Ср, 2024-04-24, 11:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:01
Свої позиції в міжнародній торгівлі Україна послабила
Інші останні Економічні новини

Україна поступово вибуває з обойми світової торгівлі. Згідно з останнім рейтингом залученості країн в міжнародну торгівлю Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), Україна зайняла 86-е місце з 132 країн, опустившись на 5 позицій. Цей рейтинг ВЕФ публікує раз на два роки, починаючи з 2008-го.

За підсумками першого звіту Україна перебувала на 71-му місці. Тому, її падіння триває вже два звітні періоди. Оцінка проводиться за чотирма критеріями: доступ до ринків, рівень адміністрування, інфраструктура транспорту і зв'язку, а також бізнес-середовище країни, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Найбільш високо експерти ВЕФ оцінили рівень доступу до ринку країни - 4,73 бала (26-е місце). Хоча ця оцінка за два роки погіршилася (було 4,76 бала).

Покращилася оцінка за показником інфраструктури транспорту та зв'язку - 3,91 бала (64-е місце), але погіршився бізнес-клімат - 3,66 (103). Найнижче оцінено рівень адміністративних бар'єрів - 2,5 бала (116-е місце).

"В оцінці доступу до ринків береться до уваги рівень протекціонізму, а бізнес-клімат, на відміну від рівня адміністрування, враховує більш широкий спектр питань - від можливості захисту власності в суді до макроекономічної стабільності", - пояснив старший економіст центру "CASE-Україна" (партнер ВЕФ) Володимир Дубровський.

Середня оцінка країни за 10-бальною шкалою впала за два роки з 3,85 до 3,79 бала - Україна опинилася в одній компанії з Малаві (85) і Домініканською Республікою (87). Лідерами залученості у світову торгівлю, як і раніше залишаються Сінгапур (1), Гонконг (2) і Данія (3), у той час як аутсайдером став Чад (132).

У порівнянні з іншими країнами регіону, становище України виглядає не так уже й погано: поступаючись Грузії (38), Вірменії (59), Молдові (76) і Азербайджану (76), ми випереджаємо Казахстан (105), Таджикистан (110), Киргизстан (111 ) і Росію (112).

Експерти та представники бізнесу погоджуються з висновками ВЕФ.

"Дійсно, завдяки підготовці до Євро-2012 в Україні спостерігається поліпшення транспортної інфраструктури, однак це відбувається на тлі постійного погіршення бізнес-клімату і посилення адміністративного тиску на бізнес", - відзначає виконавчий директор "Європейської бізнес асоціації" Анна Дерев'янко.

Остання оцінка інвестиційного клімату в країні, проведена асоціацією, показала черговий мінімум - 2,18 бала за 5-бальною шкалою.

При цьому від більшого спаду Україна врятувала підготовка до Євро-2012, в першу чергу модернізація транспортної інфраструктури.

"Після Євро-2012 обсяг бюджетних інвестицій в інфраструктуру різко знизиться. На тлі триваючого погіршення бізнес-середовища це означає, що наступний звіт СЕФ зафіксує ще більше падіння позиції Україна в глобальному рейтингу. Ситуацію може виправити лише задекларована урядом модернізація залізниць, однак сумнівно, що позитивний ефект від неї зможе перекрити негатив в інших сферах ", - пояснив економіст ІГ "АРТ-Капітал" Олег Іванець.

"Чекати поліпшення бізнес-клімату в країні не варто як мінімум до закінчення виборчої кампанії", - погоджується Дерев'янко.

Раніше повідомлялось, що проблеми в українській економіці стають все більш помітними - падіння промислового виробництва та обсягів вантажоперевезень викликали скорочення зовнішньої торгівлі.. Зниження експорту в березні на 2% через зменшення попиту на продукцію металургії та транспортного машинобудування відбулося вперше від осені 2009 року, коли в Україні була в розпалі економічна криза. Хоч експерти очікують, що показники квітня повинні покращитися, негативна динаміка експорту має довгостроковий характер і може чинити істотний тиск на курс гривні.

14 травня, повідомлялось, що українська економіка демонструє швидкі темпи гальмування, яке не змогли не помітити міжнародні організації. У I кварталі ВВП зріс тільки на 1,8%. В агентстві Fitch у п'ятницю повідомили про погіршення прогнозу зростання ВВП України в поточному році до 1,6%.

Нагадаємо, 27 квітня цього року, агентство Fitch Ratings погіршило прогноз збільшення валового внутрішнього продукту України у 2012 році до 1,6% з 4%.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1046 | Додав: adminA | Теги: міжнародній торгівлі, Україна послабила | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]