Пт, 2024-04-19, 19:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:08
Бюджет має бути ухвалений до 1 грудня - Гройсман. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Гройсман наголосив, що бюджет має бути ухвалений до 1 грудня

Щоб забезпечити стабільність в країні, треба якнайшвидше ухвалити проект бюджету на 2019 рік. Адже це дасть можливість отримати доступ до ресурсів Світового банку, Європейського Союзу та Міжнародного валютного фонду, які можуть надати потрібні кошти.

Про це говорив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні Кабінету міністрів, який транслював телеканал ZIK.

«Наша мета і ціль – це стабільність і подальший розвиток держави та національної економіки. Але ми маємо проблеми помилок минулого, яке сьогодні нам коштує більше 50 мільярдів доларів і кожен рік ми повинні сплачувати по відсотках п’ять мільярдів доларів. Таким чином вже наступного року ми маємо повернути більше 417 мільярдів гривень», – сказав Гройсман.

Він розповів, що цьогоріч у травні Україна змогла повернути борг у розмірі 2,7 мільярда доларів. Тому зараз перед країною є колосальні виклики, які потребують відповідальності і чесності.

«Я не звик нести політичну «ахінею», за яку неможливо відповідати, бо потім всі ці обіцянки вилазять боком. Тому я завжди говорю і притримуюсь позиції, що зараз є дуже важливий момент щодо ухвалення проекту бюджету на 2019 рік. І бажано, щоб він був ухвалений до 1 грудня. Адже йдеться про збалансованість та можливість забезпечити стабільність», – розповів прем’єр-міністр.

За його словами, уряд не зменшив жодної програми на наступний рік.

«Ухвалення бюджету дасть можливість отримати доступ до ресурсів Світового банку, ЄС та МВФ для забезпечення стабільності. І це треба зробити до 1 грудня», – наголосив він.

Також він зазначив, що у бюджеті зберігається майже 210 мільярдів фінансування безпеки і оборони країни. Це навіть більше, ніж передбачено законом.

«Йдеться про більше як п’ять відсотків виділення грошей на весь оборонний комплекс. Видатки, звісно, розподіляє Рада національної безпеки і оборони з визначенням пріоритетів і не лише», – сказав Гройсман.

Він також розповів, які сфери будуть достатньо забезпечені у наступному році. Зокрема, йшла мова про медицину, освіту, інфраструктуру.

«Ми повністю зберігаємо фінансування і запроваджуємо нові програми в медицині, освіті. Врешті-решт, підвищуємо заробітну плату науково-педагогічним працівникам. Це те, чого ми не робили минулого року. Щодо питання інфраструктури, то доріг буде будуватися у два рази більше, ніж цьогоріч. На це ми передбачаємо 55 мільйонів гривень через Дорожній фонд. Плюс є 17 мільярдів гривень на місцях, бо децентралізацію ми зберігаємо і місцеве самоврядування отримає плюс 41 мільярд гривень», – прокоментував він.

Також у бюджеті не оминули і підвищення пенсій та системи субсидування.

«З 1 січня 2019 року ми маємо ухвалити рішення про перерахунок і підвищення пенсій для військових. З 1 березня 2019 року майже для 12 мільйонів пенсіонерів треба зробити масштабний перерахунок пенсій і для цього теж потрібен держбюджет. Як і для системи субсидування. Адже монетизацію ми розпочинаємо з 1 січня. Таких питань є багато, але бюджет треба затверджувати і буду просити депутатів на наступному тижні його розглянути і ухвалити», – зазначив Гройсман.

До слова, за підрахунками Центральної виборчої комісії, на президентські вибори 2019 року передбачено використати близько 2,3 мільярда гривень.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 769 | Додав: adminA | Теги: Гройсман, ухвалення до 1 грудня, бюджет | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]