Пт, 2024-04-26, 11:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

00:02
Четверту сонячну батарею розгорнули на МКС американські астронавти
Інші останні Новини світу науки і технологій

Бортінженери 68 експедиції на МКС Френк Рубіо (Frank Rubio) та Джош Кассада (Josh Cassada) під час 7-годинного виходу у відкритий космос розгорнули четверту сонячну батарею iROSA для збільшення енергопостачання станції.

мкс сонячна батарея

Вихід у відкритий космос Рубіо і Кассада розпочали вчора о 13:19 за Грінвічем (16:19 за київським часом): вони залишили шлюз US Quest і приступили до роботи. Кассада встановив опору для ніг на корпусі роботизованого маніпулятора Canadarm2, а Рубіо підготував кабелі для подальшого підключення та зв’язування нового джерела живлення з силовим каналом 4A на МКС. Далі бортінженери спільно зняли iROSA з платформи, де масив сонячних батарей був запущений — він прибув на МКС 27 листопада на вантажному кораблі SpaceX CRS-26 Dragon.

Коли Рубіо зняв останній болт, що утримував батарею на платформі, Кассада прийняв її, щоб перенести до місця встановлення – паралельно астронавт NASA Ніколь Манн (Nicole Mann) працювала з маніпулятором Canadarm2, а астронавт японського JAXA Коїті Ваката (Koichi Wakata) координував дії колег. Незважаючи на невагомість в умовах мікрогравітації, об’єкт масою 340 кг при русі мав значну інерцію.

Далі Рубіо та Кассада розгорнули iROSA та закріпили батарею на кронштейні, який був встановлений під час одного з попередніх виходів у відкритий космос. За допомогою електроінструменту, розробленого спеціально для роботи в цих умовах, Рубіо затягнув чотири болти з правого та лівого боку iROSA, щоб утримувати панель у відкритому стані.

Дочекавшись, коли МКС перейде в затемнення, тобто опиниться в тіні Землі, і крила батареї точно не будуть виробляти електрику, астронавти підключили iROSA до силового каналу 4A. Далі вони зняли два болти, вивільнивши запасну стрілами з вуглецевого композиту потенційну енергію, і панель самостійно розгорнулася на повну довжину 19 метрів. Потім Кассада затягнув два болти для надання жорсткості масиву, і встановлення було завершено. Передбачається, що після встановлення всіх шести панелей iROSA електропостачання МКС зросте на 20-30%.

Наприкінці операції Кассада і Рубіо здійснили чистку та інвентаризацію своїх інструментів і завершили вихід у відкритий космос о 20:27 за Грінвічем (23:27 за київським часом), тобто через 7 годин і 8 хвилин. Весь комплекс робіт спочатку планували виконати на день раніше, але його довелося відкласти через необхідність здійснити маневр ухилення від космічного сміття — фрагмента російського розгінного блоку "Фрегат-СБ".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 602 | Додав: admin | Теги: США, батарея, Астронавт, сонячна, МКС | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]