Пт, 2024-04-26, 17:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:47
Славнозвісну "вишку Бойка" показали представникам ЗМІ
Інші останні Економічні новини

Минулого тижня Міністерство енергетики та вугільної промисловості України продемонструвало представникам медіа скандальну самопідйомну бурову установку (СПБУ) "Петро Годованець" (West Juno), яку Україна придбала за 400 млн дол.

"Українська енергетика" повідомляє, що наразі морська бурильна установка знаходиться в турецькому порту Герисун, куди прибула із заводу-виробника міжнародної інжинірингової компанії Keppel Fels (Сингапур), яка відповідала за зварювальні роботи та збірку

"Оскільки в Україні немає портів з достатньою глибиною для збірки та тестування опор СПБУ (їх висота складає 150 м), місцем виконання робіт був обраний Герисун. Цей порт гарно захищений, що дозволило команді з 300 людей працювати над буровою 24 години на добу, в тому числі, взимку. На сьогодні бурова зусиллями сингапурської Keppel, турецьких ENMAR та ARAS зібрана, завершується її тестування. На СПБУ вже працює команда "Чорноморнафтогазу", невдовзі установка буде відправлена в Україну", - зазначає Роман Іванченко, журналіст, який побував на West Juno.

За враженнями представника медіа, якими він поділився у своєму блозі на "Українській енергетиці", платформа бурової являє собою "масштабне багатоповерхове судно", на палубах якого є власний кран, вертолітний майданчик та багато високотехнологічного обладнання. Зокрема, на платформі встановлено обладнання водоочистки, опріснення води та очистки стічних вод, завдяки чому відходи в море не скидаються.

Також, за його словами, в приміщеннях є все необхідне для роботи та відпочинку: комфортабельні ліжка, санвузли, телевізійне та музичне обладнання, читальна зала, їдальня, пральня й навіть спортзал.

Як повідомлялось, нове бурове обладнання має дозволити державній компанії "Чорноморнафтогаз" до 2015 року видобувати 3 млрд кубометрів газу.

Нагадаємо, ДАК "Чорноморнафтогаз" у березні 2011 року придбав на тендері морську бурову установку на 150 мільйонів доларів дорожче, ніж вона коштує на закордонних ринках.

Подібні установки фірми Seadrill, дилера сінгапурської корпорації Keppel, коштують 248 мільйонів доларів, у той час як "Чорноморнафтогаз" придбав її на відкритому тендері за 400 мільйонів.

Пізніше офіційні особи "Нафтогазу України" стверджували, що решта суми (різниця в ціні 150 млн дол) буде витрачена на додаткові товари і послуги.

Згодом, британська фіктивна компанія Highway Investment Processing LLP, яка продала за завищеною ціною бурову вежу "Нафтогазу", почала процес ліквідації.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1134 | Додав: adminA | Теги: показали славнозвісну вишку Бойка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]