Пт, 2024-04-26, 04:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:50
Свіжий компромат може відкинути докази мирності іранського атома
Інші останні Новини світу

За добу до початку чергового раунду переговорів між Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) і Іраном з питань ядерної програми Ісламської республіки до журналістів потрапила інформація, яка компрометує керівництво цієї країни. Певне поінформоване джерело передало агентству Associated Press схему іранського військового об'єкта, пише NEWSru.com.

На схемі зображено циліндричний об'єкт, призначений, як передбачається, для випробування вибухових пристроїв. Нібито високопоставлений чиновник, який займається моніторингом ядерної програми Ірану, стверджує, що подібні об'єкти використовуються в роботі над ядерною зброєю.

Об'єкт був побудований, за даними джерела AP, на початку 2000-х років. Циліндр має об'єм порядку 300 кубічних метрів. Довжина - 18,8 метра, діаметр - 4,6 метра. Передбачається, що об'єкт використовувався при випробуваннях ядерної зброї в 2003, 2005 і 2006 роках. Низка експертів, зокрема з МАГАТЕ, заявили, що подана інформація здається правдоподібною.

США, низка країн Західної Європи, а також Ізраїль, як відомо, підозрюють Іран у спробі створення ядерної зброї під прикриттям розвитку атомної енергетики. На початку року недовіра до мирного характеру іранського атома стало причиною загострення ситуації в Перській затоці. Нагадаємо, наприкінці минулого року МАГАТЕ опублікувало доповідь, згідно з якою Іран до 2003 року вів масштабні роботи щодо створення ядерної зброї та нібито продовжує їх до цього дня. Тоді ж Ізраїль заявив про готовність почати військову операцію.

На початку січня 2012 року в новій доповіді ядерного агентства повідомлялося, що іранські ядерники відновили роботи. Слідом за цим США, Великобританія і Канада оголосили про введення санкцій, спрямованих проти енергетичного та фінансового секторів іранської економіки. У відповідь на санкції Тегеран пригрозив перекрити Ормузьку протоку, через яку здійснюється поставка близькосхідної нафти в США, в разі ухвалення Заходом нових санкцій. Після цього західні країни, переважно США, не перестають проводити демонстрацію сили в регіоні, періодично призначаючи військові навчання і відряджаючи в Перську затоку свої кораблі.

Іран нібито готовий до конструктивного діалогу з МАГАТЕ

Інформація про можливе проведення Іраном ядерних випробуваннях потрапила в ЗМІ точнісінько перед початком чергового раунду переговорів, які стартують 14 травня у Відні.

Делегації сторін очолюватимуть постійний представник Ірану при МАГАТЕ Алі Асгар Солтаніє та заступник генерального директора МАГАТЕ з питань гарантій Герман Наккартс, який на початку року двічі побував в Тегерані. Тоді йому не вдалося погодити документ, який уможливив би агентству просунутися вперед в проясненні характеру "ймовірних досліджень" Ірану, а також забезпечив би міжнародним інспекторам доступ до потрібних військових об'єктів, документації та осіб, причетних до ядерних розробок.

Як стало відомо ИТАР-ТАСС з поінформованих джерел, іранська сторона була в принципі готова до предметної розмови, проте Наккартсу не вистачило повноважень для укладення відповідної угоди.

Готовність до конструктивного діалогу іранці підтвердили і перед початком нинішнього раунду переговорів. "Тегеран має намір співпрацювати з МАГАТЕ і довести, що звинувачення, які висуваються проти нього, безпідставні", - заявив Солтаніє, висловивши надію на досягнення "суттєвого прогресу" у врегулюванні застарілих суперечок.

Як зазначають експерти, розмова піде не про конкретні претензії, які висувають до Ірану, а про те, як слід побудувати спільну роботу з розгляду суперечливих питань, включаючи узгодження умов та процедур проведення необхідних інспекцій, зокрема на військових об'єктах. Те ж саме стосується надання експертам МАГАТЕ доступу до документації і фахівців-ядерників.

Технічні переговори між Тегераном і МАГАТЕ ведуться на додаток до контактів іранського керівництва з шістьма світовими державами - США, Великобританією, Францією, Росією, Китаєм і Німеччиною. Переговори Тегерана з представниками шести країн пройдуть в Багдаді 23 травня. Досягнення прогресу в діалозі з МАГАТЕ може створити сприятливе тло для зустрічі Ірану і "шістки", впевнені експерти.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1025 | Додав: admin | Теги: атом, Іран | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]