Пт, 2024-03-29, 10:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:33
2012-й став найкривавішим для журналістів всього світу
Інші останні Новини світу

За даними організації "Репортери без кордонів" в 2012 році вбиті 88 журналістів і 46 блогерів. Це найгірший показник з 1995 року, коли організація почала підводити щорічні підсумки агресії проти журналістів, повідомляє УНІАН.

У цьому році було в світі заарештовано 879 журналістів, 1993 журналіста фізично постраждали або отримували погрози у зв'язку з професійною діяльністю, 38 журналістів викрадені, 73 журналіста вимушені були покинути свої країни через переслідування.

Крім того, в світі в цьому році було вбито 6 технічних медіа-працівників і заарештовано 144 блогера.

"Репортери без кордонів" констатують, що протягом 2012 року значно зросла агресія проти журналістів. Зокрема, кількість журналістів, убитих у зв'язку з професійною діяльністю, зросла на 33% в порівнянні з показником 2011 року.

Найбільше журналістів постраждали в регіонах Близького Сходу і Північної Африки (26 журналістів убито), Азії (24 журналіста вбиті) і в країнах південніше Сахари (21 журналіст убитий). Зниження числа вбитих журналістів зафіксовано тільки в західній півкулі.

В організації зазначають, що це найгірші показники з 1995 року, коли "Репортери без кордонів" почали підводити щорічні підсумки і зводити цифри нападів на журналістів у світі.

Число журналістів, убитих або загиблих в 2011 році, склало 67, у 2010 - 58, у 2009 - 75. Попередній рекорд був зафіксований в 2007 році, коли було вбито 87 журналістів. 88 журналістів, загиблих в 2012 році, втратили життя при висвітленні війни та бомбардувань, або були вбиті угрупованнями, пов'язаними з організованою злочинністю (включаючи незаконний обіг наркотиків), ісламістськими бойовиками, або за наказом корумпованих чиновників.

"Причиною безпрецедентного числа журналістів, убитих в 2012 році, стали в основному війна в Сирії, хаос в Сомалі, і насильство талібів в Пакистані", - заявив генеральний секретар "Репортерів без кордонів" Крістоф Делуар.

"Безкарність осіб, винних у порушеннях прав людини, зокрема, права на свободу інформації, стимулює збільшення цих порушень", - додав Делуар.

За даними "Репортерів без кордонів", в цьому році жертвами насильства стали виробники всіх видів новин. Сильно постраждали також блогери та представники громадянської журналістики - 47 убитих в 2012 році в порівнянні з 5 убитими блогерами у 2011 році. Найбільше блогерів і цивільних журналістів (44) було вбито в цьому році в Сирії. Ці чоловіки і жінки виступають в якості репортерів, фотографів і відео-журналістів, день у день документуючи своє життя, репресії уряду проти своїх опонентів і т. п. Якщо б не їх діяльність, сирійський режим міг би нав'язати повну ізоляцію певних регіонів від появи в новинах, продовжуючи таємно масові вбивства.

При підведенні підсумків "Репортери без кордонів" використовували докладну інформацію, зібрану в ході свого моніторингу порушень свободи інформації протягом року. Жертвами були журналісти і блогери, загиблі у зв'язку зі збором і розповсюдженням новин та інформації. "Репортери без кордонів" не виключають, що були випадки, коли журналісти і блогери були вбиті виключно у зв'язку з їх політичною або громадською діяльністю, або з інших причин, не пов'язаних з наданням інформації та новин.

"Репортери без кордонів" продовжують розслідувати інші випадки, за якими вони досі не змогли отримати достатньо інформації, необхідної для прийняття рішення.

Раніше Міжнародний інститут преси (МІП) визнав 2012 найтрагічнішим за останні 15 років. При виконанні службових обов'язків загинули 119 журналістів, більшість з яких стали жертвами конфлікту в Сирії. Організація відзначила, що багато репортерів загинули не в результаті боїв, а від рук найманих убивць, повідомляється в доповіді інституту.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1098 | Додав: nowyny | Теги: журналісти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]