Пт, 2024-04-26, 19:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:47
В Європарламенті вже обговорюються можливі санкції - у Швеції побачили, що Україна "рухається вниз"
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт заявляє, що Європа занепокоєна протіканням виборів в Україні.

Про це Більдт сказав в інтерв'ю руху "Чесно" в ході конференції у шведському місті Вісбі, яку щороку збирає Міністерство закордонних справ Швеції.

"Попередній звіт щодо виборів викликав серйозне занепокоєння", - сказав Більдт.

Міністр попередив, що для визнання виборів чесними недостатньо оцінки тільки дня голосування.

"Міжнародна оцінка врахує не лише технічне протікання самого дня виборів, але також загальний характер того, як проходила виборча кампанія".

На питання, чи можуть вибори бути визнані недемократичними, враховуючи те, що Юлія Тимошенко не брала в них участі, Карл Більд відповів, "що оцінку виборам мають дати спостерігачі ОБСЄ вже у понеділок, і зокрема, цей факт ними має бути врахованим".

"Справа Юлії Тимошенко, безумовно, впливатиме на оцінку, але погіршення верховенства права загалом – це є фундаментально небезпечним для європейської інтеграції України", - зазначив Більдт.

Говорячи про можливі санкції щодо України, міністр закордонних справ Швеції сказав: "Дивлячись що ви називаєте санкціями? Ми називаємо їх "обмежуючими заходами". Поки що вони поза порядком денним, але дискусія щодо них активно точиться в Європейському парламенті. І будуть вони застосовані чи ні, багато в чому залежить від того, що буде відбуватися в Україні".

На питання, як скоро відбудеться саміт Україна-ЄС, Карл Більд зазначив, що "про це рано говорити, календар ще не сформований".

Про перспективи України Більдт сказав: "Уряд має чітко в наступні два-три роки визначитися з напрямком. Сьогодні сперечаються, чи рухається Україна на захід, чи на схід. Я бачу, що Україна рухається донизу. Це нас хвилює".

Нагадаємо, наприкінці вересня представництво ЄС в Україні повідомило, що дата проведення наступного саміту Україна-ЄС пов'язана з очікуваннями результатів майбутніх парламентських виборів в Україні, і, найімовірніше, саміт відбудеться на початку 2013 року.

Віце-голова Європейського парламенту Яцек Протасевич стверджував, що подальша співпраця Європейського Союзу з Україною залежить від характеру проведення парламентських виборів. За його словами, ЄС не хоче впливати на результат виборів, а тільки на дотримання демократичних принципів. Також результати майбутніх парламентських виборів в Україні і майбутнє відносин Києва і Брюсселя стануть предметом обговорення на засіданні Ради ЄС у листопаді, повідомив міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

Довідка

19 грудня 2011 року за результатами саміту Україна - ЄС сторони оголосили про завершення переговорного процесу щодо Угоди про асоціацію зі створенням поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі.

Однак за підсумками саміту Україна не отримала гарантій долучення до Євросоюзу, і угоду про ЗВТ не парафовано. 30 березня 2011 року сторони парафували політичну частину документа, а також першу й останню сторінки економічного розділу.

19 липня 2012 року в Брюсселі представники України і Європейської комісії парафували текст угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і ЄС, яка є невід'ємною частиною Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Але експерти вважають, що парафування асоціації з ЄС не допоможе Україні в євроінтеграції.

Раніше 15 червня міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт заявив, що інтеграцію України до ЄС зупинено.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 895 | Додав: adminA | Теги: Європарламенті, санкції, Швеції, Україна рухається вниз | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]