити Україна статус нетто-експортера цукру в 2012 році, зазначають експерти асоціації.

"Тенденція до відновлення експорту цукру з України є частково вимушеною через падіння внутрішніх цін (за даними експертів УКАБ, станом на 12 липня оптова ціна на цукор в Україні становила близько 625 доларів за тонну, тоді як на Лондонській біржі - 650,8 долара за тонну) і частково закономірним результатом розвитку цукробурякового комплексу в останні роки", - коментує експерт аграрних ринків УКАБ Тарас Висоцький.

За його словами, в Україні є всі передумови, щоб виробляти конкурентоспроможний на світовому ринку цукор, починаючи від порівняно сприятливих для вирощування цукрових буряків природно-кліматичних умов, і закінчуючи наявністю передових компаній, які постійно інвестують в підвищення ефективності виробництва цукрових буряків і цукру.

Також налагодження експортних постачань є важливим фактором вирівнювання зовнішньоторговельного балансу, що дозволяє "залагоджувати" коливання внутрішнього виробництва.

Згідно з прогнозами УКАБ, в наступному маркетинговому році буде вироблено близько 1,8 млн тонн бурякового цукру, що, враховуючи значні нинішні перехідні запаси, буде достатньо, щоб повністю задовольнити внутрішній попит без потреби в імпорті цукру-сирцю.

Також дані обсяги виробництва дозволять, за словами аналітиків, зберегти присутність на зовнішніх ринках і забезпечити постачання в країни, що імпортують український цукор нині.

Нагадаємо, на початку червня, прем'єр-міністр Україна Микола Азаров заявив, що Україна не планує імпортувати цукор в 2013 році.

"Другий рік поспіль ми відмовляємося від своєї імпортної квоти. У 2010-му ми були змушені завезти цукор. Але ні в цьому році, ні в минулому не завозили. Не плануємо завозити і в 2013 році", - сказав Азаров.

Зазначимо також, що Асоціація виробників цукру Митного союзу (МС) на початку березня звернулася до Євразійської економічної комісії (ЄЕК) з проханням вжити заходів до того, щоб запобігти постачанням цукру з України за демпінговими цінами.

У рамках СНД не ратифіковано низку документів на національному рівні, Бєларусь і Казахстан мають відмінні від Росії режими доступу цукру на свої ринки і не можуть виконувати узятих зобов'язань щодо оподаткування постачань білого цукру митом у розмірі 340 доларів за тонну. Ці режими створюють передумови для надходження українського цукру за демпінговими цінами, зазначили в асоціації.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 960 | Додав: adminA | Теги: україна, рекордні обсяги білого піску | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]