Пт, 2024-04-26, 07:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:58
Іран запропонував новий "ядерний план" і готовий до поступок
Інші останні Новини світу

Газета The New York Times опублікувала інформацію про те, що минулого тижня представники іранської делегації використали поїздку в Нью-Йорк на 67-у сесію Генеральної Асамблеї для того, щоб представити країнам Заходу новий варіант плану врегулювання ситуації навколо іранської ядерної програми, передає NEWSru.co.il.

Судячи з публікованих даних, іранці узяли за основу план Європейського Союзу, що обговорювався в липні цього року. Цей план передбачав поступове послаблення санкцій у разі, якщо Іран поетапно згорне свої ядерні розробки, що викликають стурбованість міжнародного співтовариства.

Тегеран пропонує план, розбитий на 9 етапів, згідно з яким країни Заходу поступово відміняють санкції, а Іран, відповідно, заморожує роботи по збагаченню урану і іншу діяльність у рамках національної ядерної програми.

Проте США відкинули цей план (хоча офіційних заяв не робилося), оскільки є підстави вважати, що Тегеран просто хоче виграти час, добившись послаблення санкцій, щоб зуміти завершити основні роботи з підготовки до створення ядерної зброї. Один з чиновників в адміністрації Обами заявив New York Times, що у такому разі іранці могли б "через наносекунду перезапустити свою (ядерну) програму".

План, на якому настоює Вашингтон, "майже дзеркальний" іранському плану, відзначається в статті. Американці наполягають: Іран повинен негайно припинити збагачення урану і передати існуючі запаси урану, збагаченого до 20%, на зберігання в інші країни, а також - закрити підприємство у Фордо. Після цього країни Заходу були б готові поступово ослабити економічний тиск на Іран.

Незважаючи на неприйнятність іранського плану, у Вашингтоні відмічають, що аятола Алі Хаменеї і президент Махмуд Ахмадінеджад явно стурбовані економічною ситуацією, що склалася в країні, і готові обговорювати можливі поступки Заходу, хоча і декларують зворотне.

Виступаючи 27 вересня на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, Біньямін Нетаньяху заявив, що світова спільнота зобов'язана встановити для Ірану "червону лінію", щоб не дозволити Тегерану створити ядерну зброю.

Водночас президент США Барак Обама упевнений, що у світової спільноти ще є час для дипломатичного вирішення іранської ядерної проблеми, заявив заступник прес-секретаря Білого дому Джош Ернест.

Кандидат в президенти США від Республіканської партії Мітт Ромні не відкидає можливості застосування військової сили проти Ірану, але сподівається, що до цього справа не дійде.

США і низка інших країн Заходу звинувачують Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Тегеран всі звинувачення відкидав, заявляючи, що його ядерна програма спрямована тільки на задоволення потреб країни в електроенергії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1002 | Додав: nowyny | Теги: ядерний план, Іран | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]