Чт, 2024-04-18, 10:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:58
Через кризу у Венесуелі ЄС створює міжнародну контактну групу
Інші останні Новини Європейського Союзу

ЄС створює міжнародну контактну групу через кризу у Венесуелі

Євросоюз створює міжнародну контактну групу з європейських та латиноамериканських країн, щоб допомогти мирному розв'язанню ситуації у Венесуелі.

Про це 31 січня після зустрічі з міністрами закордонних справ країн ЄС у Бухаресті заявила верховний представник Європейського союзу із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні.

Роботу контактної групи координуватиме Євросоюз, вона отримає мандат на 90 днів, протягом яких має спробувати посприяти проведенню у Венесуелі демократичних виборів, заявила Могеріні.

"Ми потребуємо каналів, якими зможуть розвиватися політичні процеси", - пояснила керівниця європейської дипломатії. "Позиція Європейського Союзу свідчить про необхідність якнайшвидшого скликання термінових президентських виборів з відповідними міжнародними гарантіями", - сказала вона.

До складу групи з боку ЄС мають увійти Німеччина, Франція, Італія, Велика Британія, Іспанія, Португалія, Швеція і Нідерланди. З боку латиноамериканських країн вже є згода від Еквадору, Коста-Ріки, Уругваю та Болівії. Перша зустріч групи запланована наступного тижня у Південній Америці.

Могеріні підкреслила, що контактна група не прагне відігравати роль офіційного посередника між політичними опонентами у Венесуелі. Водночас очільниця зовнішньополітичної служби Євросоюзу додала, що Рада ЄС не визнаватиме лідера венесуельської опозиції Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели, адже це справа країн-членів, а не блоку.

Щодо санкцій проти Венесуели Могеріні зазначила, що "ми, безумовно, не хочемо впливати на населення - але орієнтовані на осіб, які несуть особливу відповідальність, або за перешкоджання демократичним процесам, або за застосування насильства проти демонстрацій".

Нагадаємо, лідер опозиції Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом після того, як по всій країні прокотилися багатотисячні акції протесту проти президента Ніколаса Мадуро. Гуайдо підтримали США і багато латиноамериканських країн.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 964 | Додав: adminA | Теги: міжнародна контактна група, ЄС, криза, венесуела | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]