Пт, 2024-04-26, 14:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:31
Україна допоможе США та Японії зламати російський "дух утилізації"
Інші останні Економічні новини
Київ вирішив приєднатися до торговельних консультацій між Росією і найбільшими державами-автовиробниками, як-от ЄС, США і Японія. Напруження виникло через запровадження Москвою утилізаційного збору на автомобілі, від якого потерпають імпортери, зокрема українські. Спроба української влади захистити інтереси виробників похвальна, але такі дії країни роблять нелогічним введення утилізаційного збору в Україні, зазначають експерти.

Україна вплуталася в торговельний конфлікт між Росією і найбільшими країнами-автовиробниками. Як повідомили виданню "КоммерсантЪ-Украина" кілька джерел, близьких до секретаріату СОТ, Україна вирішила долучитися до консультацій, ініційованим Євросоюзом, з приводу застосовуваного в Росії з 1 вересня 2012 року утилізаційного збору на автомобілі іноземного виробництва. "Подібний крок обговорювався вже давно, але українська влада утримувалися від нього. Однак у вівторок рішення було прийнято, і уряд доручив посольству в Женеві подати відповідну заявку", - розповів один зі співрозмовників видання.

Євросоюз ще 9 липня подав у секретаріат Світової організації заявку на проведення консультацій з Росією. Конфлікт виник навколо утилізаційного збору, який для нових легкових машин становить 17,2-110 тис руб. (520-3325 доларів), для нових комерційних автомобілів - 75-450 тис руб. (2,3-13,6 тис доларів), для старих автомобілів - 132-1700 тис руб. (4-51,4 тис доларів). Збір повинні платити й імпортери, і виробники, але від сплати звільнили російських виробників, які взяли добровільні зобов'язання з утилізації машин, що випускаються. Це дозволило ЄС говорити про дискримінаційний характер збору. До консультацій приєдналися США, Японія, Китай і Туреччина.

Запроваджений у Росії утилізаційний збір вдарив і по українських автовиробниках. За даними Держстату, за підсумками січня-травня виробництво автомобілів в країні впало більш ніж удвічі - на 57,4%, а експорт легкових автомобілів до СНД - на 74,6%, до 21 млн доларів. Проте досі в уряді вірили в можливість вирішення проблеми в ході двосторонніх переговорів - припускали отримання національними виробниками пільг, порівнянних з тими, що передбачені для російських компаній.

Ситуація ускладнюється тим, що, на відміну від інших країн, Україна також має намір запровадити утилізаційний збір з імпортних автомобілів. На початку липня Верховна Рада схвалила законопроект №0936, який встановлює базові ставки утилізаційного збору. З нових легкових автомобілів потрібно буде платити 4,73-30,2 тис грн залежно від об'єму двигуна, з уживаних - 9,46-60,5 тис грн. Плата для решти видів нових транспортних засобів становитиме 8,8-14,74 тис грн, вживаних - 17,6-29,4 тис грн залежно від їхньої маси. Втім, документ ще не підписаний президентом. "У разі набуття чинності закону Україна постане в дивному світлі: ми боремося з дискримінацією в Росії, проте одночасно заводимо у себе аналогічну. Невипадково зараз активно обговорюється питання можливості ветування закону президентом", - каже гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко. У представництві ЄС в Україні сказали "Комерсанту", що в разі набуття цим законом чинності Євросоюз ініціюватиме аналогічні консультації з Україною.

За оцінками юристів, звернення України до механізмів СОТ здається більш надійним інструментом захисту інтересів національних виробників, ніж двосторонні переговори. "Практика приєднання до консультацій, ініційованих іншою країною-членом СОТ, є досить поширеною. Для цього державі необхідно повідомити про своє бажання сторони, що консультуються, та орган з врегулювання суперечок, обґрунтувати при цьому свій значний торговельний інтерес у суперечці", - пояснила радник юрфірми "Саєнко Харенко" Наталія Микольська. За її словами, така участь можлива в різних формах: від мінімальної, що дозволяє отримати доступ до конфіденційних переговорів, які проводяться в рамках консультацій, до можливості пропонувати свої шляхи усунення проблем, найбільш прийнятні для України.

Країна вперше використовує цей інструмент для захисту своїх інтересів на ринку РФ. "Україна і Росія є членами СОТ, тому вирішення деяких торговельних суперечок за допомогою механізмів СОТ є логічним. Робота в консультаційних комітетах піде на користь нашій торговельній практиці", - вважає колишній міністр економіки Богдан Данилишин.

Нагадаємо, 5 липня 2013 року Верховна Рада ухвалила закон про утилізаційний збір на нові та використовувані автомобілі.

Закон встановлює коефіцієнти і ставки, які розраховуються відповідно до об'єму двигуна. Для нових автомобілів коефіцієнт становить 0,86-5,5, для вживаних транспортних засобів - 5,3-35,01. Отже, нові іномарки подорожчають залежно від об'єму двигуна.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 864 | Додав: adminA | Теги: США, Японії, україна, російський дух утилізації | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]