Пт, 2024-04-26, 06:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:22
Французький філософ: жодного уявлення про Україну не мають сучасні французи
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Україна не має в очах французів жодного іміджу. Про це в інтерв’ю "Українському тижню" заявив відомий французький філософ Поль Тібо.

"Конкретного образу України в уяві сучасних французів наразі не існує. Більшість людей у Франції все ще думають, ніби ця країна - "десь в СРСР". Найзнаковішими історичними подіями, що з нею пов’язані, є Друга світова війна та доба сталінізму. В нас досі не до кінця відчувають реальну різницю між українцями й росіянами; є лише один момент, у якому вбачають відмінність, - це події Помаранчевої революції 2004 року разом із персоналією пані Тимошенко", - заявив він.

За його словами, "Україна не має в очах французів жодного іміджу".

"Це своєрідна сіра зона, про яку чули, що вона розділена, і достеменно невідомо, які її масштаби: багато моїх співвітчизників думають, немовби Львів розташований у Польщі, а Крим - теж не в Україні. Ми не маємо чіткого бачення української географії та культури, їх досі не ідентифіковано", - додав він.

Водночас філософ має сумніви, що взагалі французи відносять Україну до Східної Європи.

"Східна Європа - це для нас Польща, Чехія, Словаччина, Болгарія, Румунія, Угорщина. Україна, як видається, досі насправді ментально не відмежована від СРСР. Східна Європа несе в собі дух боротьби за свободу й незалежність, згадаймо бодай ту саму "Солідарність" у Польщі, події 1956-го в Угорщині, Празьку весну 1968 року. Із погляду французів, у інших частинах Східної Європи нічого схожого не відбувалося. А для згаданих країн цей відтинок історії скінчився позитивно, бо вони вже долучилися до ЄС. І в цьому плані Східної Європи як чогось окремого більше не існує", - пояснив він.

"Востаннє я відчув, що щось важливе йде з України, 2005 року, бувши у Варшаві на святкуванні чергової річниці "Солідарності". У польській столиці тоді було багато ентузіазму щодо України, а ще гордість поляків за себе, бо, на їхню думку, події Помаранчевої революції чимось нагадували події в їхній країні 1989-го. Вони вже давно зробили свій вибір на користь Києва у складі ЄС", - зауважив Тібо.

На його думку, нині питання вступу України до Євросоюзу "вельми проблематичне, не останньою чергою, через російський тиск".

"Хоча я не певен, що це найважливіше, бо ж ЄС переживає кризові часи, маючи низку проблем, пов’язаних із новими членами, які додалися з останнім розширенням на схід", - додав він.

Останні декілька десятиліть історія Центральної та Східної Європи переживає масштабну посткомуністичну трансформацію, мета якої - звільнення від тоталітарного досвіду минулого.

Слід зазначити, що екс-президент Чехії, відомий драматург і публіцист, Вацлав Гавел (1936-2011) дбав про підтримку та розвиток громадянського суспільства. У надрукованій в серпні 2011 року статті в англомовному російському виданні "Moscow Times" Гавел підняв питання пріоритетів і закликав не жертвувати підтримкою України з міркувань політичної доцільності чи економічної вигоди.

Довідка

Поль Тібо (Paul Thibaud) - французький філософ, колишній голова іудео-християнської співдружності Франції. Народився у 1933 році на заході Франції.

У 1977-1989 роках був директором одного з найвпливовіших французьких інтелектуальних журналів Esprit після Жан-Марі Доменака (Jean-Marie Domenach). У 1970-х на його сторінках ввів термін "інша Європа" щодо центральної і східної частин континенту.

З 2007 року він регулярно виступає з питань культурологічної тематики сучасного французького суспільства.

На його глибоке переконання, революції в Алжирі (1954-1962) ніколи не було.

Раніше П'єр Відаль-Наке, історик античності викрив застосування тортур французькою армією в Алжирі.

Журнал Esprit було засновано у 1932 році французьким філософом Емануелем Муньє (Emmanuel Mounier), фундатором персоналізму, який обгрунтував ключову цінність особистості у творенні культури і історичному поступі. У певний період творчості схожі погляди мав філософ Поль Рікьор.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1141 | Додав: nowyny | Теги: поль тібо, уявлення про Україну, французи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]