Пт, 2024-04-26, 08:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:19
Опозиція вимагає перемоги у мажоритарці і погрожує позачерговими виборами. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини
Лідери опозиції вимагають від ЦВК самостійно встановити результати виборів на 13 проблемних округах. Про це вони заявили на зустрічі з головою ЦВК Володимиром Шаповалом. Лідер партії "УДАР" Віталій Кличко підкреслив, що якщо вимоги опозиції не буде виконано, то вона буде домагатися не тільки дострокових парламентських виборів, а й дострокових президентських виборів, повідомляє прес-служба ОО "Батьківщина".

"Ми вимагаємо прийняти документи цих округів і самостійно встановити результати виборів без ОВК і суддів, які за гроші фальсифікували там вибори і передали перемогу провладним кандидатам", - сказав Аресеній Яценюк.

"Якщо неможливо встановити результат виборів, то ми не боїмося перевиборів і вимагаємо перевиборів", - сказав він.

За словами Яценюка, Шаповал їм підтвердив, "що ЦВК має таке право самостійно встановити результат".

"Головне, щоб ЦВК скористалася цим. Якщо ЦВК діятиме по закону, то це буде не просто шанс, а пряме зобов'язання ЦВК взяти у своє провадження 13 округів і поставити у цій справі крапку", - сказав Яценюк.

Водночас Олег Тягнибок сказав, що внаслідок перерахунку на проблемних округах знижується також пропорційний результат опозиції.

"Партія регіонів розуміє, що в неї немає більшості, і вони намагаються у нас забрати 15-16 мандатів, бо ми втратимо ще 2-3 мандати і по списку, крім цих проблемних мажоритарних округів", - сказав Тягнибок.

Після зустрічі лідери опозиції залишили приміщення ЦВК. Водночас голова ЦВК на засідання так і не повернувся, хоча залишив зустріч з опозиціонерами ще годину тому. Шаповал відмовився коментувати зустріч журналістам.

"Зараз вийдуть політики і все вам розкажуть", - кинув він представникам ЗМІ, заходячи у ліфт.

Раніше опозиція заявила, що вимагає визнати законну перемогу кандидатів від Об'єднаної опозиції на округах №№ 11, 14 (Вінницька обл.), 94, 95 (Київська обл.), 99 (Кіровоградська обл.), 130, 132 (Миколаївська обл.), 194, 197 (Черкаська обл.), 211, 216 (м. Київ) та в тих округах, де відповідно до оригіналів протоколів з дільниць перемогли представники інших опозиційних сил - ВО "Свобода" та партії "УДАР".

Як повідомлялося, ЦВК зобов'язала окружні виборчі комісії в 13 округах скласти уточнений протокол про підсумки голосування на виборах Верховної Ради до четверга, 8 листопада. Відповідне рішення було прийнято на засіданні Центрвиборчкому.

Зазначимо, що сьогодні, 5 листопада, на мітингу під ЦВК на захист результатів голосування член Ради Об’єднаної опозиції "Батьківщина" Сергій Соболєв заявив, що опозиція до останнього захищатиме перемогу своїх кандидатів у 12 проблемних округах та готова до проведення дочасних парламентських виборів.

Наразі в Україні залишився один мажоритарний округ, де ще не оброблено 100% протоколів. Це округ №223 у Києві. Тут вже тиждень триває боротьба між "свободівцем" Юрієм Левченком та самовисуванцем Віктором Пилипишиним.

Опозиція ще подумає, чи обнуляти списки

Остаточне рішення щодо ймовірного обнуління опозиційних списків буде ухвалено після офіційного оголошення результатів виборів. Про це на брифінгу після погоджувальної ради 5 листопада сказав лідер фракції БЮТ Андрій Кожемякін, повідомляє "Українська правда".

"Як тільки буде остаточне рішення ЦВК, тоді Об’єднана опозиція разом зі своїми партнерами сяде і прийме рішення остаточно", - сказав він.

Кожемякін наголосив, що до 12 листопада в опозиції ще є "шанс повернути перемогу в її мажоритарників".

Він також додав, що переговори між "Батьківщиною", "Свободою" та УДАРом щодо обнулення списків тривають.

У свою чергу лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов висловив думку, що опозиціонери "скоріше займаються самопіаром".

"Обнуляти списки до того, як ти став народним депутатом – це взагалі дурна ідея, і нашим колегам треба порадитися з юристами. Якщо ж вони стануть депутатами, а потім напишуть заяви, то треба буде дивитися по ситуації. Якщо залишиться дві третини людей у парламенті, то питань взагалі ніяких нема", - сказав він.

"А крім того, я сумніваюся, що представники мажоритарних округів, які витратили значні кошти на проведення кампанії, погодяться з цим", - додав "регіонал".

Єфремов також висловив думку, що ті, хто пропонує проводити повторні вибори, "мабуть, занадто багаті".

Мусіяка: якщо опозиція відмовиться від мандатів, їх розподілять між ПР і КПУ

Якщо опозиційні сили відмовляться від депутатських мандатів на даному етапі, то їх розподілять між представниками Партії регіонів і Компартії України. Про це заявив голова партії "Вперед, Україна!" юрист Віктор Мусіяка, пише LB.ua.

"Якщо вони зроблять це зараз, то мандати розподілять між ПР і КПУ. Вони отримують право на розподіл мандатів. А по мажоритарних округах депутатський мандат отримає той, хто посів друге місце. А якщо опозиція відмовиться від мандатів після оголошення остаточних результатів ЦВК, тоді можуть бути інші правові наслідки. Відповідно до статті 82 Конституції, якщо обрано менш як 300 депутатів, то ВР не може починати роботу", - сказав Мусіяка.

У такому випадку, за словами юриста, президенту доведеться оголосити перевибори.

"Цікава річ, якщо вони відмовляться від мандатів після остаточного рішення ЦВК, то не буде 300 депутатів, а лише 182. ВР не зможе починати роботу. Є такий механізм - за списками не передбачено повторних виборів, щоб обрати депутатів. А по мажоритарних округах можна. Але за 30 днів (протягом цього часу новообрана ВР, згідно з Конституцією, повинна почати роботу) не встигнуть обрати. Ця ВР не буде повноважною. Тоді виходить, що президент повинен оголосити нові вибори. Цього не передбачено ніде, але президент як гарант Конституції повинен це зробити. Аналогічно, як було в 2007 році, коли про це заявив Ющенко", - підкреслив Мусіяка.

Як відомо, раніше Об'єднана опозиція заявила, що може скликати терміновий з’їзд, на якому обнулити і партійний список, і список мажоритарників.

Після цього "Свобода" та УДАР заявили, що також готові скласти мандати.

Зазначимо, що лідери УДАРу, "Свободи" та "Батьківщини" заявляють про безстрокову всеукраїнську акцію протесту у разі, якщо їхні вимоги не буде враховано керівництвом ЦВК.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1001 | Додав: adminA | Теги: перемоги у мажоритарці, позачерговими виборами, опозиція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]