Пт, 2024-04-26, 16:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:29
В Росії Сноуден офіційно попросив тимчасового притулку і незабаром зможе вийти з "Шереметьєво"
Інші останні Новини російської федерації
Колишній співробітник ЦРУ і АНБ Едвард Сноуден, який на минулому тижні оголосив про бажання просити у Росії притулку, у вівторок 16 липня вдень офіційно звернувся до влади з таким запитом, пише NEWSru.com.

"Я щойно вийшов з транзитної зони. Я допоміг йому оформити заяву, і, оскільки він не міг сам потрапити до представника ФМС, я попросив представника пройти до нього в транзитну зону. Заяву було оформлено та зареєстровано в транзитній зоні", - цитує ИТАР-ТАСС голову комісії Громадської палати РФ адвоката Анатолія Кучерену.

У Кремлі поки що не коментують інформацію про направлення Сноуденом запиту і зазначають, що вирішенням цього питання будуть займатися відповідальні служби. Так, прес-секретар президента Дмитро Пєсков, який супроводжує Володимира Путіна в поїздці в Забайкаллі, заявив: "Президент перебуває зараз у поїздці по країні і займається внутрішніми питаннями. Цим питанням (про Сноудена) займається ФМС".

На за питання, чи отримували в Кремлі від американця якесь підтвердження того, що він згоден залишитися у РФ на умовах, озвучених Путіним (більше не шкодити інтересам США), Пєсков сказав, що "якогось письмового підтвердження про це не було". Разом з тим він зазначив, що Сноуден в останні дні робив усні заяви, що свідчать про те, що він на ці умови згоден.

Нарешті, у ФМС підтвердили отримання документів від Сноудена на отримання притулку. Прес-секретар відомства Заліна Корнілова запевнила, що документи будуть розглянуті у встановлені законом терміни.

Незабаром американець, який вже майже три тижні замкнений у терміналі московського аеропорту, зможе отримати можливість прогулятися по російській столиці. Під час розгляду клопотання про надання статусу біженця Сноуден зможе вільно пересуватися по території Росії. Для цього йому видадуть спеціальне свідоцтво, передає РІА "Новости" з посиланням на джерело в правоохоронних органах РФ.

Попередній розгляд клопотання займе до п'яти днів, розгляд по суті - до трьох місяців. В окремих випадках ФМС Росії може дозволити продовжити термін розгляду клопотання ще на три місяці.

"Якщо прийнято рішення про розгляд клопотання по суті, то заявнику видається свідоцтво про це. Воно є документом, що засвідчує особу заявника, і дає йому право на перебування в РФ на весь період розгляду", - розповіло джерело. Крім того, воно уточнило, що в разі відмови у притулку, Сноуден матиме можливість його оскаржити: "Скарга може розглядатися судами трьох інстанцій, а також у порядку нагляду. На період розгляду скарг заявника з країни вислати не можуть".

Співрозмовник РІА "Новости" зазначив, що прохання Сноудена у ФМС будуть розглядати і за відсутності у того документів - як відомо, паспорт викривача було анульовано владою США.

Що стосується перспектив подальшого перебування в Росії, то Сноуден ще не вирішив, залишатися тут або вирушити далі по світу.

"У розмовах зі мною він нічого не говорив про те, що збирається виїхати в іншу країну після отримання притулку в Росії. Судячи з усього, остаточного рішення він ще не ухвалив", - цитує "Интерфакс" сьогоднішню заяву Кучерени.

Глава президентської ради РФ з прав людини Михайло Федотов у свою чергу зазначив, що вважає правильним надання Сноудену притулку в Росії, хоча б тимчасового, щоб потім він міг поїхати, куди захоче.

"Притулок необхідно обов'язково йому надати. Раз мова йде про тимчасовий притулок, його має бути надано до того моменту, поки Верховний комісар ООН у справах біженців не забезпечить йому проїзд до країни, яка надасть йому постійний політичний притулок", - заявив Федотов.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 916 | Додав: adminA | Теги: Сноуден, вийти з Шереметьєво, тимчасового притулку, Росії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]