Сб, 2024-04-27, 01:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:12
Росія і не знала, що готова переглянути газові контракти з Києвом
Інші останні Економічні новини

Прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія в діалозі з Україною щодо газового питання виходить з діючих угод "Інтерфакс-Україна".

"Ми виходимо з наявності діючих законних газових угод, відповідно до яких здійснюються постачання природного газу, а що стосується якогось спілкування з цього приводу, то воно ніколи не виключалося", - заявив Пєсков.

"Російська сторона завжди була, є і буде готова прислухатися до думки наших партнерів, вислуховувати їх аргументи. Водночас російська сторона завжди була і залишається готовою давати будь-які роз'яснення", - сказав Пєсков.

У свою чергу віце-прем'єр РФ Аркадій Дворкович, який курирує ПЕК, заявляє, що не володіє інформацією про готовність російського керівництва переглянути газовий контракт з Україною, повідомляє "Интерфакс".

"У мене таких даних поки не було. Консультації з українською стороною ведуться в постійному режимі, дуже багато зустрічей і переговорів за всіма складовими газового співробітництва", - сказав Дворкович.

"Нас, звичайно, хвилює, як складатиметься ситуація з балансами газового ринку вУкраїні цього року, взимку. Чи вистачить оборотних коштів для закачування ПСГ у наших українських партнерів з тим, щоб потім не було перебоїв з постачанням газу в Європу при дотриманні задоволення всіх потреб українських споживачів. Все це дуже актуальні теми, але що стосується саме перегляду домовленостей, у мене немає такої інформації ", - додав він.

Саме так російська сторона відреагувала на заяву прем'єр-міністр Україна Миколи Азарова, який стверджував, що Росія готова до перегляду газових угод.

"Керівники РФ погодилися серйозно розглянути аргументи української сторони щодо поставок російського газу в Україну і найближчим часом повернутися до перегляду контракту, який, очевидно, ставить Україну в нерівні конкурентні умови", - сказав Азаров на засіданні уряду Україна.

Нагадаємо, 29 травня 2012 глава правління Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз Україна" Євген Бакулін заявив, що Україні при веденні переговорів з російським "Газпромом" вимагає перегляду існуючих газових контрактів, а не отримання знижки ціни на імпортований газ.

22 травня 2012 року повідомлялось, що Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко і глава "Газпрому" Олексій Міллер в Москві провели робочу зустріч, де обговорили питання співпраці Росії і України в газовій сфері. Як повідомили в російській компанії, за підсумками зустрічі нових пропозицій щодо розвитку співпраці в газовій сфері українською стороною зроблено не було - зустріч пройшла безрезультатно.

Згідно з досягнутою у квітні 2010 року в Харкові домовленістю між Росією та Україною, термін перебування Чорноморського флоту РФ у Криму продовжується на 25 років із 2017 року з можливістю продовження перебування флоту ще на п’ять років, якщо жодна зі сторін не заявить про вихід з угоди. Водночас Росія надає Україні знижку на газ у розмірі 100 дол за ціни газу понад 330 дол за 1 тис куб м.

Ціна імпортованого НАК "Нафтогаз України" до країни російського природного газу у "Газпрому" в першому кварталі 2012 року становила 416 дол за 1 тис куб м з урахуванням "харківської знижки", а в другому кварталі поточного року ціна зросла до 426 дол за 1 тис куб м. Таким чином, ціна без наданої "харківської знижки" становила 516 дол та 526 дол за 1 тис куб м.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров 16 травня визнав, що Харківські угоди насправді не дали Україні знижки на газ.

"Насправді ніякого зниження не було, це була орендна плата за перебування Чорноморського флоту. Але це був передих", - сказав Азаров.

Нагадаємо, раніше в "Газпромі" наполягали на створенні двостороннього консорціуму. Про те, що позиція може змінитися, стало відомо після зустрічі президентів двох держав у рамках неформального саміту країн СНД 15 травня. Після розмови з російським президентом Володимиром Путіним президент Віктор Янукович заявив, що сторони прагнуть до створення консорціуму з трьома учасниками, але Україна поки що чекає аудиту ГТС, який має завершитися в серпні цього року.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1020 | Додав: adminA | Теги: Києвом, Росія, не знала, переглянути газові контракти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]