Пт, 2024-04-26, 14:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:22
Для технократичного уряду експерти написали програму дій
Інші останні Політичні новини

Експерти, які підтримують створення в Україні технократичного уряду, написали програму його дій.

Програму оприлюднено на сайті громадської платформи "Реанімаційний пакет реформ".

Експерти вважають, що основною метою економічної політики нового уряду має стати швидке і стійке економічне зростання шляхом створення сприятливих умов для інвестицій, збільшення ролі приватного сектора в економіці і запобігання корупції в державному секторі.

На думку експертів, до кінця року необхідно провести не менше трьох успішних конкурсів з приватизації великих підприємств стратегічними іноземними інвесторами, радикально скоротити список підприємств, що не підлягають приватизації, перетворити Фонд держмайна на орган управління державними активами, який проведе їхню інвентаризацію.

Експерти вважають, що уряд повинен добитися зняття заборони на продаж землі сільгосппризначення з 2017 року і скасування обмеження з виплати дивідендів за кордон. Уряд технократів також має до червня завершити ухвалення законів для нової податкової системи, яка забезпечить бізнесу рівні правила гри, знизить витрати на дотримання податкового законодавства, усуне можливості для корупції з боку податкової, при цьому зниження податків повинно відбуватися відповідно до зниження частки державних видатків у ВВП.

Як зазначають експерти, в Україні необхідно запустити "регуляторну гільйотину" і реформувати органи контролю та нагляду, спростити валютне регулювання та скасувати обмеження на валютні розрахунки за торговельними операціями, а також налагодити проактивну торговельну політику підтримки виходу українських компаній на зовнішні ринки.

Експерти вважають, що технократичний уряд має послідовно знижувати роль держави в перерозподілі доходів, здійснивши комплексний перегляд державних витрат і продовжити реформу держзакупівель, верифікацію одержувачів пенсій і соцвиплат і перевірку майнового стану одержувачів соцвиплат. Протягом року також потрібно почати пенсійну реформу, яка буде включати накопичувальний компонент.

На думку експертів, Державній фіскальній службі необхідно впровадити гарантоване і повне відшкодування ПДВ експортерам в автоматичному режимі.

Експерти зазначають, що новий уряд повинен істотно збільшити залучення і використання ресурсів міжнародних фінансових організацій, доступних для інвестпроектів в Україні: тільки з інвестпроектів Світового банку обсяг невикористаних ресурсів становить близько 2 млрд дол, що майже дорівнює всім державним капітальним видаткам за 2015 рік.

Як повідомлялося, 10 лютого експерти на зустрічі з президентом Петром Порошенком запропонували в якості виходу з політичної кризи формування технічного уряду, чіткий розподіл його повноважень з адміністрацією глави держави і новий закон про вибори до Верховної Ради.

Нагадаємо, у Верховній Раді тривають перемовини між лідерами депутатських фракцій і груп щодо створення нової парламентської коаліції, від чого залежатимуть подальші демократичні реформи й співробітництво із західними партнерами, зокрема з фінансовими донорами.

Порошенко та прем'єр Арсеній Яценюк ("Народний фронт") при цьому виступають категорично проти проведення дострокових парламентських виборів, через які, на їхню думку, в Україні може виникнути "молдовський варіант", у якому найбільше зацікавлені в Кремлі.

"Ми маємо два тижні для формування нової коаліції, нового технократичного уряду, голосування за поправку в законі ( про електронне декларування- ред.)", - заявив 2 березня голова фракції "БПП" Юрій Луценко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 813 | Додав: adminA | Теги: технократичний уряд, програму дій, експерти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]