Пт, 2024-03-29, 10:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:25
Альбом "Фокстроти" Жадана став доступний безкоштовно онлайн
Інші останні Культурні новини

Фокстроти У вільному доступі з’явився музичний альбом "Фокстроти", де можна почути голоси українських поетів. Він доступний на ютуб-каналі Мистецького арсеналу, а також на сайті Nowyny.com/.

Музичний альбом "Фокстроти: Жадан/Гуржи" − експериментальний проєкт Літературної Лабораторії в межах проєкту про український футуризм "Футуромарення".

До альбому увійшли 10 треків та анімація. У ньому використали тексти та фонограми записів Миколи Бажана, Михайля Семенка, Гео Шкурупія, Павла Тичини, Олекси Влизька, Філіппо Томмазо Марінетті, Володимира Сосюри, Раїси Троянкер, Наталі Ужвій, Леоніда Первомайського, Сергія Жадана та інших.

"Ми іноді дивовижно не помічаємо, наскільки поезія, яку називають класичною, хрестоматійною, насправді є сучасною і живою. У нас були великі поети, вони писали пластичні й музичні тексти, які хочеться співати й декламувати. Чим ми, власне, й займаємось", − пояснив Сергій Жадан.

У композиціях альбому "Фокстроти" використали записи голосів українських поетів, які також можна почути в програмі "Поезія на Радіо Культура" – партнера проєкту. Крім того, для композицій записали звуки друкарських машинок та інших предметів, що належали мешканцям Будинку "Слово", із фондів Харківського літературного музею.

"Як мала б звучати українська популярна музика, якби до створення її долучилися поети, що жили сто років тому? Чи надихнули б Тичину сучасні дискотечні груви? Що було б, якби Серж Генсбург народився не у Парижі, а у Харкові, де колись жив його батько, і якби він записував еротик-поп на вірші Раїси Троянкер? А як би звучав реггей Лі Скретч Перрі на текст Володимира Сосюри? Наші "Фокстроти" — спроба відповісти на всі ці питання", − прокоментував музикант,  учасник проєкту Юрій Гуржи.

До записів треків долучились: вокалістки Марічка Літинська, Діана Марцинковська, Любов Якимчук, саксофоніст Євген Манко, дитячий хор імені Михайля Семенка. Дизайн колажів Гриці Ерде, анімація − Євгена Арлова.

"Якщо раніше зі старих поетів сміялися (Я єсть народ, якого правди сила, Цю жінку я любив, вона просила), то тепер їхні найкращі вірші стають острівцями ностальгії в океані іронії. "Пробитися в радіоефір смерті» можна, влаштувавши дискотеку з ними разом. "Фокстроти" — це диско для широкого кола небайдужих, для нас із вами, для студентів, діячів культури, вчителів та школярів", − вважає кураторка проєкту Оксана Щур.

Музично-літературний проєкт "Фокстроти" реалізували у межах виставкового проєкту Мистецького арсеналу "Футуромарення", який представляє український футуризм як мультидисциплінарне мистецьке явище. Проєкт реалізовують за підтримки Українського культурного фонду.

Додамо, презентації альбому відбулись 29 і 30 жовтня у Мистецькому арсеналі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 751 | Додав: abel | Теги: музика, фокстроти, Жадан, культура | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]