Пт, 2024-04-26, 09:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:36
Антикорупційний законопроєкт Разумкова комітет Ради підтримав, законопроєкт Зеленського назвали антиконституційним
Інші останні Кримінальні новини

Комітет Ради підтримав антикорупційний законопроєкт Разумкова. Законопроєкт Зеленського назвали антиконституційним

Антикорупційний комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт спікера Дмитра Разумкова, який пропонує відновити низку положень антикорупційного законодавства, раніше визнаних Конституційним Судом антиконституційними. Водночас законопроєкт президента Володимира Зеленського про розпуск КСУ там назвали антиконституційним.

Антикорупційний комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт спікера Дмитра Разумкова щодо відновлення електронного декларування в початковому вигляді. Таке рішення ухвалили на засіданні 3 листопада.

Комітет визнав, що законопроєкт №4304 відповідає нормам антикорупційного законодавства, рекомендував Верховній Раді внести його до порядку денного взяти проєкт за основу й ухвалити в цілому.

Під час обговорення законопроєкту секретар комітету нардеп від "Батьківщини" Володимир Кабаченко рекомендував ухвалити законопроєкт Разумкова як найкомпромісніший.

"Фактично зараз у Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти, які націлені на вирішення проблеми з Конституційним Судом. Ні перший законопроєкт, поданий президентом [Володимиром Зеленським], ні другий, поданий Разумковим, не вирішують проблеми. Якщо перший законопроєкт є просто неконституційним і сьогодні, на щастя, ми його не розглядаємо, то законопроєкт, зареєстрований спікером Верховної Ради, є більш нейтральним, більш правильним із правової точки зору", – зазначив він.

"За" проголосувало семеро членів комітету – нардепи від "Слуги народу" Іван Шинкаренко, Валерій Стернійчук, Олексій Красов, Андрій Одарченко, Галина Янченко та Олексій Жмеренецький, а також позафракційний нардеп Роман Іванісов. Ярослав Юрчишин ("Голос"), Володимир Кабаченко ("Батьківщина"), Олена Мошенець ("Слуга народу") і Віктор Чорний ("Опозиційна платформа – За життя") утрималися. Проти були Антон Поляков (група "За майбутнє") та Антоніна Славицька (ОПЗЖ).

27 жовтня 2020 року Конституційний Суд скасував частину положень антикорупційних законів і вказав, що встановлення кримінальної відповідальності за декларування свідомо недостовірних даних, а також умисне неподання декларацій є надмірним покаранням за вчинення таких правопорушень.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) у зв'язку з рішенням КСУ 28 жовтня закрило доступ до реєстру електронних декларацій і припинило їх перевірку, зберігання та оприлюднення, проте вже 29 жовтня відкрило доступ до реєстру.

Того самого дня Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, яким пропонують визнати неправомірним рішення КСУ, позбавити повноважень увесь склад суду і призначити новий, а також забезпечити безперервність дії антикорупційного законодавства. Тупицький заявив, що цей проєкт закону має ознаки конституційного перевороту і суперечить двом статтям Конституції України.

2 листопада Разумков зареєстрував законопроєкт про відновлення дії окремих положень закону України "Про запобігання корупції".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 618 | Додав: adminA | Теги: Комітет Ради, антикорупційний законопроєкт Разумк | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]