Пт, 2024-04-26, 11:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:41
"Нафтогаз" планує розпочати імпорт газу для закачування до сховищ у першій декаді липня - Коболєв
Інші останні Економічні новини

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" планує в першій декаді липня суттєво наростити імпортні закупівлі газу для закачування до підземних сховищ для проходження майбутнього опалювального сезону. Про це на Енергетичній конференції сказав журналістам голова компанії Андрій Коболєв, пише УНІАН.

"Ми плануємо відновити імпорт газу в липні. Точну дату не називаємо, але думаю, що це буде перша декада", - сказав він.

При цьому Коболєв зазначив, що "Нафтогаз" веде переговори про закупівлі газу як з країн Європи, так і з Росії.

"Залежно від цінової пропозиції будемо обирати", - уточнив топ-менеджер.

"Нафтогаз" почне закуповувати газ для закачування до сховищ за власні кошти і розраховує після 20 липня проводити закупівлі за рахунок кредиту ЄБРР, з яким компанія зараз затверджує всі необхідні умови закупівель.

Як розповів Коболєв, існує ймовірність того, що частина кредиту від ЄБРР (загальна сума 300 млн євро) можна буде спрямувати на закупівлю газу в Росії, але лише в разі цінової пропозиції, яка нас влаштовує.

"Нафтогаз України" розраховує на ухвалення рішення Світовим банком про виділення восени 500 млн доларів кредитних коштів, які використовуватимуться для фінансування поставок природного газу в Україну, сказав Андрій Коболєв.

"Від Світового банку ми очікуємо отримати (кредит — ред.) у вересні - жовтні", - сказав Коболєв.

"Нафтогаз України" прогнозує зниження споживання газу населенням і підприємствами теплокомуненерго наступного опалювального сезону на 10 відсотків порівняно з обсягами минулого опалювального сезону.

"Ми адаптували наш прогноз до реалій минулого року. Ми бачимо зниження споживання газу в невиробничій сфері, тобто соціальній... Я думаю, що за такої ж температури, як торік, можна очікувати зниження не менше 10 відсотків", - сказав Коболєв.

За його словами, зниження споживання енергоресурсів відбуватиметься як за рахунок заходів з підвищення енергоефективності, так і за рахунок суттєвої економії газу населенням, оскільки вартість цього товару стала ринковою.

Разом з тим Коболєв повідомив, що в таких умовах компанія розраховує нагромадити до початку опалювального сезону не менш як 14 млрд кубометрів газу і в разі сприятливих погодних умов цих запасів має вистачити, щоб Україна не закачувала до сховищ більше газу, ніж цього буде необхідно.

Як повідомлялось, державний енергохолдинг "Нафтогаз України" у першому кварталі 2016 року імпортував з країн Європейського Союзу природний газ за середньозваженою ціною 198 дол. за тис. куб. м, що на 34% менше, ніж у першому кварталі 2015 року.

Основними постачальниками у цей період були Польща, Угорщина і Словаччина. За словами міністра енергетики Ігоря Насалика, Україна відновить імпорт газу з Росії лише у випадку пропозиції "Газпромом" прийнятної ціни на паливо.

7 червня "Нафтогаз України" звернувся з листом до "Газпрому" про те, що вважає економічно обґрунтованою ціну на газ від "Газпрому" на рівні "хаб мінус транспорт", тобто ціну "Газпрому" на східному кордоні України без урахування вартості його транзиту до європейського хабу.

За даними прес-служби, "Нафтогаз" купує газ у європейських постачальників за формулою "хаб плюс транспорт" (транспорт – доставка до європейського хабу територією України та країн ЄС). Якщо "Газпром" зможе запропонувати ціну, яка буде нижче за ціни європейських постачальників, така пропозиція буде розглянута "Нафтогазом". 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 811 | Додав: adminA | Теги: сховища, імпорт газу, Нафтогаз, Коболєв, перша декада липня, закачування | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]