Пт, 2024-04-26, 22:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:37
Релігієзнавець: УАПЦ перебуває під таємним керівництвом Москви
Інші останні Релігійні новини
Если ваша квартира нуждается в новых надежных и качественных пластиковых окнах, тогда вам поможет интернет-магазин Биссектриса, найти который в мировой паутине можно по адресу bissectrisa.ru.

Відомий релігієзнавець, член Секретаріату Помісного Собору та Вищої Церковної ради УПЦ КП, професор Київської духовної академії Дмитро Степовик стверджує, що Українська автокефальна церква на межі розвалу. Про це він сказав в в інтерв'ю "Главкому".

"Автокефальна церква, як кажуть у нас, "при останньому подиху". Більшість єпископів пишуть покаяння і повертаються до нас (в УПЦ КП. - ред.). У них немає свого кафедрального собору, немає резиденції", - сказав Степовик.

За його словами, в УПЦ КП їм пропонували зустріч. "Але, так як вони таємно керуються Москвою, то вони сказали: ви понизьтесь з патріархату до митрополії, щоб ми були рівні, і щоб на загальному Соборі була однакова кількість людей від нас, і від вас. Ну, знаєте, у нас 15 мільйонів, а у них 800 тисяч віруючих, і вони ще хочуть говорити на рівних", - розповів Степовик.

Тому, зазначив він, в таких переговорах УПЦ КП орієнтується більше на переговори з УПЦ МП, "тому що це серйозна велика церква". "А автокефальна ... Та ще й враховуючи особистість скандаліста Мефодія, який заганяє людей, грубить їм, лається ...", - сказав Степовик.

Довідка

В Україні є чотири православні церкви. Канонічною вважається УПЦ Московського патріархату на чолі з митрополитом Володимиром, яка діє на правах внутрішнього самоврядування в межах Московського патріархату. УПЦ Київського патріархату від'єдналася від РПЦ в 1992 році, де її лідера Філарета (Денисенка) піддано анафемі.

Також є Українська автокефальна церква, заснована в 1921 році. Після великої перерви вона відновила свою діяльність наприкінці 80-х років минулого століття. Українська автокефальна православна церква - найменша з трьох православних церков України.

У 1930-х її повністю ліквідували на території СРСР. Єпископи і священики УАПЦ залишилися тільки в США і Канаді. У 1989 році в Львові було проголошено відтворення УАПЦ. Найбільша кількість її приходів розташована в Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях. Головою церкви є митрополит Київський і всієї України Мефодій.

Також є Українська греко-католицька церква, яка має безперервну ієрархічну спадкоємність від часу офіційного Хрещення Руси-України та становлення на її території церковної структури. Новий період з її багатовікової історії розпочинає 1596 рік, коли у Бересті (тепер Бєларусь) на Церковному Соборі було проголошено відновлення повної єдності з Римським Престолом, що увійшло в історію під назвою Берестейської унії. Проте першу спробу церковної унії на Руси можна віднести ще до часів короля Данила Галицького, який вимагав об'єднання сил усього християнського світу в умовах опору татаро-монгольській навалі.

Розквіт Української греко-католицької церкви припадає на XIX століття. Провідною постаттю греко-католицького руху в першій половині XX століття був львівський митрополит Андрій Шептицький. Зі встановленням радянської влади на західноукраїнських землях УГКЦ насильно розпущено владою — і церква існувала лише в підпіллі. Аж 1989 року — за горбачовської перебудови — церква вийшла з підпілля.

Раніше в Україні існувала єдина помісна Українська Церква, яка сім століть належала до канонічної юрисдикції Вселенського Патріархату, тобто від часу хрещення Великим Київським князем Володимиром (у 988 р.) аж до її анексії за Російської держави Петра І. Внаслідок цього українська церква стала частиною РПЦ, і більшість православних єпархій України (тобто за винятком єпархій УПЦ КП і УАПЦ) підкоряються московському патріархові й досі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 1268 | Додав: adminA | Теги: таємним керівництвом Москви, УАПЦ, Релігієзнавець | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]