Пт, 2024-04-26, 12:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:15
Перша хвиля повного переходу на електронну систему публічних закупівель в Україні розпочалася
Інші останні Економічні новини

У п'ятницю 1 квітня набуває чинності закон "Про публічні закупівлі", який забезпечує переведення всіх державних закупівель в Україні в електронний формат.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Перехід відбуватиметься у два етапи: з 1 квітня всі свої закупівлі в систему ProZorro зобов’язані перевести центральні органи виконавчої влади і підприємства, що діють в окремих сферах господарювання, а з 1 серпня використання електронної системи держзакупівель стане обов’язковим для решти державних замовників.

Електронна система держзакупівель працювала в пілотному режимі з лютого 2015 року.

"Використання системи було добровільним: кожен державний замовник мав можливість проводити в ProZorro допорогові закупівлі на суму до 200 тисяч гривень для товарів та послуг і 1,5 млн гривень для робіт. Але навіть у пілотному режимі система ProZorro дозволила зекономити понад 1,4 млрд гривень", - передали в міністерстві.

"Система ProZorro успішно завершила пілотний етап. Рік тому ми розпочинали з перших 6 тендерів, а сьогодні їхня кількість у системі вже перевищила 75 тисяч. Загальна планова сума тендерів становить 15,26 мільярда гривень", - розповів Максим Нефьодов, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі.

За його словами, кількість замовників, що приєдналися до системи, понад 4 тисячі.

"Середня кількість пропозицій на одні торги - 2,96, тобто, в середньому, за предмет торгів конкурують 3 постачальники. Саме зростання конкуренції й дозволило отримати таку величезну економію: в середньому, 14% планової вартості закупівлі. За нашими прогнозами, у 2016 році вдасться зекономити близько 5 млрд гривень", - сказав заступник міністра.

Він додав, що з 1 квітня система переходить на національний рівень - як за кількістю тендерів, так і за їхньою вартістю.

"Всі найбільші державні замовники тепер зобов’язані перевести свої надпорогові закупівлі в електронну систему. Мова йде про тендери вартістю мільйони гривень від найбільших компаній країни: Укрпошти, Укрзалізниці, Енергоатому, а також від міністерств і відомств. Це - величезна можливість для бізнесу", - наголосив Нефьодов.

За його словами, решта замовників перейдуть на ProZorro з 1 серпня, і всі надпорогові державні закупівлі в Україні будуть відбуватися тільки через електронну систему.

Нагадаємо, Верховна Рада України 25 грудня 2015 року ухвалила Закон "Про публічні закупівлі", що передбачає перехід усіх державних замовників і виконавців на електронну систему держзакупівель до 1 січня 2017 року. Цей закон в обов'язковому порядку застосовується до публічних закупівель, сума яких перевищує 200 тисяч гривень, але не більше граничної суми, що встановлюється Кабінетом міністрів.

Як заявляв голова уряду Арсеній Яценюк, завдяки електронній системі закупівель ProZorro цього року держава зекономить мінімум 5 млрд гривень бюджетних коштів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 796 | Додав: adminA | Теги: україна, електронна система публічних закупі, повний перехід | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]