Пт, 2024-04-26, 13:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:15
Поняття державної нації ввів Сейм Латвії, обмеживши права нацменшин
Інші останні Новини Європейського Союзу
Сейм Латвії прийняв поправки до закону про громадянство, які регламентують можливість подвійного громадянства і вводять поняття "державна нація". Її представниками визнані тільки латиші та ліви, передає Lenta.ru.

У зв'язку зі змінами в законодавстві республіки видання Gorod.lv наводить звернення, прийняте з цієї нагоди Конгресом негромадян Латвії: "Згідно з поправками до Закону про громадянство, до латвійського законодавства вводиться поняття "державна нація", куди включили тільки латишів і лівів. Так з поняття державної нації відкидають національні меншини, що здавна живуть на території Латвії. Конгрес негромадян вважає, що це нововведення суперечить Конституції Латвії, а саме її 2-й статті, де йдеться про те, що суверенна влада в Латвії належить народу, а не латишам або лівам".

У Конгресі зазначають, що з прийняттям поправок нацменшини ще більше відсторонюються від управління Латвією, від участі в суспільному житті республіки.

Як уточнює видання Delfi, поправки наберуть чинності з 1 жовтня. Поправки передбачають можливість збереження латвійського громадянства для громадян, які отримали громадянство іншої країни - учасниці ЄС, Європейської асоціації вільної торгівлі або НАТО. Це ж стосується Австралії, Бразилії, Нової Зеландії і тих країн, з якими Латвія уклала договір про визнання подвійного громадянства.

Латиші і ліви, у яких постійне місце проживання поза межами Латвії, можуть отримати громадянство, якщо вони підтвердили проживання своїх предків на території республіки і знання латиської мови.

Поправки також стосуються і дітей негромадян. Згідно з прийнятим документом, дитина є громадянином Латвії незалежно від місця народження, якщо на момент її народження один з батьків був латвійським громадянином. Діти негромадян, які народилися в Латвії після 21 серпня 1991 року, тобто після отримання республікою незалежності, визнаються латвійськими громадянами, якщо їхнім постійним місцем проживання є Латвія, і якщо до цього вони ніколи не мали іншого підданства.

До негромадянам відносяться постійні жителі Латвії, які народилися в республіці в радянський час, але ніхто з предків яких не проживав тут до 1940 року. Вони позбавлені виборчого права, а також обмежені у виборі професії. За даними на початок 2012 року, в республіці статус негромадян мали понад 312 тисяч осіб (з 2,2 мільйона жителів), більшість з яких російськомовні. Негромадяни наразі можуть отримати громадянство Латвії через натуралізацію. Для цього їм треба здати іспит з латиської мови та історії, а також заплатити держмито.

Раніше повідомлялось, що президент Латвії Андріс Берзіньш позитивно відреагував на результати референдуму про державну мову, на якому переважна більшість громадян Латвії висловилися проти надання російській офіційного статусу.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1020 | Додав: adminA | Теги: Сейм Латвії, поняття державної нації, права нацменшин | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]