Пт, 2024-03-29, 01:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:43
Українці сьогодні відзначають День Святого Миколая
Інші останні Релігійні новини

Сьогодні, 19 грудня, мешканці України відзначають День Святого Миколая Чудотворця.

Свято Миколая в Україні особливо шанується серед дітей. За традицією, в ніч з 18 на 19 грудня святий Миколай приносить дітям подарунки і кладе їх під подушку.

Серед дітей в Україні встановилася традиція писати Св. Миколаю лист, в якому дитина вказує, що хорошого або поганого вона зробила за рік, і просить про подарунки.

В Україні на честь святого Миколая збудовано багато храмів. Відомі його чудотворні ікони. Надзвичайно шанували цього угодника Божого запорізькі козаки. Майже усі християнські народи мають звичай обдаровувати малих дітей у ніч з 18 на 19 грудня. Адже святий Миколай - ще й покровитель та вихователь дітей.

Опівночі Чудотворець заходить до кожної оселі разом зі своїми помічниками - Ангелом і маленьким чортиком Антипком. Ангел роздає подарунки чемним дітлахам, Антипко розносить різки неслухняним. Усе це складається до торбинки й кладеться разом з печивом-"миколайчиком" дитині біля подушки.

У народній свідомості Миколай Угодник виступає як селянський і взагалі як народний святий. Він - помічник і у військовій, і в селянській справі: "Миколай на море рятує, Миколай мужику віз піднімає". Він - Спаситель від всякого зла, організатор шлюбних зві подружнього щастя, "про всяк час допомагає", "Миколай на порозі - допомагай мені в дорозі".

За переказами після смерті батьків св. Микола почав таємно роздавати майно убогим. Так одному зубожілому батькові підкинув золото, чим врятував сім'ю від гріхопадіння. За його молитвами вщухала буря, воскресали мертві. Будучи учасником Першого Вселенського Собору в Нікеї, святитель Микола разом з іншими святими отцями затвердив догмати православної віри.

Історія, коли св. Микола допоміг своїми подарунками трьом дівчатам вийти заміж, розвинулася в традицію непомітно підкладати дітям подарунки на Різдво. А сам Микола Угодник став прообразом Діда Мороза.

Святитель Микола помер у середині IV століття в глибокій старості. Його мощі перебувають в італійському місті Барі. За церковним переданням, мощі святого збереглися нетлінними і від них зцілилася безліч людей.

Янукович бажає українцям приємних несподіванок з нагоди Дня Святого Миколая

Президент Віктор Янукович бажає українцям приємних несподіванок з нагоди Дня Святого Миколая. Про це сказано в привітанні глави держави.

"Нехай і нинішнє свято запам'ятається всім приємними несподіванками, гарним настроєм, подарунками й неповторними враженнями. Нехай молитва Святого Миколая завжди оберігає нас всіх і наші сім'ї. Нехай у кожному будинку панують добробут і згода", - сказав Янукович.

Президент підкреслив, що Святий Миколай є одним із шанованих християнських святих, з ім'ям якого пов'язані милосердя, співчуття, справедливість і щедрість.

Янукович зазначив, що Святого Миколая вважають заступником дітей і бідних, які найбільше потребують любові й турботи.

На думку глави держави, День Святого Миколая - світле й радісне свято, наповнене сімейним теплом й особливим трепетом.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 1211 | Додав: adminA | Теги: День святого Миколая | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]