Сб, 2024-04-27, 00:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:18
Євродепутати ставлять Києву конкретні умови для підписання Асоціації
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

У Європейському парламенті (ЄП) 22 травня відбулися дебати щодо ситуації в Україні. Депутати ЄП погодили спільний проект резолюції, що виключає можливість підписання і ратифікації Угоди про асоціацію до перегляду політично мотивованих вироків і декриміналізації політичних рішень, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Об'єктом критики стала не тільки українська влада, а й група європейських соціал-демократів (СД), партнером якої є Партія регіонів (ПР). Представники СД пообіцяли розірвати договір про співпрацю з ПР, якщо до кінця року не побачать істотного поліпшення ситуації з демократією в Україні.

За підсумками дебатів представники політичних груп погодили спільний проект резолюції, який буде зареєстрований в секретаріаті Європарламенту і винесений на голосування 24 травня.

Документ містить багато претензій і вимог до української влади, проте він менш емоційний порівняно з торішніми резолюціями. Зокрема, про президента Віктора Януковича і його роль у проблемах відносин України та ЄС у цьому документі зовсім не згадується.

У підсумковому проекті залишилася рекомендація до тих європейських політиків, які вирішать відвідати матчі Євро-2012 приватно: "домагатися побачення з політичними затриманими" і не відвідувати VIP-трибуни, при цьому автори документа підкреслюють, що це не є бойкотом чемпіонату.

В результаті вчорашніх дебатів посилилися вимоги ЄП до майбутніх парламентських виборів в Україні. Проект не тільки "закликає владу прояснити до початку кампанії ситуацію з ув'язненими, яким винесено вирок у політично мотивованим справах", а й кілька разів констатує неприпустимість неучасті у виборах засуджених лідерів опозиції. Одним з перших пунктів резолюції пропонується записати вимогу змінити Кримінальний кодекс таким чином, щоб це дозволило розв'язати наявну проблему.

Але головним положенням документа, який був відсутнім, до слова, у початкових проектах найбільших фракцій ЄП, є список умов для розблокування підписання і ратифікації угоди про асоціацію.

У цей список, крім звичних, але абстрактних положень про "покращення ситуації з дотриманням прав людини, верховенства права і демократії", внесено більш конкретні вимоги - "декриміналізувати відповідальність за політичні рішення" і "покласти край наявній практиці приборкання політичної опозиції". Голосування загального тексту резолюції заплановано на 24 травня.

Зауважимо, що під час дебатів в Європарламенті висловлювалася стурбованість не тільки переслідуванням опозиції і проблемами з верховенством права, а й тим, що Янукович переводить під контроль "сім'ї" всі фінансові потоки України, призначаючи близьких людей на посади в ключових відомствах.

Там часом в українському МЗС уже поспішили заявити, що ЄС буде тиснути на суд над Тимошенко своєю новою резолюцією. Представник МЗС також запевнив, що Київ дуже уважно стежить за позицією Європарламенту щодо ситуації в Україні, враховує зауваження і критику європарламентарів.

Зазначимо, останнім часом через ситуацію довкола Тимошенко відносини України і ЄС погіршилися. Президент України Віктор Янукович назвав це корисною для всіх "паузою", хоча західні лідери попереджають про можливу міжнародну ізоляцію країни. Європейські політики ледь не влаштували бойкот Євро-2012 в Україні, а через масову відмову президентів МЗС було змушене перенести саміт в Ялті на невизначений термін.

Тим не менш, Київ хоче чим скоріше підписати Угоду про асоціацію з ЄС або хоча б її економічну частину. Документ був парафований, але низка європейських країн заявила, що не ратифікує Асоціацію, поки лідери опозиції перебувають у в'язниці, а влада України не поважатиме цінностей ЄС. Брюссель бачить прогрес Києва щодо євроінтеграції, але стурбований вибірковим правосуддям.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1428 | Додав: adminA | Теги: Києву, підписання Асоціації, Умови, євродепутати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]