Сб, 2024-04-27, 01:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:58
Вдалося відстояти столичним активістам історичний будинок у центрі Києва від забудовників
Інші останні Столичні новини - новини Києва
Близько 30 столичних активістів не пропустили будівельну техніку на майданчик по провулку Десятинному, 3.

"Забудовник сьогодні хотів розпочати варварське будівництво на місці княжого палацу в провулку Десятинному, 3. Ми три години не пропускали будівельну техніку на майданчик", - розповів "Українській правді" активіст Олександр.

Олександр додав, що три історичні будинки по провулку Десятинному спершу довели до жалюгідного стану, потім позбавили статусу пам’ятки архітектури, а тепер хочуть на місці "нещодавніх пам'яток" збудувати бізнес-центр.

За словами активіста, 22 листопада вранці на майданчик приїхав екскаватор, дві машини, які взялися вивозити грунт, та будівельники. Однак активісти викликали міліцію і спробували перешкодити заїзду техніки на будмайданчик.

"Міліція нам пообіцяла, що будівництво буде зупинено до з'ясування всіх обставин справи. Наразі (станом на 13.00) техніка вже їде, і робітники розходяться", - сказав Олександр.

Однак він додав, що активісти повернуться, якщо раптом забудовник спробує відновити будівництво.

"Ми вимагаємо, щоб тут ніколи нічого не будувалося. Ми відстояли сквер на Пейзажці, і тут будемо відстоювати до кінця", - підсумував активіст.

Як відомо, 11 листопада невідомі особи взялися руйнувати дах будинку по провулку Десятинному, 5, який знаходиться на території двох заповідників – "Софія Київська" і "Стародавній Київ".

За словами місцевих мешканців, на місці цього будинку, а також будинку №3 планується звести житлово-офісний комплекс з підземним паркінгом.

Як відомо, будинки по провулку Десятинному, 3 та 5 були передані у 2002 році Українській православній церкві Київського патріархату для експлуатації й обслуговування адміністративних і господарських приміщень.

Але указом Черновецького в 2007 році цільове призначення земельної ділянки було змінено і дано дозвіл на проектування та будівництво комплексу будівель адміністративного, житлового та господарського призначення з підземним паркінгом.

Однак, так як будинки знаходяться на території заповідників, то дозвіл на забудову відповідно до чинного законодавства має надати Верховна Рада. Також повинні пройти громадські слухання.

До того ж на місці планованого підземного паркінгу знаходиться пам’ятка історії державного значення - фундаменти палацу князя Володимира – хрестителя Русі.

Нагадаємо, у Міністерстві культури України упевнені, що ЮНЕСКО не виключить Києво-Печерську лавру і Софію Київську із Списку всесвітньої спадщини. Таку думку висловив заступник директора Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури Віктор Вечерський на прес-конференції 20 листопада.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 957 | Додав: adminA | Теги: Києва, відстояти історичний будинок | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]