Пт, 2024-04-26, 03:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:30
15-того травня - Солов’їне свято
Інші останні Столичні новини - новини Києва

У народі 15-того травня вшановували князів Бориса і Гліба, молодших синів великого князя київського Володимира Святославовича, вбитих у 1015 році за наказом їхнього старшого брата Святополка і пізніше канонізованих. На їх честь у Києві у 17 сторіччі було побудовано на Подолі Борисоглібську церкву. Сам храм не зберігся, однак вулиця у Подільському районі й дотепер носить назву Борисоглібська.

Борис і Гліб були настільки популярними серед населення, що Борисів день навіть пов’язували з початком співу солов’я, тому цей  день також називали Солов’їним святом. Підмічали: «Якщо соловей заспіває цього дня вперше – до тривалого похолодання. Якщо ж він цієї ночі співав до ранку, то наступний день мав бути гарним і сонячним».

За церковним календарем 15 травня вшановують благовірних князів Бориса і Гліба у святому хрещенні Романа і Давида, святого Атанасія Великого, архієпископа Олександра.

Іменинниками 15 травня є Борис, Гліб, Панас, Роман.

Події у Києві 15 травня:

1115 — у Київській Русі оголошено перше православне свято — День пам’яті князів Бориса і Гліба.

1157 – у Києві помер Юрій Долгорукий – київський князь, шостий син Володимира Всеволодовича Мономаха. Долгорукий заснував Москву, побудувавши місто з кам’яними (цегляними) будівлями на місці поселення. Після його смерті кияни розгромили двори Долгорукого та його сина Василька і розправилися з його дружинниками, яких князь привів з Суздаля, роздавши їм землі і дозволивши грабувати місцеве населення.

1891 – (за ст. ст. 3-го) народився Михайло Булгаков – всесвітньо відомий письменник і драматург.

Майбутній письменник народився на вулиці Воздвиженській, 10 у сім’ї професора Київської духовної академії. Був охрещений у Воздвиженській церкві на Подолі.
 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 1001 | Додав: adminA | Теги: 15-того травня - Солов’їне свято | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]