Вт, 2024-04-16, 21:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:38
Бюджетний пакет ЄС Угорщина та Польща заблокували
Інші останні Новини Європейського Союзу

Угорщина та Польща заблокували бюджетний пакет ЄС

Через суперечку навколо прив'язки отримання коштів ЄС до дотримання країнами принципів верховенства права Угорщина і Польща наклали вето на європейський бюджетний пакет з фондом допомоги від коронакризи.

Угорщина і Польща наклали вето на європейський бюджетний пакет з фондом відновлення від коронакризи на тлі суперечки щодо прив'язки виділення коштів ЄС до дотримання країнами принципів верховенства права, заявив речник Ради ЄС Себастіан Фішер (Sebastian Fischer).

Тож на проведеній у понеділок, 16 листопада, зустрічі послів країн-членів ЄС не було досягнуто одностайного рішення, необхідного для подальшої процедури затвердження. Це загрожує затримкою виконання бюджету і запуску механізмів плану відновлення від коронавірусної кризи, що за планом має запрацювати на початку наступного року, передає інформагенція AFP.

"Угорщина наклала вето на бюджет", - написав речник угорського уряду в соцмережі Twitter. "Ми не можемо погодитися з планом прив'язати критерії верховенства права з бюджетними рішеннями в їхньому нинішньому вигляді", заявили в угорському уряді. На думку Будапешта, такий підхід порушує ухвалені на липневому саміті ЄС рішення.

Бюджет ЄС і пакет порятунку від кризи

У липні, після кількох днів переговорів, глави держав і урядів ЄС погодили бюджет ЄС, який становить 1,1 трильйона євро на період з 2021 до 2027 року. Водночас вони погодили тоді ж план економічного відновлення від коронакризи обсягом 750 мільярдів євро.

В досягнутій на саміті угоді також містився компроміс, спрямований на скорочення в майбутньому обсягів наданих від ЄС коштів у разі порушення країнами принципів верховенства права. Однак через позицію Польщі та Угорщини компроміс був за багатьма пунктами досить нечітко сформульованим. Щодо обох країн у Брюсселі вже кілька років триває процедура, яка зрештою може призвести до позбавлення країн права голосу в ЄС.

Нинішнє вето Угорщини та Польщі не дозволяє Європейській Комісії брати кредити на фінансування пакета допомоги від коронавірусної кризи.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 640 | Додав: adminA | Теги: Угорщина та Польща, блокування, бюджетний пакет ЄС | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]