Пн, 2024-05-06, 20:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:20
6 ритуалів на щастя що обов'язково потрібно зробити на Петра і Павла
Інші останні Релігійні новини

що обов'язково потрібно зробити на Петра і Павла: 6 ритуалів на щастя

День Петра та Павла - улюблене свято багатьох українців, яке рекомендується провести у сімейному колі.

12 липня за старим юліанським календарем (або 29 червня за новоюліанським) православні віруючі згадують апостолів Петра та Павла, учнів Ісуса Христа. Українці любили це свято з давніх-давен. Для наших предків свято мало особливе значення і займало важливе місце в народному календарі, під нього підлаштовували багато справ. Ми назвали головні українські традиції свята та ритуали на щастя.

Що потрібно зробити в церковне свято Петра і Павла

День Петра та Павла 12 липня раніше називали маківкою літа. У це свято люди насолоджувалися гарною погодою, купалися в річках, збирали польові квіти та дикі ягоди. Селяни старанно працювали на городі та в полі, оскільки вже розпочинався сінокіс. До свята предки намагалися зв'язати бодай один сніп сіна, щоб пшениця добре вродила.

12 липня українці обов'язково відвідували богослужіння у церкві. Для відвідування храму вбиралися в новий і гарний одяг. На вечерю накривали пишний стіл для всієї родини та насолоджувалися різноманітністю страв, оскільки це був перший день після посту.

У давні часи вважалося, що Петра і Павла - свято сімей і рибалок. Ось що обов'язково потрібно зробити в цей день:

Провести час з другою половинкою. День Павла та Петра здавна вважається вдалим для любовних справ, побачень та зізнань. Вечір цього дня рекомендується провести наодинці зі своєю половинкою. А якщо ви плануєте весілля, то 12 липня ідеально для цього підходить - такий шлюб точно буде щасливим.

Приготувати мандрики. Мандрики – це традиційна українська випічка на Петра та Павла, яка символізується початок сіножаті. Це пісочні коржики із сирною начинкою. За давньою легендою цю страву носили з собою під час подорожей Петро і Павло, але один з мандриків вкрала зозуля. За це Господь покарав птахів - в липні у них пропадає голос і вони перестають співати.

Зібрати цибулю і часник. Українці ніколи не збирали цибулю та часник до 12 липня - вважали, що в такому разі не буде хорошого врожаю. Овочі викопували тільки на Петра та Павла. Якщо на вашій ділянці ростуть часник і цибуля - варто зібрати трохи овочів в цю дату.

Піти на риболовлю. Апостол Петро до знайомства з Ісусом і служіння Богу був майстерним рибалкою. Вважається, що святий опікується всім у мистецтві риболовлі, тому рибний улов 12 липня точно буде добрим.

Прибратися в домі. Наші пращури до Дня Петра і Павла обов'язково прибирали дім, оскільки вірили, що якщо вдома буде чисто, то і в сім'ї буде мир і згода. До свята підмітали підлогу та мили вікна, а стіл перед вечерею накривали чистою скатертиною.

Нарвати цілющих рослин. На Петра та Павла жінки збирали дикі трави для чаю та настоянок. Вірили, що всі лікарські рослини до свята стають вдвічі кориснішими.

На зібраних рослинах незаміжні дівчата 12 липня проводили ворожіння. Для цього під подушку клали 12 різних трав і загадували, щоб вночі приснився суджений.

Також на свято вітали з Днем ангела чоловіків з іменами Павло і Петро.

Що не можна робити на Петра і Павла

Як і в будь-яке інше церковне свято, в цей день не можна сваритися, конфліктувати, згадувати старі образи і сварки, пліткувати, брати і давати гроші в борг, а також займатися рукоділлям і важкою фізичною працею.

Також існує забобон, за яким на Петра і Павла не можна їсти ягоди.

Прикмети погоди на Петра і Павла

У давні часи серед українців були популярні такі прикмети на Петра і Павла:

  • Дощ на Петра і Павла - дуже хороша прикмета, яка віщує хороший урожай. Але якщо дощі до цієї дати йдуть вже тиждень, то в цьому році згниє багато картоплі.
  • Яка погода 12 липня, такою вона буде ще 40 днів.
  • Роса з ранку - до сухої погоди найближчим часом.
  • Якщо продовжує співати соловей, то зима буде ранньою в цьому році.
  • Якщо зозуля досі кує, то ще можна сіяти огірки.
  • Який в цей день улов у рибалок, так і буде риба клювати весь рік.
  • Спека в Петрів день віщує морозне Різдво.

При цьому важливо пам'ятати, що погодні умови з давніх часів дуже змінилися, і давні прикмети вже можуть бути не актуальними.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 499 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]